Jedan poljubac drag osvojio Motovun - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Jedan poljubac drag osvojio Motovun

Jedan poljubac drag osvojio Motovun

Fešta filmova je gotova, imamo pobjednika! 'Jedan poljubac drag' redatelja Kena Loacha osvojio je Propeler Motovuna, a tko su ostali nagrađeni – čitaj dalje...

30.07.2004 0 komentara

Jedan poljubac drag osvojio Motovun

Jednostavna priča o Pakistancu iz Glasgowa, u originalu 'Ae Fond Kiss' (naslovna fotografija), koji je u ljubavi s katolkinjom Roisin, a sve to usprkos svojim tradicionalnim roditeljima koji su svom sinu namjerili lijepu rođakinju, osvojila je motovunski žiri i Propeler Motovuna, glavnu festivalsku nagradu. Film je također zapažen i na ovogodišnjem Berlinaleu gdje je dobio nagradu Ekumenskog žirija koji je ujedno nagradio i Brešanove 'Svjedoke'.

Od redatelja omiljene srpske komedije 'Munje', Radivoja Andrića, stigla je još jedna komedijaška priča 'Kad porastem biću Kengur' i nastavila stazom koju je prethodnica već utabala. 'Kenguru' je pripala nagrada od A do A ili u prevodu najbolji film od Albanije do Austrije. Ekipu je nasmijao splet triju kvartovskih priča iz Beograda. 

'Kad porastem biću Kengur'

Međunarodni žiri je svoje glasove i nagradu FIPRESCI položio na zanimljiv dokumentarni eksperiment Jorgena Letha i Larsa von Triera 'Pet zapreka'. Više o filmu pisali smo u nekoliko navrata – jednom kraće i jednom našire.

Ove godine gostujuća nagrada, Jameson Short Film Award, koja se dodjeljuje kratkom uratku bilo kojeg roda (dokumentarnog, animiranog, igranog, eksperimentalnog) pripala je pobjedniku 13. DHF-a 'Uvoznim vranama' dokumentarcu Gorana Devića o crnim ptičurinama koje se netko sjetio uvesti u Sisak iz Rusije ili Kine (legenda nije sigurna:) da smanje onečišćenje od željezare!!!

Amnesty International Human Rights Award ove godine u Motovunu slavi svoje rođenje, tortu je dobio srpski redatelj Bojan Vuletić za svoj devetominutni uradak 'Goblen'. AIHRA se dodjeljuje uratku koji na posebo dobar način obrađuje neku temu vezanu uz, kako joj samo ime kaže, ljudska prava.

'Flatlife'

Posebno priznanje dobila je dokumentarna putešestvija bugarske redateljice  Adele Peeve 'Čija je ovo pjesma' koja je Balkanom naširoko tragala za porijeklom jedne pjesme koje se sjeća iz djetinjstva.

U najposjećenijoj festivalskoj sekciji, barem je to do sada uvijek bila, Motovunu online, pobjedu je izborio belgijski, studentski, animirani uradak redatelja Jonasa Geiranerta 'Flatlife' koji je ove godine oduševio i žiri canneskog festivala gdje je pokupio nagradu, a tamo je stigao jedva skuckan nabrzinu. Filmić prati živote četvero ljudi iz jedne zgrade koji ne namjerno, svakodnevnim radnjama zagorčavaju jedni drugima živote. Film možete pogledati na službenom siteu MFF-a.

Ne zaboravite - mali Motovun dolazi i u Zagreb! Kada (najvjerojatnije oko 05. kolovoza), gdje (najvjerojatnije kino 'Tuškanac') što ćete moći pogledati, tj. koje sve nagrađene filmove, obavijestiti ćemo vas na vrijeme. Do slijedeće godine!

Komentari

Nema komentara.