O mladom Fidelu Castru - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      O mladom Fidelu Castru

O mladom Fidelu Castru

Za sve vas koji se slažete s tvrdnjom da je Kuba jedina prava marksistička oaza usred kapitalističkih ajkula i obožavate potiho Fidela Castra – tajna njihova uspjeha!

m.n. 01.06.2005 0 komentara

O mladom Fidelu Castru

Iako se svi ne bi složili oko konstatacije da je Kuba uspješna, činjenica je da se Fidel Castro održao na vlasti od 1959. godine. Bio je i ostao inspiracija za brojne filmove, no većina se autora koncentirala na razdoblje nakon 1955. godine. Takav je trend zaustavio finski redatelj Folke West snimivši film 'Young Fidel', ponajviše zahvaljujući pristupu rijetkim kubanskim državnim arhivima.

Da bi razotkrio tajnu Castrovog kulta ličnosti i čovjeka iza dugih i napornih govora, West se pozabavio njegovim ranim godinama i događajima koji su ga formirali puno prije nego je postao komunist. U dva sata i pedeset minuta West tako natanane slijedi Fidelovu životnu putanju, od očevog ranča, obrazovanja kod Jezuita, političke aktivnosti za vrijeme studija, zatvora i  egzila.

Kod Jezuita se tako naučio disciplini, na studiju govorništvu, a u vrijeme dok je još bio siromašni pravnik idealizmu. Da bi svu silu podataka nekako uobličio, finski je redatelj obavio čak 27 intervjua s raznim kompetentnim stručnjacima, dok je od obitelji pristao govoriti samo Castrov stariji brat Ramon. Među zanimljivim je i činjenica da je Castro komunist u pravom smislu te riječi postao tek 1959., pod američkom prijetnjom, kada je svoju vlast proglasio socijalističkom. Nikad nije čitao ni Marxa ni Engelsa, nego se nadahnjivao kubanskim herojima koji su poginuli u borbama protiv diktatora Fulgencia Batiste.

Interesantan će doc svoju premijeru doživjeri na Kubi, i to 13. kolovoza kada će Castro proslaviti 79. rođendan, a već se zna da će biti i u selekciji festivala u Torontu i Amsterdamu.
Komentari

Nema komentara.