Subverzije, seks i sloboda - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Subverzije, seks i sloboda

Subverzije, seks i sloboda

7. Subversive Festival daje uvid u vlažna područja Charlotte Roche, prikazuje otmicu Michela Houellebecqa, odaje hommage Resnaisu te vodi gledatelje kroz filmsku odiseju.

s.p. 26.04.2014 0 komentara

Subverzije, seks i sloboda

7. Subversive Festival, s naslovnom temom 'Moć i sloboda u doba kontrole: mreže – ideologija – alternative', koji se održava od 3. do 17. svibnja u Zagrebu, okupit će vodeće svjetske intelektualce, znanstvenike, umjetnike, filmaše, aktiviste i društveno odgovorne građane. Na najraznolikijem programu dosad – filmskom, forumskom i konferencijskom dijelu, Sajmu angažirane književnosti i Školi suvremene humanistike, propitivat će se kako birokratizacija i fragmentacija društva dovode do intruzivnog umrežavanja silnica kontrole koje su ispod praga društvene vidljivosti. Među više od stotinu predavača bit će i dosljedni marksist i profesor sociologije na Cambridgeu Göran Therborn, redateljica, glazbenica, feministička i postkolonijalna teoretičarka Trinh T. Minh-ha, kulturalni teoretičar i začetnik projekta Nationwide David Morley, zatim Catherine Malabou, čija je teorija presjek neuroznanosti, psihoanalize i političke filozofije te feminizma, profesor Sveučilišta u Londonu i autor knjige Prekarijat, nova opasna klasa Guy Standing, slovenski sociolog, teoretičar književnosti, prevoditelj i politički aktivist te sa Slavojem Žižekom i Mladenom Dolarom začetnik psihoanalitičke škole u Ljubljani Josip Rastko Močnik, pa François Laruelle, prema riječima Gillesa Deleuzea i Pierre-Félixa Guattarija 'najvažniji europski nepoznati filozof današnjice' te John Hutnyk, Evgenia Čirikova i mnogi drugi. Sva predavanja u kinu Europa bit će simultano prevođena.

Škola suvremene humanistike namijenjena je MA studentima humanističkih usmjerenja s područja šire regije. Organizirana je kao niz predavanja iz različitih disciplina okupljenih oko jedinstvenog problema. Cilj je uspostaviti mjesto interdisciplinarnog promišljanja problema neoliberalnog kapitalizma koje se nalazi između civilnog sektora i javnih obrazovnih institucija. Sveučilišni obrazovni programi problematizirat će suvremene probleme kroz optiku teorijske produkcije druge polovice dvadesetog stoljeća, dok izvaninstitucionalni oblik suradnje civilnog i javnog sektora omogućuje otvaranje prostora novim teorijama i oblicima interdisciplinarnog proučavanja koje je onemogućeno strukturom discipliniranog sveučilišta.


Trailer za 'Vlažna područja', ekranizaciju romana 'Vlažne zone' Charlotte Roche.

Filmski segment pruža različite pristupe artificijelnosti prostora i teatra, u rasponu od Alaina Resnaisa ('Voljeti, piti, pjevati') do cocteauovskih erotskih igara ('Susreti poslije ponoći'), koji pokazuju da su glumački transferi Erica Cantone sumanutiji od onih nogometnih. Bit će tu i otmica, onih neozbiljnih ('Otmica Michela Houellebecqa') i vrlo ozbiljnih ('Sangue'). Prikazat će se i 'Vlažna područja' Davida Wnendta, snimljen prema istoimenom erotskom romanu Charlotte Roche, koji se na lanjskom Locarnu prometnuo u ultimativni skandal. Tu je i otkriće berlinskog Foruma, 'Forma' Ayumi Sakamoto, inače asistentice kultnog Shinye Tsukamota, te jedan atipični glazbeni osvrt na grčku krizu u zvucima rebetika ('Indebito'). U goste nam dolaze slavna feministička teoretičarka i sineastica Trinh T. Minh-ha, kojoj se posvećuje velika retrospektiva, te francuski glumac Niels Schneider ('Les rencontres d'apres minuit') i Max Linz, autor filma 'Ich will mich nicht kunstlich aufregen', jedan od trenutno najradikalnijih autora u zoni novog njemačkog filma. Na kraju filmskog dijela, koji traje od 3. do 10. svibnja, dodijelit će se po ocjenama stručnog žirija i nagrada Wild Dreamer za najbolji igrani, najbolji dokumentarni, najbolji film po ocjeni publike i životno djelo.

