Premalo politike, previše pedofilije - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Premalo politike, previše pedofilije

Premalo politike, previše pedofilije

Novi filmovi kolega iz 'Mistične rijeke', Seana Penna i Kevina Bacona u Cannesu su prikazani van konkurencije, ali su zato izjave ovih glumaca privukle veliku pozornost.

19.05.2004 0 komentara

Premalo politike, previše pedofilije

Ovogodišnju Cannesku festivalsku konkurenciju mnogi su kritizirali zbog odabira značajnog broja mainstream filmova, a ipak su najveću pažnju privukli politički obilježeni filmovi. No, za Oscarovca Seana Penna ni to nije dovoljno.

On kaže da umjetničko djelo mora odražavati vrijeme u kojemu nastaje i pita se zašto je onda 'sedma umjetnost' - filmska umjetnost, zakazala na tom području. Politika je sveprisutna u našim životima, a zašto je onda u tolikoj mjeri nema i u filmovima. 'Bar su SAD pod predsjednikom Bushem stvorile plodno tlo za ispiraciju,' rekao je glumac Reutersu.

Penn je u Cannes došao promovirati film 'The Assassination of Richard Nixon' koji se temelji na stvarnoj priči o prodavaču namještaja koji je 1974. planirao ubiti tadašnjeg predsjednika SAD-a tako da se otetim avionom zabije u Bijelu kuću. Zvuči vam poznato?

Osim očite sličnosti s 11. rujna, film govori i o Vijetnamskom ratu i skandalu Watergate za koje glumac kaže da su zanimljive parabole modernog vremena. 'Volim misliti da će paralele koje povlači ovaj film potaknuti ljude da razmišljaju o rješavanju nekih problema prije nego što se oni uopće pojave.' Meni to zvuči kao pritajeni apel američkim glasačima pred ovogodišnje predsjedničke izbore - razmislite dvaput prije nego opet glasate za Busha.

Pennov aktivizam, njegovo nekonvencionalno ponašanje i britki jezik bili su mu jedna od najvećih prepreka u ovogodišnjoj utrci za Oscara. No, takva predviđanja pokazala su se netočnima pa on sam za svog Oscara voli reći da je to 'znak nade': 'Tolerancija je još uvijek, usprkos svemu, usađena u američki narod, u posao kojim se bavim i, očito, u ljude koji čine filmsku publiku.'

Tolerancija je nešto manje raširena pojava kad se govori o pedofiliji. Iskusila je to ekipa filma 'The Woodsman' koji govori o osuđenom pedofiličaru koji se vraća iz zatvora, sprijateljuje s djevojčicom i suočava sa svojim demonima. Redateljica Nicole Kassel srela se s mnogim problemima prije snimanja svog filma prvijenca, a jedino olakšanje donio joj je Kevin Bacon kad je pristao odglumiti glavnu ulogu.

No, ni njemu nije bilo lako. Otac je dvoje djece i bilo mu je teško glumiti čovjeka koji poskrivećki gleda djevojčice u vrtiću preko puta kojega živi. Njega, kao i ostale roditelje najviše zabrinjava transparentnost takvih ljudi: 'Ne možete ih izdvojiti iz mase. Mogu vam biti susjedi. Mogu biti u busu, u crkvi, u školi vašeg djeteta.' Očito, mogu biti i na filmskom ekranu. 

Komentari

Nema komentara.