Hibridi napadaju - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Hibridi napadaju

Hibridi napadaju

Iako toga vjerojatno još niste ni svjesni, u svijetu filma događa se revolucija. Kakva sad opet revolucija, pitate se… Mutirana, kažemo vam mi!

27.08.2004 0 komentara

Hibridi napadaju

Kućno kino, DVD, wide screen TV, projektori… ništa od toga nije ono o čemu vam pričamo. Ključna riječ je animacija, točnije - računalna animacija. Revolucija na koju vas želimo upozoriti događa se u samom procesu nastajanja filma. Pogledajete bilo koji noviji (hollywoodski) igrani film i recite samo da barem jedna trećina istog nije zapravo animirani film.

Da se razumijemo, mi prvi vjerujemo da glumci nikada neće izgubiti svoj posao i da računalna animacija nikada neće i ne može zamijeniti ljude, ali moramo priznati da se nešto novo ipak događa. A tu ne mislimo na bespotrebno gomilanje računalne animacije u filmovima iz čistog larpurlartizma, odnosno animepuranimetizma (hmmm, čiko Bratoljub bi imao svojih komentara na ovu riječ ;) ).

No, dakle, došla su i ta vremena pa se nešto u promijenilo u procesu snimanja filmova. Nastali su virtualni svjetovi i virtualni glumci. A sve je krenulo od računalnih igara, bog ih blagoslovio. Ono za što je ovo filozofiranje bilo uvod je jedan zgodnički web site, Machinima.com, na kojem se sastaje ekipica koja voli sudjelovati u spomenutoj revoluciji.

Sami za sebe vole reći da žele promijeniti način pričanja filmske priče, a to misle učiniti koristeći tehnologije nastale za razvoj računalnih igara. I tako snimaju filmove u virtualnoj stvarnosti, s virtualnim glumcima. Zgodno. Glavna razlika ovog načina snimanja i uobičajene računalne animacije je to što ovdje nema napornog frame po frame rada, već sve ide brzo, uživo i, što je najbitnije, jeftino. Ekipa zamisli scenarij, nađu se na partiji koju potom odigraju po njemu, a kasnije montiraju i sinhroniziraju cijeli 'film'. Jednostavno, zar ne?

Machinima.com www.machinima.com je site na kojem možete pogledati filmove snimljene na spomenuti način i tako i sami gurnuti nos u revoluciju. A imaju i svoj festival. Znali smo da će se noći i noći provedene uz igre jednog dana moći dobro opravdati.

Naslovna prikazuje 'Hardly Workin'', jedan od bitnijih filmova u Machinima povijesti.

Komentari

Nema komentara.