Libertas nagrađuje Jima Sheridana - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Libertas nagrađuje Jima Sheridana

Libertas nagrađuje Jima Sheridana

Jubilarno, 5. izdanje Libertas film festivala nagradit će irskog redatelja Jima Sheridana koji ima 6 nominacija za Oscara, ali nijednog osvojenog.

s.p. 19.06.2009 0 komentara

Libertas nagrađuje Jima Sheridana

Peti Libertas film festival dodijelit će Nagradu za životno djelo 'Tribute' Jimu Sheridanu u nedjelju, 28. lipnja, a tom prigodom bit će prikazan film 'San o Americi' i redatelj će osobno preuzeti nagradu. Sheridan je rođen 1949. u Dublinu, diplomirao je na dublinskom sveučilištu nakon čega je emigrirao u Kanadu, a 1981. godine odlazi u New York.

Dosad je čak šest puta bio nominiran za nagradu Oscar. 1989. režirao je hit 'Moje lijevo stopalo' koji je njegovim glumcima (Daniel Day Lewis i Brenda Fricker) donio Oscara, a godinu dana kasnije snimio je 'Polje' s Richardom Harrisom u glavnoj ulozi. Zatim je opet snimio nekoliko filmova s Danielom Day Lewisom - 1993. dramu 'U ime oca' koja mu je donijela Zlatnog medvjeda, a 1997. 'Boksač' koji je dobio nominaciju za Zlatni globus.

Jim Sheridan

2003. snimio je 'San o Americi', poluautobiografski film o obitelji irskih doseljenika koji pokušavaju uspjeti u New Yorku. Zatim je iznenadio publiku svojim filmom 'Obogati se ili umri brzo' s reperom 50 Centom u glavnoj ulozi. Trenutno radi na produkciji filma 'Brothers' na lokacijama u Novom Meksiku s Tobeyjem Maguireom i Jakeom Gyllenhaalom u glavnim ulogama.

Podsjećamo da je i ove godine na Libertasu predviđeno da o pobjedniku u kategoriji najboljeg kratkog filma odlučuje publika, i to online glasovanjem na internetskim stranicama festivala te na linku ovdje. Glasovanje traje do 20. lipnja pa vam je stvarno zadnji čas da se priključite i izaberete najbolji kratkiš koji će dobiti službenu nagradu - skulpturu 'Dubravka' koju je osmislio dubrovački umjetnik Pero Mrnarević. Svi će kratki filmovi biti prikazani u Dubrovniku, koji od 26. do 30. lipnja sprema bogati program. Uskoro možete očekivati opširniju najavu filmova, nagradne igre vezane uz Festival, te ekskluzivna javljanja sa lica mjesta.

Komentari

Nema komentara.