Kamera iz ruke - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kamera iz ruke

Kamera iz ruke

Od 19. do 21. studenoga u zagrebačkim kinima Tuškanac i Jadran održati će se 2. One Take Film Festival.

filmski.net 12.11.2004 0 komentara

Kamera iz ruke

Tri dijela glavnog programa, jedanaest dijelova popratnog programa, dvije fešte i dvije tribine, tema je kamera iz ruke, na raspolaganju su vam tri dana.

Glavni program predstavit će nam 25 kandidata koji se natječu tko će ispričati bolju priču na bolji način, a sve to u jednom jedinom kadru. Nazovimo je egzotičnom, zahtjevnom ili suludom, ali klauzula po kojoj cijela priča ide od uključenja do isključenja kamere, bez zastoja, zasigurno je izazovna. Među šarolikom internacionalnom ekipom (pročekirajte ih ovdje) nalaze se i dvije hr predstavnice sa svježim pričama – Tanja Dabo s filmom 'Dobrodošli' (2004) i Vlasta Žanić s 'Ukidanjem jabuke' (2004).

Filmove su odgledali i odabrali Goran Pavlinić, direktor festivala, Jasenko Rasol, fotograf i snimatelj i Vjeran Pavlinić, montažer, a njih će odabir vrednovati tročlani 'širimo bratstvo i jedinstvo' žiri – Jan Cvitkovič, slovenski redatelj i još koješta, Stanko Herceg, hr snimatelj i prošlogodišnji 'igrom slučaja' pobjednik Fabrizio Prada iz Meksika.

Vlasta Žanić, Ukidanje jabuke

Popratne će se kategorije naviše doticati filmova koji, po organizatorima, naravno, najbolje dočaravaju umijeće pričanja prče kamerom iz ruke i filmova predstavnika tzv. filma istine ili cinema verite ili direct cinema ili free cinema, ovisno o čijoj se kinematografiji radi. Spisak svih filmova naći ćete na službenoj stranici. Velika je šteta što organizatori nisu za sve naslove pripremili i mali info i na taj način upoznali i dodatno zainteresirali moguću publiku s ponudom (kad već imaju prostor na webu koji im to uvelike olakšava, nije skup i za realizaciju svega je potrebno malo volje i vremena).

Osim gorespomenutih popratnjača, one take ekipa priredila je i komadičak ultrapopularne japanske kinematografije: redatelj Hirokazu Kore-eda biti će predstavljen s četiri svoja filma, među njima i ovogodišnji canneski biser – Nobody Knows (toplo preporučujem:). Čak i oni koji su prijavili svoje radove koji pomnim pregledavanjem nisu ušli u konkurenciju će imati svoj kutak i to pod imenom – Almost One.

Hirokazu Kore-eda, Nobody Knows

I ekipa željna rasprave i debate trebala bi doći na svoje. Dvije tribine izuzetno zanimljivih tematika okupit će nekolicinu mjerodavnih i sve vas koji se osjećate pozvanima, bilo u ulozi slušača ili bukača, kako good. U nedjelju, ranim jutrom u 12.00 sati, ispred dvorane kina Tuškanac održati će se tribina Potraga za istinom: od dokumentarnog filma 50-ih do Velikoga brata. Voditelji su Zrinka Matijević-Veličan i Juraj Kukoč, a gosti Petar Krelja (redatelji i kritičar), Jurica, dragi nam, Pavičić (kažu da je filmski kritičar, ja ga više volim držati za društvenog kroničara), Hrvoje Turković (filmski teoretičar) i Tanja Spiranec (glavna urednica Big Brothera).

Druga će se tribina tj. okrugli stol, održati vruće dvije ure kasnije na istom mjestu. Raspravljati će se o bitnim pitanjima i nedoumicama oko performanca, videa, filma, uvjeta produkcije, prezentacije... Vručim će se pitanjima baviti mjerodavni gosti: Aleksandar Batista Ilić, Ivana Keser, Tom Gotovac, Vlasta Delimar, Vlasta Žanić, Tanja Dabo, Nika Radić, Dalibor Martinis, Ivan Paić, Ranko Murtić, Igor Grubić.....

Filmovi u konkurenciji će se prikazivati u kinu Tuškanac i ulaz je besplatan, a projekcije ostalih filmova se plaćaju ovisno o mjestu prikazivanje: kino Tuškanac 10kn, a kino Jadran 20kn.

Komentari

Nema komentara.