Moebius ponovo jaše - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Moebius ponovo jaše

Moebius ponovo jaše

Stara i dobro poznata priča o dječaku i zrnu graha dobila je svoju suvremenu space- age verziju.

filmski.net 30.12.2004 0 komentara

Moebius ponovo jaše

Čini se da smo napokon dočekali dan kada će animirani film Franka Fostera i Jeana Girauda 'Thru the Moebius Strip' ugledati svijetlo dana. Distributerska kuća Fantastic Films International preuzela je na sebe distribuciju ovog dugo očekivanog filma. Nakon najava o premijeri 2003., ljeta ili jeseni 2004., čini se da je ona o izlasku negdje početkom 2005. godine najrealnija za očekivati.

Ime Jeana Girauda možda vam se čini nepoznato, ali to je čovjek koji se skriva iza pseudonima Moebius! To ime obilježava njegovu mračniju stranu i koristi ga isključivo kod izrade opskurnih fantasy djela ('Priče iz Arzacha', 'The Airtight Garage'...) dok zadržavajući svoje pravo ime godinama crta jedan od najpopularnijih francuskih stripova 'Blueberry'. Njegov jedinstveni potpis vidi se u u filmovima 'Alien', 'The Abyss', 'Dune' i 'Peti element' u kojima radi konceptualni dizajn ili piše scenarij. Još postoje prepirke među strip fanaticima da je li on stvarni kreator Srebrnog jahača ili ne!

Biosfera

S takvim imenom u ekipi priča nije ni bitna, ionako se cijeli film bazira na njegovim orginalnim vizijama fantastičnih svijetova i bolesnim likovima koji izlaze iz najdubljih sfera njegovog alter-ega. Na taj način je funkcionirala i  produkcija, on bi nacrtao preliminarni crtež (sveukupno njih 400), faksirao ga producentima u Hong Kong, a oni proslijedili vojsci od 150 crtača u Kini! Uz pomoć Sonya cijela stvar se prebacuje u konačni 3D layout.

Moebiusov svijet se svodi na dva glavna segmenta: biosfere u kojoj žive ljudi i dalekog planeta punog gigantskih vanzemaljaca. Priča je u suštini jednostavna, fizičar Simon Weir nestaje u time-space portalu koji je sam stvorio. Osam godina kasnije, njegov sin Jac, odbijajući priznati očev nestanak, pronalazi portal i kreće u potragu za njim. Na tom putu prolazi kroz razne svijetove najneobičnijih krajolika i pune čudnih bića. Nalazi oca na planetu Raphicca gdje je zatočen kod gigantskih vanzemaljaca. Da bi priča bila banalnija on oslobađajući oca, onako usput, spašava cijeli planet, a na kraju i čitavu galaksiju!!!

Prilaz Kristalnom dvorcu

Želeći što doslijednije dočarati takav čudesan svijet, animatori su morali pribjeći gotovo svim danas poznatim tehnikama 3D animacije; ipak samo najbolje je dovoljno dobro geniju kakav je Moebius. Nije im bilo ni lako jer ih je on konstantnim inzistiranjima na posebnoj karakterizaciji likova i detaljiziranju svijetova dovodio do ludila. Uz takve prohtjeve i podjela glasova je trebala biti nešto posebno, tako su likovi dobili glasove Marka Hamilla, Michaela Dorna i drugih. Sigurno se pitate ‘ko su sad pak ovi!? E pa Mark vam je sigurno poznatiji kao Luke  Skywalker,a Michael možda kao Lt. Worf sa starhipa Enterprise!!!

Dok čekamo da se producenti dogovore oko konačnog datuma za premjeru ovog filma posjetite službene stranice, pogledajte koji trailer, a ako vas je zaintrigirao Mr. Jackillovski um Jeana Girauda Moebiusa pročitajte nešto o njemu ovdje ili odjurite u najbližu prodavaonicu stripova!

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.