Tužni dani za hrvatski film - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Tužni dani za hrvatski film

Tužni dani za hrvatski film

Preminuo je popularni komičar Predrag Vušović, samo dan nakon smrti uglednog redatelja Miroslava Mikuljana.

s.p. 17.02.2011 0 komentara

Tužni dani za hrvatski film

Kazalište Gavella objavilo je da je danas ujutro od posljedica moždanog udara preminuo hrvatski glumac Predrag Vušović. 51-godišnji glumac je moždani udar imao u nedjelju, te je hitno smješten u zagrebačku Kliničku bolnicu Sestara Milosrdnica. Liječnici su ga odmah operirali, no poznati je glumac ostao u komi iz koje se nije uspio probuditi.

Glumačku karijeru Vušović je počeo u rodnom Dubrovniku, u kazalištu Mali Marin Držić 1970. ulogom Toma Sawyera. Nakon školovanja na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, vratio se u Dubrovnik i kazalište Marin Držić, a 1996. prešao je u zagrebačko kazalište Gavella.

Filmska publika pamtit će ga po komičnim ulogama u Brešanovim filmovima 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršal' i 'Nije kraj', a nedavno je glumio i u komediji '72 dana'. Od dramskih uloga treba spomenuti one u filmovima 'Nebo, sateliti', 'Metastaze' i 'Duh u močvari', a posljednji nastup bio je u filmu 'Bella Biondina'. Glumio je i u popularnim TV serijama 'Odmori se, zaslužio si' i 'Bitange i princeze'.


Predrag Vušović u filmu 'Maršal'.

U Zagrebu je u 68. godini, nakon duge i teške bolesti, umro i dokumentarist, redatelj i dugogodišnji urednik Dokumentarnog programa HTV-a Miroslav Mikuljan.  Rođen je 1943. u Raščanima kod Križevaca, filmsku i TV montažu diplomirao je na ADU u Zagrebu. Umjetničku karijeru započeo je 1962. u Kino klubu Zagreb, gdje je snimio veliki broj amaterskih filmova, s kojima je osvojio mnogobrojne domaće i međunarodne nagrade.

Od 1970. do 1990. režirao je mnogo TV portreta, reportaža, emisija, dokumentarnih filmova i serijala, dječjih filmova ('Zanirci dolaze', 'Nemojte me zvati Robi'), TV drama ('Doktorova noć', 'Obiteljski album'), kratkih igranih filmova ('Ponedjeljak', 'Nije daleko') te dva dugometražna igrana filma ('Hoću živjeti', 'Crveni i crni').

1989. postao je urednik u Dokumentarnom programu HTV-a, a potom i urednik tog programa, na čijem je čelu bio sedam godina. S HTV-a je otišao 2002. te se ponovno okrenuo režiji autorskih dokumentarnaca ('Čuvari mrtvih sela', 'Sam', 'Plava plaža 2'). Njegov film 'Ljudi s mliječnog puta' dobio je nagradu Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarac u 2010. godini te osvojio nagradu publike na prošlogodišnjem Zagreb Doxu na kojem je ove godine trebao predstaviti novi filmPosljednji ispraćaj Miroslava Mikuljana bit će u ponedjeljak, 21. veljače, u 13.50 na krematoriju na zagrebačkom Mirogoju.


'Sutkinja', r: Miroslav Mikuljan, početak.

Komentari

Nema komentara.