Nove priče i stari duhovi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nove priče i stari duhovi

Nove priče i stari duhovi

Počinje se snimati nastavak 'Zagrebačkih priča', '9. ožujak' skuplja nagrade, a stižu nam i 'Koko i duhovi.

s.p. 28.06.2011 2 komentara

Nove priče i stari duhovi

Krajem lipnja u Zagrebu započinje snimanje nastavka nagrađivanog omnibusa 'Zagrebačke priče', pod radnim nazivom 'Zagrebačke priče 2 - ljubav', u produkciji Propeler Filma. Do kraja godine šest redatelj(ic)a i šest filmskih ekipa krenut će u stvaranje omnibusa inspiriranog Zagrebom i ljubavlju. 27. lipnja kreće snimanje segmenta 'Kruške' redateljice i scenaristice Hane Veček s Aleksandrom Stojaković i Sinišom Popovićem u naslovnim ulogama. Hana Veček u filmske je vode prvi put ušla s kratkometražnim filmom 'Loš dan za kapetana Kuku' s kojim je i osvojila Zlatna kolica u programu Kockice, 6. Zagreb Film Festivala.

U srpnju će pasti klape kratkih filmova 'Može neko čik bacit odozgo' redatelja i scenarista Josipa Viskovića s Katjom Crevar i Nikolom Miljanovićem te segmenta 'Na kvadrat' kojeg će prema scenariju Jasne Žmak režirati Radislav Jovanov - Gonzo s Juditom Franković i Ivanom Roščić u glavnim ulogama. Veliko finale očekuje se na jesen kada sa snimanjem preostalih segmenata kreću Aldo Tardozzi ('Mucica'), Sara Hribar ('Al' tata, ti me voliš') i Ivan Sikavica ('Moj vrt' prema scenariju Ivana Skorina).

Irena Škorić preuzela je još jednu nagradu za
Irena Škorić preuzela je još jednu nagradu za '9. ožujak'

Kratkometražni igrani film '9. ožujak' redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je Nagradu za najbolji film u natjecateljskom programu 'Up to 10.000 Buck's' na međunarodnom filmskom festivalu Cinema City koji je održan od 18. do 25. lipnja u Novom Sadu. U obrazloženju žirija (Vladimir Paskaljević, Damir Todorović i Nikola Ljuca) navodi se da se filmu 'daje nagrada za unapređenje filmskog jezika' te da je film 'postigao maksimalan učinak minimalnim sredstvima.' Film je snimljen u jednom kadru u kojem su lica i glasovi u offu. Radnja filma vrti se oko Njega i Nje, razgolićenih tijela u usputnoj vezi i usputnoj prevari.

Od ove subote, 2. srpnja, u Dokukinu pogledajte belgijsko–slovenski dokumentarac 'Damjanova soba' slovenske redateljice Jasne Krajinovič, koji stiže iz produkcijske radionice višestruko nagrađivanog belgijskog dvojca, braće Dardenne. Dugometražni dokumentarac prati Damjana, koji je zbog ubojstva od svoje šesnaeste godine u maloljetničkom zatvoru u Celju. Sada ima 20 godina, napokon se vraća u kuću svoje bake i djeda i želi okrenuti novi list, ali problem postaje društvo koje ga je žestoko stigmatiziralo.

U sklopu 51. međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, u nedjelju, 19. lipnja održana je hrvatska premijera dugometražnog igranog filma 'Koko i duhovi' /naslovna/ redatelja Daniela Kušana.  'Koko i duhovi' napeta je detektivska priča o dječaku Koku koji se seli sa sela u grad i stječe nove prijatelje, ali kada upadne u nevolju, zatrebat će i zatražiti pomoć onih 'starih'. Postoje li duhovi i hoće li Koko uz pomoć svojih prijatelja riješiti tajnu? U sve će to biti umiješana njegova dražesna sestra Marica, vjerni pas Car, mudri inspektor Krivić i zabrinuti roditelji. Film se ovog srpnja očekuje i u Nacionalnom programu 58. festivala igranog filma u Puli.

Pozivaju se svi filmoljupci od 6 do 12 godina da se prijave na audiciju za najavljivačice i najavljivače Pčelica matineja u kinu Europa! Osim ispunjavanja prijavnice, svi kandidati za audiciju imaju mali zadatak – pripremiti tekst o svom najdražem filmu od svega nekoliko rečenica koji će pročitati na audiciji. Audicija će se održati u veseloj atmosferi u kinu Europa, a o deset najavljivač(ica) koji će u narednim mjesecima najavljivati Pčelica matineje, odlučit će četveročlani žiri u sastavu predstavnika Zagrebačke banke, kina Europa te jednog profesionalnog glumca/voditelja.Audicija će se održati 17. rujna, a prijave traju do 10. rujna. Za audiciju se moguće prijaviti već na sljedećoj Pčelica matineji koje će se održati 2. srpnja u 11 sati ili već danas putem online prijavnice na www.kinoeuropa.hr.

Komentari
A: s.p. 02.07.2011 Pogledaj profil

Izraz 'naslovne uloge' nije fraza autora nego citat iz službenog priopćenja. A navedeni glumci mogu glumiti likove koji igraju u sportskom klubu ili rock grupi s imenom 'Kruške'.

A: f.filmski 30.06.2011 Pogledaj profil

Dragi foRd, u potpunosti si u pravu, potkrala nam se frazeološka greška, naravno da Stojaković i Popović nisu kruške. Isprika i tebi i svima ostalima, biti ćemo pažljiviji ubuduće!