Docovi u Torontu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Docovi u Torontu

Docovi u Torontu

Kao i na većini festivala koji drže do svog ugleda, i u Torontu je izbor dokumentaraca sve zanimljiviji i opširniji. Provjerite kako, koliko, za koga, s kim, komu..

27.08.2004 0 komentara

Docovi u Torontu

U najavi smo napisali da je izbor zanimljiv, no koje bi mu epitete još mogli zalijepiti? Osim obiman, s obzirom da će biti prikazana čak 24 dokumentarna filma. Komercijalan? Ziheraški? Oba, zasigurno. Zašto? Jer dokumentarci imaju teme s kojima jednostavno ne mogu pogriješiti. Mi smo ih, barem donekle pokušali rubricirati, kao da je riječ o stanicama nekih dnevnih novina, i zaključiti zbog čega su pogodni baš za publiku u Torontu.

Prva rubrika bili bi sportski dokumentarci, a prvi od njih je 'The Year of the Yao' redateljskog dvojca James D. Stern i Adam Del Deo. Svaki, čak i površni poznavatelj profesionalne košarke, čuo je za kineskog diva Yao Minga. Ako ne ranije, onda nedavno, jer je 226 centimetara visoki nasljednik dinastije Ming (šala mala), najodgovorniji za ispadanje naših omiljenih istočnih susjeda s Olimpijade u Ateni. Yao je prvi Kinez koji je otišao u NBA klub Houston Rockets, pa je jasno da je idol milijarde Kineza i dobrog dijela ostatka svijeta. A zašto je to zanimljivo Torontčanima? Zato što je NBA američko-kanadska liga, a jedini kanadski klub u njoj su Raptorsi. Koji su, pogađate, iz Toronta.

U sportsku rubriku spadaju još i 'Unforgivable Blackness: The Rise and Fall of Jack Johnson' režisera Kena Burnsa koji govori o životu boksača za kojeg prosječni filmofil nikada nije (a da nije ovog filma i ne bi) čuo, te 'The Last Victory', odlično ocijenjen doc nizozemskog redatelja Johna Appela, koja prati stanovnike Civette koji se pripremaju za čuvenu trku konja u Sieni, 'Il Palio'.

Gunner Palace

Slijedi red unutrašnje i vanjske politike. Dokumentarac koji će vjerojatno izazvati najveću pozornost javnosti je novi film Georgea Butlera 'Going Upriver - The Long War of John Kerry'. S obzirom da je broj dana koji je preostao do američkih predsjedničkih izbora dvoznamenkast, svaki film koji se tiče tog svjetskog događaja godine izaziva golemu pozornost. Ovaj film prati demokratskog kandidata od vremena kada je sudjelovao u ratu u Vijetnamu pa do danas.

Duet Michael Tucker i Petra Epperlein snimio je dokumentarac 'Gunner Palace' o jednom ratu, pogodite kojem. (Nakon dvije sekunde razmišljanja...) Iračkom, naravno. I to iz perspektive onih koji su ga najbolje osjetili – vojnika na fronti. Organizatori festivala su opisali film kao 'otkrivajući, ponekad zastrašujući, ali i osvježavajući dokument rata u Iraku, u kojoj Tucker u društvu američkih trupa prolazi kroz jednu od najopasnijih badgadskih kvartova bilježeći strahote rata o kojima mediji nisu ni prozborili'. Zvuči k'o najava vijesti na RTL-u.

U rubriku vanjske politike spada i dokumentarac 'Salvador Allende' Patricija Guzmana, o kojem smo pisali prilikom predstavljanja dokumentaraca u Cannesu, dok bi se između politike i crne kronike dao smjestiti film Raymonda Depardona '10e Chambre, Instants D'Audiences', o kojem smo pisali u istom članku.

Salvador Allende

Listajući novine prije ili kasnije stignete do rubrike 'Život', u koju bi se idealno uklopio film 'A Letter To True'. Film je snimio Bruce Weber, a ako se pitate tko je o kakvoj je istini riječ, odgovor je – psećoj. True je ime Weberovog zlatnog retrievera, omiljenog iz cijelog legla koje posjeduje. A film je topla priča nakrcana redateljevim omiljenim stvarima – glazbom pedesetih i šezdesetih, filmovima Dirka Bogardea i razgovorima s Liz Taylor (koja također obožava pse).

U rubriku život zasigurno spada 'Tarnation' Jonathana Caouettea, autobiografski film koji govori o problemima iz problematičnih dana ovog redatelja. Film je bio hit na Sundanceu i Cannesu, proglašavan je revolucionarnim djelom, novim nezavisnim pionirom..., a kako smo o njemu već pisali, čitajte...

U istu rubriku spada jedan od prvih engleskih filmova na ovom festivalu – 'Andrew and Jeremy Get Married', priči o dva homića koja se unatoč razlici u godinama ludo zaljube i nakon pet godina (na Međunarodni praznik rada ove godine i ožene). Dirljiva priča, nema što.

Touch the Sound

Nešto fali u ovoj novini? Showbiz! Što se galzbe tiče, tu je 'Be Here to Love Me', redateljice Margaret Brown koja govori o glazbeniku Townes Van Zandtu redateljice Margaret Brown. Nikad čuli za Van Zandta? Nismo ni mi, ali ga mnogi kolege smatraju jednim od najboljih pisaca svih vremena. Drugi glazbeni film zove se 'Touch the Sound', a djelo je Nijemca Thomasa Riedelsheimera. Poetski je to portret gluhe solo perkusionistice Evelyn Glennie. Iako ne čuje, tvrdi da njeno cijelo tijelo može čuti i interpretirati zvuk, čemu u prilog govori podatak da je nastupala i snimala s nekim jako uglednim pop glazbenicima i orkestrima.

Nedostaje još samo film, kojem su posvećena čak četiri filma. 'Final Cut: The Making And Unmaking Of Heaven's Gate', kao što je jasno, govori o stvaranju jednog od najkontroverznijih filmova svih vremena – 'Heaven's Gate', koji je kasnio samo jednu godinu i prekoračio budžet za 300%! 'Le Fantôme D'henri Langlois' priča je o filmašu koji je s Jeanom Mitryjem i Georgesom Franjuom 1936. godine osnovao CinémathPque Française. Za to vrijeme sačuvao je tisuće dokaza o nacističkoj destrukciji, a njegov rad je inspirirao generaciju ljubitelja filma poznatu pod naslovom francuski novi val.

Uz pomoć crteža na pismima, dnevničkih zapisa i ekskluzinih fotografija, ruski redatelj Georgija Paradjanov je u filmu ' I Died In Childhood' napravio profil svog ujaka, poznatog filmaša Sergeja Paradjanova. U filmu se nalazi i scena iz Sergejevog nedovršenog filma 'Confession', u kojoj je ujak predvidio svoju smrt. 'Double Dare' redateljice Amande Micheli je dokumentarac pun akcije o dvije kaskaderke - Jeannie Epper i Zoe Bell. Jeannie, koja i u 62. godini odbija umirovljenje, dublirala je Lyndu Carter u hitu iz sedamdesetih 'Wonder Woman', dok je Zoe bila zamjena za Lucy Lawless u filmu 'Xena: Warrior Princess', dok je još bila tinedjžerka.

I, što vam se čini? Jutarnji list? U svakom slučaju. No, to selektorima filmova ne možemo zamjeriti. Iako ga samo prelistate, JL vam je i dalje omiljena novina.

Komentari

Nema komentara.