Dnevnik ZFF-a, dan prvi - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Dnevnik ZFF-a, dan prvi

Dnevnik ZFF-a, dan prvi

Kako pretvoriti tehničke poteškoće u situaciju art štiha, zašto je Knjaz zalio vodom našeg novinara i gdje je otišao Miki Vlaste Pavić...

filmski.net 13.10.2004 0 komentara

Dnevnik ZFF-a, dan prvi

Poučen prošlogodišnjim iskustvima, kada je stojeći odgledao jedan dokumentarac, vaš novinar je odlučio da se to ove godine neće ponoviti. Prema SC-u sam krenuo dosta ranije, ali je popodnevna gužva u Savskoj učinila svoje, pa sam na početak projekcija dokumentarnih filmova prvog dana stigao točno u 17 sati. Prošlogodišnjoj gužvi nije bilo ni traga – dvorana &TD-a za vrijeme 'Zvukova Rusije' bila je poluprazna.

Boris T. Matić se na početku projekcije ispričao zbog nedolaska redateljice Ekaterine Eremenko i najavio je za sutra. Također, izvijestio nas je da je tiskara u kojoj se trebao tiskati bilten ZFF-a opljačkana, te da zato nema biltena. Lopovi su ukrali fini papir. Potom nas prepustio piskutavim kanarincima i njihovim sredovječnim uzgajivačima. U Rusiji i Ukrajini postoje fanatici koji podučavaju kanarince pjevanju. Metode su različite – od lova na sjenice (koje kanarinci oponašaju), sviranja klavira ili puštanja jingleova s radija. U veliko neodobravanje žene i djece, naravno. Sat vremena uz ovaj film prošao je za čas.

Ulogu najavljivača prije drugog filma preuzeo je Hrvoje Laurenta, koji je imao još neugodniji zadatak. Lako za to što Zana Briski i Ross Kaufmann, autori filma 'Rođeni u bordelu', nisu nazočili projekciji. No, zbog tehničkih problema, film je prikazan u crno bijeloj tehnici! Ipak, kako je riječ o djeci prostitutki kojima je 'teta Zana' dala fotoaparate i podučila ih osnovama fotografiranja, to je filmu samo dodalo umjetničku notu. Film je pogledalo znatno više ljudi nego prvi, a na kraju se prolomio i pljesak.

Kako je ulaz na projekcije dokumentaraca slobodan, a na početak sam jedva stigao, podizanje akreditacije ostavio sam za kasnije. A u press centru me dočekao najbolji vegetarijanski domjenak svih vremena. Kako je tema ZFF-ovog 'brata blizanca', Festivala prvih, GMO i biotehnologija, sasvim logičan izbor. No, nemojte misliti da je hrana rezervirana samo za novinare. Pod nazivom 'Zdrava hrana' u galeriji SC-a svakog se dana održava degustacijsko-prodajna izložba eko hrane. Pa navalite!

Nakon obroka izašao sam na terasu popiti čašu graševine. Čim sam izašao Robert Knjaz me zalio vodom. Točnije, s par kapi koje su uspjele izletjeti kroz 'sportski' čep Jane. Ispričao se rekavši da me zamijenio s nekim i upitao me što radim na ZFF-u. Rekao sam da pratim dokumentarni program, pa me pitao imam li mu što za preporučiti. Odlučio sam se za 'Sve pet' Dane Budisavljević opisavši ukratko radnju, na što je Robi odgovorio 'čitaš me k'o Sportske'. Pravi šaljivdžija, uvijek bio.

Na otvaranju festivala pred 800-njak okupljenih u velikoj dvorani SCA par kurtoaznih zahvala izrekao je BTM, potom i pomoćnik minstra kulture Bože Biškupića (koji je od ZFF-a pobjegao u Kinu), da bi se na kraju na pozornicu popela i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić. Kako je TMatić spomenuo da mu je jako drago što je 's nama i dogradonačelnik' Milan Bandić, Vlasta je pozdravivši okupljene rekla nešto u stilu 'di si Miki' (što je prevoditeljica uredno prevela na engleski) i odjurila s bine. Vjerojatno se željela vratiti s Mikijem, ali je BTM prekinuo iščekivanje filma i proglasio festival otvorenim.

Tonči Raić

Komentari

Nema komentara.