Friški dokumentarci s Toronta - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Friški dokumentarci s Toronta

Friški dokumentarci s Toronta

Konglomeratima između formi i raznolikosti pristupa unatoč, na Torontu su ove godine prevladali docovi socijalne i dnevno-političke tematike.

m.n. 20.09.2005 0 komentara

Friški dokumentarci s Toronta

Iako na međunarodnom festivalu u Torontu nije direktno nagrađen ni jedan dokumentaran film (jer se to prepušta Hot Docs-u koji se također odvija u Torontu), programske kategorije naprosto vrve od raznih kovanica i mutanata koje samo svjedoče o bumu dokumentarne produkcije općenito. Teškom smo se mukom i nakon mnogo surfanja odlučili na predstavljanje najboljeg iz selekcije 'Real to Reel' (broji 27 naslova), kolekcije koja se bazira na stvarnim događajima no nikako ne robuje tradicionalnosti forme, ali i nekim drugim dokumentarnim highlightovima. Docovi dolaze iz cijeloga svijeta, a zbog fenomenalnih kritika već u uvodnom dijelu spomenut ćemo nahvaljeni naslov 'The Heart of the Game' kojeg je novi Miramaxov predsjednik, Daniel Battsek, uknjižio kao svoju prvu kupovinu za dotičnu kompaniju.

'The Heart of the Game' Warda Serrilla priča je o srednjoškolskom košarkaškom timu, Roosevelt Roughridersima, koji djeluju u pretežno bjelačkom dijelu Seattlea pod ošrom rukom karizmatičnog trenera Billa Reslera. Do zapleta prema Twich Filmu dolazi kad u dvoranu stupi talentirana Darnellia Russell, crnkinja koja je bjelačku školu izabrala kako bi imala veće izglede u životu tj. košarci koju obožava. Tvrdoglava i istovremeno destruktivna, s prirođenim instinktom za vodstvo, automatski postaje trenerova najveća inspiracija i izazov. Movieweb navodi da je riječ o emocionalno potresnoj priči (prati Darnelliu punih šest godina) koja adresira mnoga etička pitanja o ženama, sportu i rasi, te Miramaxu predviđa veliki uspjeh na kinoblagajnama.

a/k/a Tommy Chong

Ime koje se često spominjalo u kuloarima bilo je ono Josha Gilberta i njegovog debitantskog doca 'a/k/a Tommy Chong'. Naime, Chong je sedamdesetih karijeru izgradio kao polovica hippie dua Cheech and Chong koji je u striptiz-baru njegova oca performao uz veće količine trave. Iako je u filmovima i spotovima u kojima je glumio često parodirao svoju hippie fazu, legalne posljedice za Tommya Chonga uslijedile su 2003. kada je u SAD-u osuđen za preprodavanje droge i water-pipeova (9 mjeseci), što on danas zove napadom na njegove civilne slobode. 67-godišnji Tommy tako tvrdi da ga vlada proganja zbog njegovog hippie statusa i da samo traži žrtveno janje. Osim zabave koju pruža glavni protagonist, svjetski mediji u prvi plan ipak ističu pitanja odnosa vlasti i birokracije prema ljudskim pravima.

Gorućim dnevno-političkim temama sa SAD-om u pozadini bavi se i film austrijskog redatelja Erwina Wagenhofera, 'We Feed the World', kao i već spominjani naslov 'Why We Fight' Eugenea Jareckog. 'We Feed the World' zorno prikazuje kako malene farme i gospodarstva u Rumunjskoj, Austriji, Brazilu i Španjolskoj napuštaju tradicionalni način proizvodnje hrane, te se prebacuju na onaj masovniji, tvornički. Globalizacija na djelu.

Našoj će domaćoj (ili onoj u regiji?) publici biti zanimljiv i naslov 'Žižek!' redateljice Astre Taylor. Riječ je o portretiranju Slavoja Žižeka, marksističkog filozofa iz Slovenije kojeg je autorica pratila na turneji i predavanjima po Riu de Janeiru, Bostonu i New Yorku. Novi nam je podatak da se Žižek devedesetih kandidirao za slovenskog predsjednika, a u svoj opičen opus ubraja pedesetak knjiga, nezaustavljivu logoroičnost, titulu 'Elvisa kulturalne teorije' te strastvenu gestikulaciju. Nadajmo se da će film nekako stići i do naše publike.

Dave Chappelle's Block Party, Michel Gondry

Za kraj smo ostavili dva glazbena doca koji najviše prelaze dokumentarističke okvire: 'Metal: A Headbanger's Journey' koji potpisuju Dunn/McFayden/Wise, te 'Dave Chappelle's Block Party' Michela Gondrya. 'Metal' na novi način pristupa samom glazbenom fenomenu iz naslova: iako je rijetko bio dio mainstreama, uvijek je imao sljedbenike. Argumentaciju cijeloj storiji podebljavaju Tommy Iommi iz Black Sabbatha (kažu da je sačuvao nešto više sivih stanica od Ozzya), Dee Snider iz Twisted Sister, Alice Cooper i Rob Zombie, ali i činjenica da je Sam Dunn, jedan od redatelja po vokaciji antropolog pa temi pristupa sa stručne strane.

Što se Gondrya i 'Davea Chappellea' tiče, oni se pale na pravi hip-hop i cijeli je uradak ustvari snimka cjelodnevne hip-hop extravaganze u Brooklynu, a osim navodno genijalnih glazbenih snimki (barem tako kaže Ain't it cool) ima i intervjua s Mosom Defom, Erykom Badu, Fugeesima i ostalom ekipom s koncerta. Gondryjev je glazbeni doc na Torontu pušten kao work in progress, a prije ove projekcije svi su detalji držani u potpunoj tajnosti. Gondry je, baš po uzoru na svoje spotove, odradio odličan i zabavan posao, tako da zaista možemo očekivati kako ćemo o ovom naslovu još puno slušati.

Komentari

Nema komentara.