U znaku sv. Patricka - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      U znaku sv. Patricka

U znaku sv. Patricka

Filmovi kažu da Irci vole piti, tući se i ganjati žene, a i stalno se natežu s Englezima. Vidjet ćemo što na to kažu - Simpsoni!

s.p. 18.03.2009 0 komentara

U znaku sv. Patricka

Jučer se lokalo i slušalo U2 u 'čast' velikog irskog sveca Patricka, a nakon otrježnjenja i mamurluka vrijeme da se prisjetimo irskih filmova. HTV nas je obradovao prigodnim 'Mirnim čovjekom' koji spada u ona djela koja ulaze na top liste najboljih filmova o Irskoj i Ircima. Redatelj tog filma je Amerikanac irskog porijekla John Ford kojeg s razlogom smatraju jednim od najvećih velikana svjetskog filma. Dok je radio svoje klasike o američkoj i irskoj povijesti, svesrdno mu je pomagala još jedna legenda s nešto irske krvi, John Wayne koji je svesrdno promicao imidž Iraca kao veselih momaka koji vole popiti piće, potući se i ljubiti cure. 

Danas Ford i Wayne nisu više među živima, no možemo gledati dosta zabavnih filmova o Ircima koji su snimljeni od čistokrvnih Iraca. Filmovi poput 'The Snappera' su prave socijalne drame kroz koje možemo vidjeti stvarni život današnjih potomaka sv. Patricka, a mali budžet nije zapreka pri stvaranju zabavnih filmova sa slikovitim likovima.  


Trailer za 'Matchmakera'.

Tako je jedan od najpopularnijih 'malih' irskih filmova 'The Matchmaker', romantična komedija u kojoj Janeane Garofalo doputuje iz Amerike u malo irsko mjesto da pomogne svom šefu političaru koji žele iskoristiti svoje porijeklo na izborima. Naravno, malo misto je puno živopisnih likova, a tip s kojim se Janeane najviše svađa bit će baš onaj s kojim će početi vezu.

No, nije sve u znaku pića i ljubavi. Irska prošlost puna je velikih trauma, a među najvećim je borba za nezavisnost od Engleza. 'Vjetar koji povija ječam' osvojio je festivale i ispričao manje poznatu priču o borbi u cijeloj Irskoj, obično se filmovi puni IRA-e i Iraca kada je tema Sjeverna Irska. Uskoro u naša kina dolazi nagrađivani film koji se bavi sjevernoirskim štrajkašima glađu ('Glad'), a jedan od najvećih holivudskih hitova o sjevernoirskoj traumi je sigurno 'U ime oca'.

Homer i njegov otac nazdravljaju 'U ime djeda' u najnovijoj epizodi Simpsonovih

Kad smo kod 'In the Name of the Father', u Velikoj Britaniji i Irskoj je na Dan sv. Patricka prikazan - 'In the Name of the Grandfather'. Riječ je o prvoj epizodi 'Simpsona' koja je prvi put premijerno prikazana izvan Amerike, a dio ekipe iz serije pojavio se u Dublinu da sa svojim obožavateljima proslavi i ovaj praznik i 20. godišnjicu crtanog serijala. Kao kruna svega, oni koji žele zaraditi besplatne Simpson wallpapere i melodije za mobitele dobili su priliku za to - ako se pojave odjeveni kao Marge Simpson u određenim američkim barovima. Toliko o Simpsonima i ostalim irskim obiteljima na velikim i malim ekranima...

Komentari

Nema komentara.