Mediteran, Kiki i Nazor - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Mediteran, Kiki i Nazor

Mediteran, Kiki i Nazor

Počeli su 5. FMFS i Kiki Tabor, objavljeni su dobitnici nagrade Vladimir Nazor, a izabran je i predsjednik Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

s.p. 05.06.2012 0 komentara

Mediteran, Kiki i Nazor

Rasprodanom projekcijom otvoren je jubilarni peti Festival mediteranskog filma Split. 'Ponosni smo što će po prvi put na Festivalu inozemni redatelji osobno predstaviti svoje filmove koji se nalaze u našem programu. Ipak, najveća novost od ove godine je filmska turneja koja počinje po završetku FMFS-a, a u sklopu koje ćemo filmove prikazati prvo u Zagrebu, a potom i u 12 uglavnom zatvorenih ljetnih kina diljem Dalmacije. Vratiti život u nekadašnja središta kulturnog života malih mjesta biti će pravo zadovoljstvo' – najavio je Alen Munitić, direktor FMFS.

Otvoren je Kiki Tabor, prvi međunarodni festival dječjeg filma u Zaboku, koji se od 4. do 6. lipnja održava u sklopu 10. Tabor film festivala. Festival je otvoren projekcijom slovenskog animiranog filma 'Neobični Koyaa' redatelja Kolje Saksida, a okupilo se 420 mališana iz vrtića i škola Krapinsko-zagorske županije. Tijekom 3 dana festivala mališani će moći pogledati 25 kratkih animiranih filmova domaće i strane konkurencije te 12 filmova poljske animacije. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a program možete poledati na službenoj web stranici www.taborfilmfestival.com.


'Monster of Nix', trailer.

Udruga Pulska filmska tvornica od 2004. godine organizira ljetne radionice izrade filma koje se odvijaju u sklopu popratnog programa Festivala igranog filma u Puli. U sklopu 7. ljetne radionice izrade filma napravljeno je čak deset dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova koji će se prikazati 8. lipnja 2012. u Kinu Valli s početkom u 20:00 sati.

U petak, 08.06., u Dokukinu Croatia predstavlja se rad filmskog i televizijskog producenta i redatelja Damira Terešaka. U 19h možete pogledati tri kratka dokumentarca 'Posljednji autohtoni Petrović', 'Od jutra do mraka' i 'Život u sjeni', a u 21h njegov novi dokumentarac 'Što dečki vole' koji će vas upravo pred Europsko prvenstvo u nogometu u upoznati s djevojkama koje igraju za Hrvatsku žensku nogometnu reprezentaciju. Nakon projekcije filma u petak u 21.00h ostanite na razgovoru s Damirom Terešakom.

Kino klub Zagreb u lipnju prikazuje ciklus filmova Erica Rohmera pod nazivom Rohmer na plaži. Projekcije se održavaju utorkom u Kino klubu Zagreb, Trg žrtava fašizma 14, u 21h, a ulaz je besplatan. Raspored projekcija potražite na http://www.kkz.hr/?p=885.
 
Europski nezavisni filmski festival (European Independent Film Festival - ÉCU) poziva vas na prijavu filmova i scenarija. ÉCU 2013. održava se u Parizu, Francuska, od 29. - 31.ožujka 2013. godine a prijave filmova i scenarija primaju se do 6. siječnja 2013. Za više informacija, kao i za samu prijavu posjetite: http://www.ecufilmfestival.com/

06.06. u dvorani Gorgona (MSU) održat će se besplatna projekcija dokumentarnog filma 'Voda – esencija života'. Nakon toga održat će se razgovor na temu 'Je li voda nafta 21.stoljeća?'. Sudionici su Ivan Ladislav Galeta, Tomislav Medak i dr.sc. Nenad Raos. Razgovor moderira viša kustosica Nada Beroš.


'Voda: Esencija života', trailer.

Godišnju Nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost za 2011. dobio je redatelj Silvestar Kolbas za srednjemetražni dokumentarac 'Ratni reporter' u produkciji Factuma iz Zagreba. Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo na području filmske umjetnosti pripala je filmskom teoretičaru i kritičaru Hrvoju Turkoviću.

Dugometražni igrani film 'Ljudožder vegetarijanac' redatelja i scenarista Branka Schmidta uvršten je u službenu konkurenciju 34. Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi koji se održava od 21. do 30. lipnja. Poziv na festival u Moskvu ujedno je i međunarodna premijera Schmidtovog filma, a 'Ljudožder vegetarijanac' prvi je domaći film u posljednja dva desetljeća koji je uvršten u službenu konkurenciju tog prestižnog festivala.

U srijedu, 6. lipnja, u 12 sati u maloj dvorani kina Tuškanac (Tuškanac 1) održat će se predstavljanje knjige Irene Paulus 'Teorija filmske glazbe -kroz teoriju filmskog zvuka'. Izdavač knjige je Hrvatski filmski savez, a predstavit će je Nikica Gilić, Irena Paulus i Hrvoje Turković.

Na 60. redovnoj izbornoj godišnjoj skupštini Hrvatskog društva filmskih djelatnika, održanoj 29. svibnja, za predsjednika Društva na dvogodišnji mandat izabran je Silvio Jesenković sa 63 glasa, prema 58 glasova dosadašnje predsjednice Nade Gaćešić Livaković. Novi predsjednik objavio je Program rada HDFD-a u razdoblju od 2012. do 2014. godine kojeg možete pročitati na ovome linku.

Komentari

Nema komentara.