Darwinova noćna mora - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Darwinova noćna mora

Darwinova noćna mora

Iako smo vam dokumentarac 'Darwin's Nightmare' Huperta Saupera spominjali u nekoliko navrata, nismo se njime detaljnije pozabavili. Slijedi iskupljenje.

m.n. 04.07.2005 0 komentara

Darwinova noćna mora

Budući da muku mučimo s vlastitom povijesnom ostavštinom, rijetko razmišljamo o kataklizmičkim posljedicama kolonizacije. Da ne bismo ostali zakinuti, za nas je to svojim hipernagrađivanim docom učinio austrijski redatelj Hupert Sauper. Mjesto radnje je jezero Viktorija, Tanzanija, drugo po veličini među slakovodnim jezerima ovoga svijeta; dok su kroz motive poribljavanja ispričane sasvim desete priče o okolišu i razlikama crnih i bijelih, bogatih i siromašnih.

Priča ide ovako: britanski su kolonizatori sredinom šezdesetih godina 20. stoljeća, u strahu od nestanka ribe u jezeru Victoria, u jezero pustili ribu predatora – Nilskog ostriža. Nova se vrsta ribe u okolišu gdje nema njezina prirodnog protivnika ubrzo razmnožila, tako da se njezini fileti danas izvoze širom svijeta, a od njezina izlova žive i siromašni u okolici, kao i velike tvornice.

Veliki ruski cargo avioni svakoga dana svoje pošiljke oružja i municije zamjenjuju s ribljim paketima u enormnim količinama (dok se Tanzanija s prosječnim dohotkom od 1 dolara bori s glađu), tako da se danas lako mogu razlučiti svi klanovi koji imaju bilo kakve veze s ostrižem – ruski piloti, vojska lokalnih ribara, siročad, afrički ministri, tanzanijske prostitutke i agenti svjetske banke samo su neki od njih.

Sauper je ideju za ovaj film dobio tijekom snimanja doca 'Kisangani Diary' (bavi se izbjeglima iz Ruande) gdje je prvi put upoznao ruske pilote, postao njihov 'drug' i saznao pozadinu njihova dolaska. Naime, osim što su izbjeglicama donosili hranu, avioni su borcima dopremali i oružje koje je kasnije stvaralo još više izbjeglica, mrtvih i ranjenih. Bolesni je krug zatvoren. Sve u ime novog svjetskog poretka, i baš kao što je već davno rekao Darwin iz naslova, u ime preživljavanja najjačih i najsposobnijih.

Brojne nagrade (najbolji na Silverdocsu, Viennaleu, reviji u Veneciji...) idu ruku pod ruku s reakcijama kritike koja poput BBC-a posebno naglašava kontrastiranje prirodnih ljepota i resursa s teškim životnim okolnostima. Hollywood Reporter posebne pohvale upućuje promoćurnosti redatelja i samoj ideji kroz koju je ispričana priča o svim problemima današnjice. Za razliku od priče s jezerom Viktorija, priča oko gledanja u nas ovaj put završava hepiendom – doc možete prostudirati kroz par tjedana. Magična je riječ: Motovun!
Komentari

Nema komentara.