Prvih dvanaest - Zagreb film festival - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Prvih dvanaest - Zagreb film festival

Prvih dvanaest - Zagreb film festival

Dugometražna konkurencija (i jedan film koji to nije) na drugom izdanju Zagreb film festivala koji će se održati od 12. do 16. listopada.

filmski.net 28.09.2004 0 komentara

Prvih dvanaest - Zagreb film festival

'Blind Shaft' , r. Li Yang (Njemačka, Hong Kong, Kina) Priča o dva Kineza, minera koji rade u ilegalnom rudniku i riskiraju svoj život u opasnoj radnoj okolini zbog koje razvijaju svoje, vrlo diskutabilne moralne odrednice, a sve to samo da bi preživjeli. Film je, među ostalim nagradama, dobitnik Srebrnog medvjeda na Berlinnaleu. Više - www.kino.com/blindshaft

'Kod amidže Idriza', r. Pjer Žalica (Bosna i Hercegovina) Film se prikazuje izvan konkurencije, redatelj ga je morao u najkraćem roku završiti jer bi u protivnom ovogodišnje, rođendansko izdanje sarajevskog ff-a bilo bez ijednog domaćeg filma. Tešku je odgovornost na sebe preuzeo Fuad Memić – Fuke koji nakon višegodišnjeg izbivanja dolazi u posjet stricu i strini (amidži i amidžin'ci) u predgrađe Sarajeva kako bi im popravio bojler, a zapravo se suočava s bolnom usamljenošću starih ljudi koji su u ratu izgubili sina.... nastavak.

Blind Shaft

'Maria Full of Grace', r. Joshua Marston (SAD) O filmu ste puno puta mogli čitati u raznim festivalskih kronikama i to onim u kojima vas obavještavamo o nagrađenima. Spisak je poduži – nagrada publike na Sundanceu, Berlinalle (Catalina Sandino Moreno, nagrada za najbolju glumicu), apsolutni pobjednik na Deauville FF... Maria ima 17 godina, iz malog je grada sjeverno od Bogote i radi na plantaži ruža. Nakon svađe sa šefom, odlazi u Bogotu. Na putu sreće poznanika Franklina koji joj predlaže da krijumčari male paketiće heroina u svom tijelu. Iako je trudna, prihvaća ponudu vrijednu pet tis$ i za dva dana je u avionu za Ameriku sa 62 paketića po 10 grama heroina u želucu. Službeni site.

'Story Undone', r. Hassan Yektapanah (Iran) Redatelj je dobitnik canneske Zlatne kamere, a ovim filmom priča priču o dvojici filmaša koji pokušavaju snimiti dokumentarac o ilegalnim emigrantima, mladim zaljubljenim parovima koji bježe od ugovorenih brakova, propalih biznismena koji bježe od dugova, majki kojima nakon razvoda ne daju djecu... Sumnja, napetost i strah tijesno se miješaju sa crnim humorom, što je kombinacija koja je žiri Locarno film festivala bacila na koljena.

Story Undone

'Žurka', r. Aleksandar Davić (Srbija i Crna Gora) Trinaest je podjednako glavnih likova u situaciji neobjavljenog rata koji se polako zahuktava, ljeto je 1991. Društvo se nalazi u nedovršenoj vikendici na Fruškoj gori u okolici Novog Sada, a Vera Pejin slavi 24. rođendan. Svi likovi se nalaze na nekoj vrsti životne prekretnice i u naredna dva dana i dvije noći donijeti će odluke koje će bitno utjecati na njihove buduće živote.

'Stray Dogs', r. Marziyeh Meskhini (2003. Iran) Brat i sestra Gol Ghoti i Zahed posjećuju majku koja je u zatvoru svaku večer kako bi prespavali kod nje u ćeliji. Kada im se jednog dana zabrani ulazak u zatvor, odlaze na ulice Kabula ne bi li ih uhitili i vratili u zatvor. Redateljica je najstarija pripadnica poznate iranske porodice Makhmalbaf, Mohsenova supruga i majka Samire i Hane, a film je nastavak njenog dugometražnog debuta ‘The Day I Became a Woman’.

Stray Dogs

'Maria', r. Peter Calin Netzer (2003. Rumunjska) Dugometražna se priča razvila iz redateljevog kratkog uratka i... uspjela. Film je nagrađen velikom nagradom žirija na Locarno ff-u 2003. Maria živi u Rumunjskoj sa suprugom Ionom i pokušava prebroditi tranzicijske ekonomske nedaće. Situacija se pogoršava kada rodi sedmo dijete... Nakon što je suprug brutalno napadne jednog dana i pobjegne sa svim njihovim novcem, Maria se mora odlučiti – prodati dijete ili sebe. Prst pada na nju samu.

'Kako sam ubila sveca', r. Teona Strugar Mitevska (2003. Makedonija) Dugometražni debut mlade redateljice kojim predstavlja djelić života Makedonije 2001. godine kada se bivša Jugoslavenska republika 'uvalila' u sukob sa svojim albanskim stanovništvom. Fokus je na bratu i sestri koji se vole, ali imaju različita politička uvjerenja i osobne ciljeve pa se preko njihove priče ocrtava stanje cijeloga društva. Više potražite na sajtu brata i sestre Mitevski.

Somersault

'Somersault', r. Cate Shortland (2004. Australija) Tinedžerka Heidy ima šesnaest godina i upravo postaje svjesna svoje seksualnosti, nezgrapno se nabacuje dečku svoje majke i kada je prozru, bježi u planine gdje se zaposli i nađe smještaj. Slijedi niz susreta, seksualnih, ali i drugih vrsta također, koji će joj obilježiti ulazak u svijet odraslih. Film je dosta hvaljen, a redateljičin je senzibilitet uspoređivan s onim Wong Kar Waia.

'Osama', r. Siddiq Barmak (2003. Afganistan) Dvanaestogodišnja Afganistanka i njena majka izgubile su posao kada su Talibani zatvorili bolnicu u kojoj su radile, a također su dobile zabranu da napuštaju svoje kuće bez muške pratnje; brata, supruga ili rođaka. One kojima su muškarci iz kuće poginuli u nekom od neprestanih sukoba, ne bi smjele izaći niti da prehrane svoje obitelji, što je slučaj s dvojcem s početka priče. Bez ikakvog drugog izlaza, majka odluči svoju kći 'pretvoriti' u muškarca – Osamu. Ovo je prvi u potpunosti afganistanski film od pada Talibana. Službeni site.

Osama

'En Garde', r. Ayse Polat (2004. Njemačka) Redateljica, ujedno i scenaristica, je Kurdistanka koja se s osam godina preselila u Njemačku. Ovo joj je drugo dugometražno ostvarenje, drama koja se bavi pričom, opet, šesnaestogodišnjakinje koja pohađa žensku, katoličku školu, gdje ju je ostavila majka i ima problema sa preosjetljivim sluhom. Zajedno sa 'Story Undone' dijeli srebro sa Locarna.

'Mean Creek', r. Jacob Aaron Estes (2004. SAD) Sve započinje u malom gradu Oregonu kada sramežljivi Sam prizna starijem bratu Rockyju da ga svakodnevno u školi gnjavi poznati 'bully-man' George. Zajedno skuju savršeni plan kako da mu napakoste. Pozovu ga na rođendanski izlet rijekom koji bi ga trebao osramotiti, no Sam ga tada po prvi put vidi kao usamljenog i očajnog dječaćića željnog pažnje. Poželi otkazati cijeli scenarij, no nitko ne može spriječiti katastrofu...

službeni site festivala

Komentari

Nema komentara.