Kad se vode povuku - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Kad se vode povuku

Kad se vode povuku

Redateljica 'Opsesije' Isabel Coixet ima novu opsesiju - želi ukazati na isušivanje Aralskog jezera!

s.p. 23.09.2010 0 komentara

Kad se vode povuku

Dok Hrvatska strahuje od novih poplava, Aralsko jezero pati od isušivanja. Film 'Aral, the Lost Sea' španjolska redateljica Isabel Coixet ('Opsesija') snimila je za fondaciju 'We Are Water', a cilj joj je poučiti gledatelje i skupiti sredstva za sljedeće projekte. Dokumentarac uz pomoć arhivskih i modernih snimaka pokazuje drastično smanjenje Aralskog jezera koje je nekad bilo četvrto svjetsko najveće kopneno jezero s površinom od 68.000 km², a do 2004. se smanjilo čak 25% od početne površine.

Od vremena Sovjetskog Saveza rijeke koje natapaju to jezero koriste se za navodnjavanje polja pamuka u Kazahstanu i Uzbekistanu, pa zbog toga nivo jezera opada godišnje za 20 do 60 centimetara. Aralsko jezero pati i od raznih zagađenja nastalih zbog testiranja nuklearnog oružja, industrije, pesticida i ostalog otpada bačenog u rijeke. Promjene klimatskih uvjeta i razna zagađenja su uzrokovala i veliku smrtnost, te regija bilježi visoke stope oboljelih od bronhitisa, artritisa i raka.

O svemu tome priča narator filma, glumac Ben Kingsley koji je odlučio pomoći redateljici koja je njegova stara prijateljica. Isabel Coixet izjavila je da je nemoguće obnoviti Aralsko jezero, ali nada se da će njezin angažman pomoći u rješavanju sličnih problema u ostatku svijeta.

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.