Knjiga na polici, glava u torbi - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Knjiga na polici, glava u torbi

Knjiga na polici, glava u torbi

Roberto Saviano napisao je knjigu 'Gomorra' o napuljskoj mafiji po kojoj je snimljen istoimen film. Film je nagrađen, a Saviano osuđen na smrt.

s.p. 15.10.2008 0 komentara

Knjiga na polici, glava u torbi

Talijanska policija istražuje tvrdnje da napuljska mafija planira ubiti autora knjige 'Gomorra' po kojoj je snimljen istoimeni nagrađivani film. Novinar Roberto Saviano /naslovna/ već dvije godine živi pod danonoćnom policijskom zaštitom jer ga je mafija odlučila kazniti zbog golema uspjeha knjige utemeljene na njegovim vlastitim istragama. Knjiga je do sada u Italiji prodana u preko milijun primjeraka i prevedena na 42 jezika, a Saviano je te rezultate prokomentirao izjavom da su 'čitatelji uplašili šefove mafije, a ne on'.

Ono što je mafiju dodatno razbjesnilo je da je knjiga adaptirana u istoimeni film koji je dobio nagradu na Cannesu i ovogodišnji je talijanski kandidat za Oscara. To znači da će i filmska publika širom svijeta saznati detalje oko mafijaških zločina, a film će dodatano pospješiti prodaju knjige u kojoj Saviano detaljno opisuje kako lokalna mafija (Camorra) dila drogu i reketari poduzetnike. 


Roberto Saviano govori o mafiji u Europi.

Talijanske novine prenijele su informaciju da je zloglasni mafijaški klan Casalesi odlučio prijetnju ubojstvom ostvariti do Božića. Izvor te informacije je doušnik povezan sa uhićenim mafijaškim kumom Camorreom Francescom Schiavoneom, koji ima prigodni filmski nadimak Sandokan. Mjesni antimafijaški odjel pokrenuo je istragu, a u međuvremenu se nesretni pisac privikava na život pod stalnom pratnjom, te kaže da su mu policajci (s kojima vježba boks) jedino društvo otkad je bio prisiljen napustiti dom.

Redatelj filmske 'Gomorre', Matteo Garrone, još nije primio prijetnje poput Saviana, i u šali kaže da se nada se da će mu pomoći činjenica da se za vrijeme snimanja zbližio s lokalnom curom iz Napulja. Kaže da je Saviano postao simbol otpora jer je javno prozivao i napadao mafijaške lidere, i dodaje da to nije dovoljno, već je 'nužna politička volja da se uništi organizirani kriminal'. Ah, i Hrvatima sve to zvuči previše poznato. Nadamo se da će Saviano sretno proživjeti ovaj i mnoge sljedeće Božiće, a njegova sudbina kao da priziva nove hrabre pisce i redatelje da ekraniziraju - Savianovu biografiju.

Komentari

Nema komentara.