Emancipirajte se uz Subversive! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Emancipirajte se uz Subversive!

Emancipirajte se uz Subversive!

4. Subversive Film Festival nudi preko 60 filmova iz cijelog svijeta, a nakon toga sprema veliku konferenciju o emancipaciji.

s.p. 05.05.2011 0 komentara

Emancipirajte se uz Subversive!

Na jučerašnjoj presici predstavljeno je ovogodišnje, četvrto izdanje Subversive Film festivala koje će se od 07. do 21. svibnja održati u kinima Europa i Tuškanac. Tematska okosnica ovogodišnjeg festivala je 'Dekolonizacija – Nove emancipacijske borbe', a program uključuje filmski i teorijski dio.

Filmski program održava se od 7. do 14. svibnja te donosi više od 60 filmskih naslova. 'U ovogodišnjoj selekciji filmova indijske kinematografije središnji je program segment 'indijskog filmskog zlatnog doba' iz perioda nakon neovisnosti te programi retrospektive Ritwiku Ghataku i hommage Shyamu Benegalu. Na programu će se naći i rani afrički film, pionirska ostvarenja subsaharskih kinematografija od 60-ih do 80-ih, te suvremeni afrički film - Nollywood, dakle nigerijski video-filmovi, ali i postkolonijalni etnografski film autohtonih filmskih redatelja, primjerice Aboridžina, Eskima, brazilskih Indijanaca... O političkim estetikama otpora i alternativnim filmskim prikazima Drugoga govorit će Robert Stam iz SAD-a, Melita Zajc iz Slovenije, Premendra Mazumder iz Indije, Etami Borjan iz Hrvatske i Miroljub Stojanović iz Srbije, dok će pored Shyama Benegala, amblematske figure Novog indijskog filma, prvaka političkog filma i društvenog aktivista, svoje filmove osobno predstaviti najveća imena Nollywooda Zeb Ejiro i Kunle Afolayan', sažela je ovogodišnji filmski dio umjetnička direktorica Dora Baras.


'Ja, crnac', isječak.

Po završetku filmskog dijela festivala, od 15. do 21. svibnja u kinu Europa održat će se međunarodna konferencija pod nazivom 'Nove emancipacijske borbe'. Konferencija i ove godine okuplja neka od najvažnijih imena suvremene teorije i radikalne misli. 'Mi ne odustajemo od starih prijatelja, ali svake godine stvaramo nove. Pored već tradicionalnog gosta Slavoja Žižeka, ove godine iznova dolazi Samir Amin, poznati egipatski ekonomist s boravištem u Senegalu, s kojim krećemo u osmišljavanje ozbiljnije međunarodne političke platforme. U suradnji s njime, i to je najveća vrijednost ovogodišnje konferencije, organiziramo specijalan susret Svjetskog foruma za alternative, važne svjetske mreže za alternativno mišljenje i praksu koja će u Zagrebu okupiti vodeće političke aktiviste, ekonomiste i aktiviste iz 20-ak različitih zemlja s tri različita kontinenta. Glavni je cilj dati 'kognitivno mapiranje' ne samo Hrvatske, već i čitave Istočne Europe, s obzirom na svjetski sustav. I ove godine okupili smo najveće intelektualce današnjice – uz Žižeka i Amina to su Antionio Negri, Zygmunt Bauman, Istvan Meszaros, Gayatri Spivak, Terrry Eagleton i David Harvey', najavio je direktor teorijskog programa Srećko Horvat.

Ulaz na kompletan filmski program i popratna događanja je slobodan (naplaćuju se samo večernja predavanja na konferenciji!), a raspored filmskog programa možete pogledati na službenoj stranici SFF-a.

Komentari

Nema komentara.