Fenomen pretvaranja dječje knjige u filmski hit - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Fenomen pretvaranja dječje knjige u filmski hit

Fenomen pretvaranja dječje knjige u filmski hit

Ili kako je Hollywood skužio još jedan dobar način za laku zaradu. Djeca plaču, a starci vade pare na blagajnama..

08.06.2004 0 komentara

Fenomen pretvaranja dječje knjige u filmski hit

Poplava ekranizacija dječjih knjiga u posljednje vrijeme definitivno nije slučajnost. Amerikanci su izmislili jedno novo zanimanje kada su shvatili da se industrija filmova za djecu i obitelj može jako dobro isplatiti. I sada imate agente čiji je posao pronalaženje dječjih hit knjiga i njihovo pretvaranje u hit film. Dovoljno je samo nagovoriti neki veći studio da se baci u produkciju, zaposli kojeg (polu)popularnog glumca i voilá! Recept je zaista jednostavan. A niti jedan roditelj neće uskratiti svom malom cmizdravcu odlazak u kino i gledanje najnovijeg nastavka 'Harry Pottera'.

Živi dokaz ovoj teoriji je već treći nastavak spomenutog filma, koji je dosada ukupno zaradio preko jedne milijarde dolara, a novi projekti samo se nižu. O 'Narnijskim kronikama' i snimanju filma po toj knjizi već ste mogli nešto saznati i na našim stranicama, a isto tako i o 'Čarliju i čokoladnoj tvornici'.

Među inim ostvarenjima za dječicu i one koji se tako osjećaju, očekuje nas i film 'Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events, u kojem glavnu ulogu ima gotovo neprepoznatljivi Jim Carrey (naslovna fotografija), zatim film 'Angus, Thongs and Full-Frontal Snogging i tako dalje.

Ekranizirane knjige: The Spiderwick Chronicles, Measle and the Wrathmonk i Lav, vještica i ormar

Poanta je u lovi, od 23 milijarde dolara zarade od prodanih knjiga u Americi u 2003. godini, 1 milijarda otpada na dječje knjige. Šansa se jednostavno morala iskoristiti. S druge strane, snimanje filma po nekom književnom djelu korisno je za obje strane, s uspjehom filma prodaja knjige naglo skače. Onda se netko sjeti napisati nastavak knjige, pa se snimi nastavak filma i tako se kolo vrti, publika cvili, a šuška samo kaplje. O popratnim proizvodima, kao što su igračke i slične tričarije, ne moramo ni govoriti.

Dok god se rade koliko-toliko kvalitetni filmovi koji muzu ovu zlatnu kravu, nemamo ništa protiv. Samo se nadamo da u cijeloj toj industriji netko misli i na dječicu kojoj je finalni proizvod i namijenjen.

Komentari

Nema komentara.