Dokumentarni Toronto - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Dokumentarni Toronto

Dokumentarni Toronto

Pearl Jamov Eddie Vedder, Philip Glass u 12 komada, Sadamov i Miloševićev advokat, Varietyev kritičar i najnoviji Werner Herzog.

s.p. 01.08.2007 0 komentara

Dokumentarni Toronto

32. Međunarodni filmski festival u Torontu se približava (6.-15. rujan 2007.), pa je Thom Powers, izbornik dokumentarne sekcije festivala Real to Reel, predstavio dio naslova iz ovogodišnje ponude. Powers je istakao da ovi dokumentarci nude 'nezaboravne likove' i suočavaju gledatelje s 'moralnim dilemama' koje će u predstojećim mjesecima 'poticati ljude na raspravu'. I zaista, uvjerljivo najviše filmova povezano je s politikom i (poslije)ratnim iskustvima, što je vjerojatno uzrokovano i današnjicom ispunjenom ratom i terorizmom.  

'Algerie, Histoires A Ne Pas Dire' Jean-Pierre Lledoa bavi se četvoricom muslimanskih Alžiraca koji se prisjećaju svoga rata za nezavisnost i odnosa sa židovskim i kršćanskim susjedima. Rata se prisjeća i 25-godišnji Tomas Young, kojeg je metak u kralježnici zauvijek paralizirao, a ostatak života posvetio je borbi protiv rata u Iraku, u kojem je i bio kobno ranjen. Autori dokumentarca 'Body of War', Phil Donahue i Ellen Spiro, imaju uz Younga i još jednog važnog suradnika koji se brine o emotivnosti i atmosferi filma – Eddieja Veddera iz 'Pearl Jama', koji je skladao i originalnu glazbu za film. Oko Iraka je angažiran i zaručnik Naomi Watts, glumac Liev Schreiber kojeg Nina Davenport u 'Operation Filmmaker' prati dok pomaže iračkom studentu da sudjeluje u stvaranju jednog filma, s tim da glumčeve dobre namjere i ne idu baš po planu. 


'Body of War', r: Phil Donahue i Ellen Spiro, trailer 

Na Torontu će se predstaviti i ‘Man of Cinema: Pierre Rissient’ Todda McCarthyja. Ime vam zvuči poznato? I trebalo bi, Todd je kritičar Varietyja kojeg često citiramo u raznim najavama za kino filmove, a sad je snimio film o čovjeku koji je stajao iza kulisa Cannesa čitavih 40 godina.

Jedan drugi McCarthy je u Americi bio zadužen za antikomunistički lov na vještice, koji je zahvatio i Hollywood. ‘Trumbo’ Petera Askina je portret scenarista Daltona Trumba (‘Spartak’, ‘Leptir’) koji je bio na crnoj listi, ali se hrabro borio protiv represije. U filmu nastupaju i glumačke veličine kao Donald Sutherland, Michael Douglas i Liam Neeson.

Ugledni filmaš Scott Hicks (‘Sjaj’) snimio je odsječak iz života i karijere Philipa Glassa, filmskog skladatelja koji je radio s raznim velikanima, pa se u filmu ‘Glass: A Portrait of Philip in Twelve Parts’/NASLOVNA/ pojavljuju i Ravi Shankar i Woody Allen. Glassa smo u domaćim kinima zadnji put mogli slušati u Bilješkama o jednom skandalu, jer je potpisao i napetu glazbu za tu dramu.

’The Dictator Hunter’ Klaartjea Quirijnsa bavi se aktivistom Human Rights Watcha, koji pokušava sprovesti pravdu za žrtve bivšeg čadskog diktatora, Hissenea Habrea. A gdje su veliki zločinci, tu su i veliki odvjetnici. Jacques Verges umjesto trofeja skuplja klijente kojima su ruke krvave do lakata – branio je šefa Gestapa u Lyonu Klausa Barbieja, i velike diktatore iz bliske prošlosti – Saddama Husseina i Slobodana Miloševića. Njegovu priču će u filmu ‘Terror’s Advocate’ ispričati Barbet Schroeder, koji je autor i kultnog dokumentarca o ugandskom diktatoru Idiju Aminu. Krvavu Aminovu vladavinu je u 'Posljednjem škotskom kralju' opisao škotski filmaš Kevin MacDonald, koji je u još jednoj stvari povezan sa Schroederom – i on se dotiče Klausa Barbieja, i to u filmu 'My Enemy’s Enemy’, koji pokazuje poslijeratnu biografiju tog zločinca.


Terror’s Advocate’, r: Barbet Schroeder, trailer

Izvan svijeta politike se, među ostalim, upustio i legendarni Werner Herzog, koji je u pratnji svoga snimatelja otputovao u daleku Antarktiku, gdje je pratio ‘sirove’ prirodne ljepote i u ‘Encounters at the End of the World’ predstavio nešto zanimljivo, a drugačije od ostalih. Osim navedenih političkih,filmskih i inih dokumentaraca, Toronto nudi i još neke naslove koje možete pronaći ovdje, a kako izbornik još nije zaključio listu dokumentaraca, očekujte skori apdejt.

Komentari

Nema komentara.