Zagreb Subversive Forum nastavit će sa svojim radom kao dinamična platforma koja okuplja različite aktere i inicijative. U ovogodišnjem programu, koji će se od 12. do 16.5. odvijati u ZKM-u i KIC-u, Forum će okupiti zainteresirane građane, istraživače, aktiviste i umjetnike koji propituju politiku migracija, feminističku teoriju i praksu kao i alternativne oblike potrošnje i proizvodnje energije. Sva tri programa pokušat će istražiti emancipacijski potencijal i prostor za suradnju u tim područjima. Nikad bogatiji Sajam subverzivne književnosti otvara se u kinu Europa 6.5. trima tribinama koje propituju razorne teme nasilja, zatvora i tijela na kojima će sudjelovati pisci, suci, upravitelji kaznionica i aktivisti, a razgovore će moderirati Aleksandar Stanković i Neven Vulić. Ece Temelkuran, turska aktivistica i spisateljica, otvara niz promocija javljanjem uživo videolinkom, dok će kasnije biti predstavljeni i novi prijevodi informatičkog pionira Jarona Laniera, utjecajnog ekonomista Davida Harveyja, nagrađenog novinara Glenna Greenwalda (o WikiLeaks zviždaču Edwardu Snowdenu), ali i sjajne Virginije Woolf, zajedno s njezinom biografijom.


'Otmica Michela Houellebecqa', trailer.

Novi antologijski brojevi časopisa Poezija i Relations, ali i nova Libra Libera nisu jedini domaći aduti. Zbornik Fakulteta političkih znanosti 'Demokracija u 21. stoljeću?' propituje stvarne mogućnosti demokracije, u doba nakon što je oduševljenje njome prilično splasnulo. Sublit Cafe okupit će regionalne pjesnike i kantautore u obilježavanju stote obljetnice od početka Prvog, i sedamdeset i pet od početka Drugog svjetskog rata. Hrvatski PEN centar dovodi nam izuzetne goste, među kojima i Jacka Hirschmana, kultnog američkog pjesnika koji je izbačen sa sveučilišta UCLA jer je nagovarao studente da se odupru mobilizaciji i ne idu u Vijetnam, te će o njemu biti prikazan i dokumentarac u dvorani Müller.

Cijena ulaznice za predavanja na Konferenciji iznosi 30 kn, za filmske projekcije u kinu Europa 20 kn, a u kinu Tuškanac 10 kn. Ulaz na sve ostale programe je besplatan. Više informacija možete potražiti na www.subversivefestival.com te u publikacijama Up & Underground Critical Theory Dossier, katalozima na hrvatskom i engleskom jeziku te ostalim tiskanim materijalima.

Popratni program uključuje veliki koncert glazbene zvijezde, aktivista i karizmatika – Rachida Tahe, kojeg Festival dovodi u suradnji sa Žednim uhom. Ovaj Francuz alžirskih korijena dolazi po prvi put u Hrvatsku u sklopu europske turneje s osmeročlanim bendom. Nadimak 'kralj rock'n'raija' dobio je zbog vrhunskog spoja zapadne i orijentalne glazbe – rocka, punka, elektronike s tradicionalnim i urbanim ritmovima poput chaabija i raija. Koncert će se održati 11. svibnja 2014. u Tvornici kulture, a dan kasnije (12. svibnja) imat ćemo priliku slušati i njegovo predavanje na Konferenciji u 19 h u kinu Europa na temu migracija, Arapskog proljeća, prosvjeda u BiH, uloge umjetnosti u krizom i recesijom devastiranoj društvenosti, nasilju u Ukrajini itd.

Ulaznice se mogu kupiti u Tvornici kulture, Šubićeva 2, kao i na svim prodajnim mjestima Entrio sustava (www.entrio.hr) te svim prodajnim mjestima Eventim sustava (www.eventim.hr)  po cijeni od 130 kuna u pretprodaji, a 150 kn na ulazu. Cijena za studente uz predočenje x-ice ili indeksa iznosi 90 kuna. Vrata se otvaraju u 20.00 h.

Komentari

Nema komentara.