Ministarstvo kulture srezalo 40% budžeta MFFa 2 tjedna prije otvorenja - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ministarstvo kulture srezalo 40% budžeta MFFa 2 tjedna prije otvorenja

Ministarstvo kulture srezalo 40% budžeta MFFa 2 tjedna prije otvorenja

Prenosimo u potpunosti izjavu direkcije Motovun Film festivala povodom smanjivanja iznosa kojim Ministarstvo kulture RH sufinancira festival.

14.07.2004 0 komentara

Ministarstvo kulture srezalo 40% budžeta MFFa 2 tjedna prije otvorenja

Stvarne se namjere razaznaju kroz djela, a ne kroz riječi – tako je Ministarstvo kulture RH, unatoč višekratno iskazanoj javnoj podršci ministra, drastično smanjilo iznos sufinanciranja Motovun Film Festivala. Činjenica da je ova odluka obznanjena tek dva tjedna prije početka ovogodišnje priredbe, ukazuje na svjesne pokušaje Ministarstva da se destimuliraju napori organizatora Festivala. Kako je riječ o slučaju koji u sebi nosi zabrinjavajuće tendencije, ovim ga putem želimo iznijeti kulturnoj javnosti.

1. Ministar mr.sci. Božo Biškupić bio je na čelu Minstarstva kulture u sazivu koji ničim nije pomogao, niti simboličnom gestom podržao osnivanje novog festivala, u to vrijeme jedinog međunarodnog festivala dugometražnog igranog filma u Hrvatskoj, Motovun Film Festivala.

2. Ponovnim dolaskom na čelo ministarstva, na izričita pitanja novinara, ministar Biškupić višekratno je podržao Motovun Film Festival, hvaleći ga kao vrijednu manifestaciju i najavljujući podršku Ministarstva

3. Vijeće za film i kinematografiju predložilo je u travnju 2004. ministru da Motovun Film Festivalu odobri sufinanciranje u iznosu 500.000 kuna, što je iznos jednak prošlogodišnjoj potpori

4. Ministarstvo kulture do u nedogled je otezalo definirati potporu Festivalu. Predstavnici Motovun Film Festivala nekoliko su puta, usmeno i pismeno, upozorili Ministarstvo kako je upravo stanje neizvjesnosti u kojem Ministarstvo drži organizatore, najdestruktivniji čin protiv festivala, jer – održavajući potpuno nejasnu financijsku situaciju – u potpunosti paralizira sve ozbiljne pripreme programa. Jedini odgovor Ministarstva bio je – nastavak šutnje.

5. Ministarstvo se napokon oglasilo 12. srpnja 2004., točno četrnaest dana prije početka festivala, kada su svi programi bili definirani i dogovoreni. Minstar Biškupić je poslao jednostrano potpisani ugovor na iznos od 300.000 kojim se potpora festivalu smanjuje za punih 40 posto. U svjetlu činjenice da je dotacija, primjerice, Pula Film Festivalu smanjena za 8,3 posto, ovakav nesrazmjer ne možemo razumjeti drukčije nego kao čin kažnjavanja.

Ovakav bismo rasplet držali skandaloznim i da se dogodio prije šest mjeseci, a čvrsto smo uvjereni da je onaj tko je odgađao objaviti odluku praktički do otvaranja festivala, morao biti svjestan razornih posljedica svog čina.

6. Ovo je prvi opipljivi potez kojim se ministar Biškupić određuje prema Motovun Film Festivalu, sve ostalo bile su varljive riječi. Pamteći ne tako davne početke festivala, moramo ga okarakterizirati politikom kontinuiteta.

Međutim, Motovun Film Festival više nije isti: u međuvremenu je izrastao u jednu od najrelevatnijih kulturnih priredbi u Hrvatskoj, festival u čijem gledalištu nikada, ni po pljusku kakav je padao 30.srpnja prošle godine, nema praznih stolica; priredbu koju su samo prošle godine pohodili dva redatelja s višestrukim nominacijama za Oscar, jedna osvajačica Zlatnog globusa, predsjednik Savjeta Europske filmske akademije itd. itd. Priredbu koja je, nikako najmanje važno, most između hrvatskog filma i njegovog međunarodnog okružja, pa je tako više hrvatskih filmova upravo nakon projekcija u Motovunu dobilo kritike u  najautoritativnijim svjetskim magazinima, poput 'Variety" ili 'Hollywood Reportera'.

Ne želimo prikrivati da ovakav neočekivani obrat nanosi težak udarac festivalu. Upravo zbog toga, pozivamo sve prijatelje da nam se pridruže u Motovunu od 26. do 30 srpnja.

U inat poslovnim gubicima pred kojima se neminovno nalazimo, jamčimo program s rekordnim brojem naslova, program kojim ćemo nadići uskogrudnost i provincionalizam, zajednički slaveći slobodoumnost i toleranciju, što je uvijek bio smisao postojanja Motovun Film Festivala.

Komentari

Nema komentara.