I Castro je čovjek - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      I Castro je čovjek

I Castro je čovjek

Festival u Havani prikazao film o Fidelu Castru, običnom čovjeku s Kube.

s.p. 11.12.2009 0 komentara

I Castro je čovjek

Kuba ima novog/starog filmskog junaka - Fidela Castra. Veliki vođa ima glavnu riječ u 46-minutnom dokumentarcu 'Anegdote o Fidelu' ('Anecdotas Sobre Fidel') koji je upravo prikazan na kubanskom filmskom festivalu, a režirala ga je Amerikanka Estela Bravo. Gospođa Bravo je inače udana za Kubanca i već dulje vrijeme živi na tom otoku, pa vjerojatno ni nema ništa loše za reći o lideru koji vlada Kubom već pola stoljeća. Kako sama kaže, u njezinom filmu 'vidite Fidela kao čovjeka, upoznajete malo bolje njegovo pravo lice'.
 
Bravo je prvo 2001. napravila 91-minutni dokumentarac 'Fidel: Neispričana priča' u kojem je intervjuirala holivudske zvijezde, američke autore i političke lidere koji su sreli Castra, a razgovarala je i s kubanskim državnim i partijskom čelnicima, te s onima koji su Fidela znali još dok je bio dijete. Dok se pripremala za taj dokumentarac, Bravo je između 1996. i 2000. intervjuirala brojne ljude, a ironija je da je hrpa tih snimaka nije stala u film koji se baš zvao 'Neispričana priča'. Ipak, Bravo je odlučila ispričati i te priče, te je iz neiskorištenih snimaka tog filma montirala 'Anegdote o Fidelu'.


'Fidel: Neispričana priča', trailer.

Svoju priču ispričao je i američki borac za građanska prava, velečasni Jesse Jackson koji je zajedno s Castrom posjetio prvo školu, a zatim i crkvu, u kojoj Fidel nije zakoračio već 27 godina pa su se i sami svećenici šokirali. Castrov dugogodišnji prijatelj, pisac Gabriel García Márquez ispričao je pred kamerama kako mu se Castro požalio kako ne stigne pročitati ništa osim vladinih izvješća. Stoga mu je Marquez donio Stokerov roman 'Dracula', a Castro je kasnije priznao da zbog te knjige nije mogao spavati.

Sve te priče mogle su se vidjeti na projekciji u starom kinu, samo što su film uglavnom mogli pogledati samo VIP gosti, uključujući i vladine dužnosnike. Pokazalo se da Fidel ipak nije samo običan čovjek, kao što je i rekao američki filmaš Sydney Pollack: 'On je zvijezda. Bio negativac ili ne, on je još uvijek zvijezda!'

Komentari

Nema komentara.