Nemo nije plagijat! - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Nemo nije plagijat!

Nemo nije plagijat!

Francuski autor knjiga za djecu Franck Le Calvez požalio se francuskom sudu da je 'Potraga za Nemom' plagijat njegove knjige i klaun-ribe.

15.03.2004 0 komentara

Nemo nije plagijat!

Ogorčeni Francuz, autor knjige 'Pierrot Le Poisson Clown', tražio je zabranu prodaje filmova i ostalih proizvoda koji imaju veze s popularnim Pixarovim filmom, 'U potrazi za Nemom' koji je dobio nagradu Oscar za najbolji dugi animirani film u 2003. godini. Franck Le Calvez je u svojoj tužbi tvrdio da je netko iz Pixara posudio njegovu ideju, naravno, bez dozvole, te napravio film, jer se, gle slučaja, u njegovoj slikovnici pojavljuje ista takva ribica.

Iako je sud potvrdio da između knjige i filma postoji niz sličnosti, zaključio je da su one slučajne i nedovoljno velike da bi uzrokovale zbunjenost među potencijalnim kupcima pa je odbacio optužbu. Le Calvezova knjiga objavljena je 2003. godine i bila je prodana u 3000 primjeraka prije nego što su je dućani povukli sa polica kada je izašla knjiga o Nemu. Iako je 'Pierrot Le Poisson Clown' bila prva na tržištu, Disney kaže da je registrirao Nema 2000. godine, bez da je znao za postojanje Le Calvezove knjige.

No, sudska trakavica još nije gotova, u listopadu će se još raspravljati o povredi autorskih prava u slučaju klaun-ribice.

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.