Evo zašto je špinat zdrav - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Evo zašto je špinat zdrav

Evo zašto je špinat zdrav

Svjetski poznati mornar po imenu Popeye ove je godine proslavio svoj 75. rođendan. Žalite li za onom nepojedenom brokulom?

k.j. 15.11.2004 0 komentara

Evo zašto je špinat zdrav

Hm, ako je Popeye doživio toliku starost zahvaljujući špinatu, možda će netko dodati da mu je u tome pomoglo i pušenje lule? U tom slučaju ostajemo bez argumenata, no vi svejedno i dalje papajte svoje zelenje. Osim toga dokazano je da je špinat jaaako zdrav. Istina, neće vam dati napumpane miške, ali kao izvor vitamina K očvrsnut će vaše kosti, regulirati krvni tlak i učiniti vas otpornijima na tumore zbog nekoliko antioksidansa koje sadrži.

U redu, biologija je završila. Slijedi sat povijesti. Popeye je svoju premijeru doživio 17. siječnja 1929. u stripu 'Thimble Theatre', čiji je autor Elzie Segar. Doduše, na nekim Internet stranicama mogu se naći i drugi datumi Popeyevog rođenja, ali svi se svode na 1929. godinu. Iako je u početku bio samo sporedni lik, uprzo je stekao veliku popularnost pa je imao i svoj strip. Debi na TV ekranima doživio je 1933. godine u emisiji gospođice Betty Boop, koja se zvala 'Popeye the Sailor'.

Thimble Theatre

I tako je nastala ikona zvana Popeye, koji se nastavio pojavljivati na televiziji u kratkim animiranim filmovima. Pod njegovim je utjecajem u tridesetim godinama čak i porasla potrošnja špinata u Americi i to za 33 posto. Grad Crystal u Texasu, samoproglašeni glavni špinat-grad svijeta, podigao je Popeyeu spomenik. Iako se u sedamdesetima reinkarnirao na TV-u bez lule, ostao je jedan od najpopularnijih likova ikad, a svi ga najbolje pamte po tome kako je nemilosrdno gutao konzerve špinata. Kroz lulu.

Povodom njegovog 75. rođendana događaju se svakakve priredbe i manifestacije, a jedna od njih je bila i osvjetljavanje Empire State Buildinga zelenom bojom. Muzej televizije i radia u New Yorku postavio je retrospektivnu izložbu Popeyu u čast, gdje se može vidjeti i nekoliko 'Thimble Theatre' stripova iz 1931. godine. Autor izložbe, Barry Monush, kaže kako nikako nije uspio saznati zašto je Segar Popeyeu dodijelio baš špinat. Možda ga je volio. Ili mrzio. Ili je sve bila samo dobra šala.

U sklopu proslave, studio Lion's Gate izdao je i DVD film 'Popeye's Voyage: The Quest for Pappy', u kojem je Popeye dobio i treću dimenziju, a možete ga nabaviti na Amazonu. No ako vam još nije dosta špinata, skoknite na ovu stranicu. Tamo ćete naći nekoliko zgodnih recepata po Popeyevom izboru koje svakako morate probati.

www.popeye.com

Komentari

Nema komentara.