Pet dana Toronta - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pet dana Toronta

Pet dana Toronta

na Toronto film festivalu ima jako puno filmova STOP nemoguće ih sve pohvatatati STOP zato samo ukratko o prvih pet dana STOP

14.09.2004 0 komentara

Pet dana Toronta

Ove godine kinoljupcima u Torontu slijedi jedno veliko prežderavanje friškom filmskom ponudom. U deset dana festivala biti će prikazano 328 filmova koji se bjesomučno izmjenjuju u 21 kinu diljem grada. Da bi se obralo vrhnje sa svega što se nudi treba biti jako brz, organiziran, sistematičan i selektivan. Zato vam i mi donosimo upravo takav pregled prvih pet dana festivala:

9. rujna, četvrtak
Festival je svečano otvoren projekcijom biografske drame 'Being Julia' (naslovna fotografija). Juliu, kazališnu divu sa londonske scene 1930-ih godina koja strahuje da su prošli njeni dani slave, izvrsno je odglumila Annette Bening. Cijeli film ostao je u sjeni njezine izvedbe, čime su odmah među insajderima krenula šaputanja o Oscaru. Glumicu je na na crvenom tepihu pratio suprug Warren Beatty, a novinarima je rekla da je uživala radeći na filmu i surađujući sa redateljem Istvanom Szabom. Špekulacije o Oscaru je kratko prokomentirala riječima: 'Vrijeme će pokazati.'

Suptillne metode prisluškivanja iz 'I Heart Huckabees'

10. rujna, petak
Na pressici komedije 'I Heart Huckabees' glumci Dustin Hoffman i Mark Wahlberg više su raspravljali o 'protezi' kojom je Wahlberg popunjavao gaće kad je glumio popaljenka u 'Boogie Nights'. Ta mu je proteza nestala iz sobe kada je zadnji put bio u Torontu, a Hoffman se šalio da ju je on ukrao i da ju upravo nosi na sebi. Inače, 'I Heart Huckabees', redatelja David O. Russella, je komična priča o bračnom paru (Hoffman, Lily Tomlin) koji otvara detektivsku agenciju. Njihov prvi klijent je Albert Markovski (Jason Schwartzman) koji ima neriješene račune sa Huckabeesom, lokalnim trgovačkim lancem. U istragu se upliće i zaposlenik tog lanca (Jude Law), koji također angažira istu agenciju. Tu su i njegova djevojka (Naomi Watts), vatrogasac (Wahlberg) i francuska radikalka (Isabell Huppert). I velika zbrka.

Isti dan prikazan je i novi film redatelja Jamesa Tobacka 'When Will I Be Loved' s Neve Campbell u glavnoj ulozi. Ona je lijepa, kapriciozna žena koja se koristi svojom inteligencijom i seksualnošću kako bi dobila sve što poželi i izigrala muškarce koji padaju na njezine čari. Zvuči patetično, ali kritika je stvarno nahvalila njezinu glumu.

11. rujna, subota
Prikazani su filmovi već viđeni na nekim festivalima ove godine – 'The Merchant of Venice' iz Venecije, a sa Cannesa 'House of Flying Daggers', novi film Kineza Zhanga Yimoa ('Heroj'). To je povijesna priča o vojnicima Jinu i Leo koji se spetljaju s Mei, plesačicom osumnjičenom za suradnju sa skupinom revolucionara. Očarani njenom ljepotom, dvojac smišlja plan kako da je spase od uhićivanja.

'House of Flying Daggers'

Svjetsku premijeru imao je i autorski uradak Kevina Spaceya 'Beyond The Sea'. U biografskom filmu kojeg je sam režirao on glumi pjevača Bobbya Darina, koji se proslavio kao pop-zabavljač, a kasnije se posvetio jazzu. Spacey u filmu pjeva i pleše, a njegovu suprugu glumi Kate Bosworth. Hush, hush - na premijeri se autor pojavio s novim, nasprejanim zaliscima i, naravno, svi su ga skužili pa se eto sad i ekipa u Omišu smije dok čita o tome.

2. rujna, nedjelja
Na red je došao još jedan biografski film, ali ovaj put o pjevaču Rayu Charlesu. Njega je utjelovio komičar Jamie Foxx i to toliko vjerno da su već i njemu počeli pripisivati Oscarovsku nominaciju.

Upečatljivo je bilo na projekciji 'Hotela Rwanda', priči o pokolju u Ruandi kada je samo u mjesec dana pobijeno milijun ljudi. Potaknut velikom tragedijom, jedan čovjek se bori za spas tisuću ljudi kojima pruža utočište u svom hotelu. U filmu glume Don Cheadle i Nick Nolte koji je izazvao popriličan skandal kada je zakljucao usred jednog intervjua. Valjda je uzeo previše lijekova za odvikavanje ili se još nije odviknuo?

'A Dirty Shame'

Veselo je bilo i na projekciji 'A Dirty Shame' Johna Watersa kada je publika ostala zapanjena količinom lascivnosti. Priča se vrti oko prodavačice Sylvie (Tracy Ullman) koja pretrpi ozljedu zbog koje se pojačaju njeni seksualni nagoni i postaje prava ovisnica o seksu što teško podnosi njezin suprug.

13. rujna, ponedjeljak
Golotinje i seksa bilo je i u 'Kinseyu' u kojem Liam Neeson glumi jenog od prvih znanstvenika koji se bavio istraživanjem seksualnosti, Alfreda C. Kinseya. Tu se u krupnom planu lijepo vidio pišo. Publika se malo išokirala jer jadni Kanađani TO valjda nikad nisu vidjeli izbliza. Koja dvoličnost – sise mogu u svaki drugi film, al' nedaj bože da se vidi privjesak.

I u 'Sideways' je, sačuvajbože, opet bilo golotinje, iako je to ležerna komedija o dvojici prijatelja koji kreću na putovanje po kalifornijskim vinarijama prije nego li se jedan od njih oženi. Glavnu ulogu ima zvijezda 'Američkog sna' Paul Giamatti koji se potužio kako ga dosada nije htio angažirati ni jedan velik studio.

Festival traje do 18. rujna, do kada će biti prikazano još puno dugoočekivanih filmova, o čemu ćemo vas izvještavati STOP 

Komentari

Nema komentara.