Oliver Stone stiže u Zagreb! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Oliver Stone stiže u Zagreb!

Oliver Stone stiže u Zagreb!

Slavni angažirani redatelj bit će gost 6. Subversive Festivala na kojem će se prikazivati njegova 'Neispričana povijest Sjedinjenih Država'!

s.p. 04.04.2013 0 komentara

Oliver Stone stiže u Zagreb!

Ovog svibnja u Zagreb stiže trostruki oskarovac Oliver Stone koji će biti poseban gost Subversive Festivala! Na festivalu će se premijerno prikazati deset epizoda dokumentarnog serijala 'Neispričana povijest Sjedinjenih Država' o kojem smo već pisali ovdje. Iako je najpoznatiji po svojim holivudskim igranim filmovima, Stone će na festivalu govoriti o svom političkom angažmanu u sklopu okruglog stola na kojem će nastupiti s Tariqom Alijem. Dokumentarni projekt 'Neispričana povijest Sjedinjenih Država' Oliver Stone je opisao kao najambiciozniju stvar koju je ikada učinio, sasvim sigurno u dokumentarnoj formi, a možda i u igranoj.

Tema ovogodišnjeg Subversive Festivala je 'Utopija demokracije'. Je li demokracija nedostižna ili ostvariva utopija? Je li ona ideal nužan za svaku emancipacijsku borbu? O ovim pitanjima raspravljat će se i promišljati na festivalu koji će se od 4. do 18. svibnja održavati u kinima Europa i Grič te kazalištu ZKM.


'Neispričana povijest Sjedinjenih Država', teaser.

Petnaestodnevni Subversive Festival započinje filmskim programom koji se održava u prvom tjednu i donosi 50-ak naslova u nekoliko sekcija. Ovogodišnja je novost službeni natjecateljski program koji će ponuditi izbor recentnih europskih i svjetskih igranih i dokumentarnih filmova tematski vezanih za utopiju demokracije. Natjecateljski će program otvoriti istočnoeuropska premijera dokumentarnog filma 'Pervertitov vodič kroz ideologiju' uz prisustvo autorice Sophie Fiennes. U ovom konceptualnom dokumentarcu Slavoj Žižek nam kroz filmske klasike kao što su Scorseseov 'Taksist' i Kubrickov 'Full Metal Jacket' te kroz pokoje ostvarenje B-produkcije kao što je Carpenterov 'Oni žive' – ukazuje na ideologiju čiji 'skriveni univerzalni okvir mora biti raskrinkan kako bi priliku dobile oslobađajuće političke promjene'.

Uz niz predavanja i razgovora s gostujućim redateljima popratni filmski program uključuje i retrospektivu pod nazivom 'Chris Marker – Mjesto oproštaja'. Radi se o hommageu filmskom velikanu koji nas je napustio sredinom prošle godine u svojoj 91. godini, a koji je za života stajao na braniku 'umjetničke ljevice'. Osim toga, popratni program donosi i sekciju 'Queer izvan svoja četiri zida'. Riječ je o izboru filmova koji angažirano, ali i estetski promišljeno, spajaju političko i seksualno, privatno i javno, duhovno i svjetovno.

Bogat sadržaj ovogodišnjeg izdanja odvijat će se u nekoliko programskih cjelina: Subversive Film Festival, Balkan Forum i Subversive Forum – platforme za alternativne društvene mobilizacije; Sajam knjiga (u sklopu kojeg će se odvijati Subverzivna književnost – angažirani književni program i SubLit Café – čitanja i razgovori s književnicima) te Međunarodna konferencija Utopija demokracije s najvažnijim imenima suvremene kritičke misli. Osim Slavoja Žižeka, neki su od ovogodišnjih izlagača Silvija Federici, Chantal Mouffe, Bernard Stiegler, Maurizio Lazzarato, Yanis Varoufakis, Franco Bernardi Bifo, Tariq Ali, Erik O. Wright, Costas Douzinas te gosti iznenađenja.

Komentari

Nema komentara.