Umro Ivica Vidović - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Umro Ivica Vidović

Umro Ivica Vidović

Sa scene je zauvijek otišao legendarni Servantes iz 'Našeg malog mista' koji je otišao na neko lipše misto...

s.p. 19.04.2011 0 komentara

Umro Ivica Vidović

U Zagrebu je u 72. godini života preminuo ugledni hrvatski glumac Ivica Vidović. Bolovao je od karcinoma grla i podvrgnuo se operaciji koja je bila uspješna, ali se nije uspio oporaviti zbog opće slabosti organizma nakon kemoterapije. Svojim ulogama obilježio je domaći film, televiziju i teatar.

Ivica Vidović rođen je 10. svibnja 1939. u Beogradu. Diplomirao je 1963. na Kazališnoj akademiji u Zagrebu. Prvi angažman imao je u zagrebačkom HNK, a poslije je bio član i drugih kazališta, kao što su Gavella, Teatar ITD i splitski HNK. Sa suprugom Gordanom Gadžić 1998. je osnovao kazališnu družinu Teatar Rugantino, u kojoj je bio glumac, umjetnički direktor i redatelj.


'Malo misto', isječak iz epizode 'Hidalgo gre u raj'.

Na filmu je nastupao od 1960-ih, te se specijalizirao za uloge senzibilnih likova i intelektualaca. Među najpoznatijim takvim ulogama je ona Servantesa iz popularnog 'Našeg malog mista', nakon koje je slijedila uloga Očalinka u 'Velom mistu', a slična je i uloga Pjesnika u filmu 'Kako je počeo rat na mom otoku'.

Osim u komedijama, nastupio je i u brojnim dramskim klasicima: od kultnog 'W. R. Misterije organizma' pa do ratnog 'U gori raste zelen bor' i uglednog 'Ritma zločina' koji je proglašavan za jednog od najboljih hrvatskih filmova svih vremena.


'Ritam zločina', trailer.

Dobitnik je Zlatne arene za najboljeg glumca u 'Finim mrtvim djevojkama', 1996. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a 2005. dobio je godišnju Nagradu 'Fabijan Šovagović', koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja glumcu čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskoga filma.

Jedna od posljednjih filmskih uloga je bila u 'Belli Biondini' čiji redatelj (Daniel Marušić) i glumac (Predrag Vušović) su također nedavno preminuli. Nadamo se da ćemo čim prije vidjeti i taj film i prisjetiti se velikog glumca koji je briljirao i u malim ulogama...

Komentari

Nema komentara.