Angelina, Maradona i Che u Cannesu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Angelina, Maradona i Che u Cannesu

Angelina, Maradona i Che u Cannesu

Istinite priče o zločinu, nasilju i pobuni. Nije reality show, nego pravi subverzivni festival - junaci su komunički gerilac i terorist IRA-e.

s.p. 22.05.2008 0 komentara

Angelina, Maradona i Che u Cannesu

I Cannes slijedi trendove - sve je više dokumentarističkih priča o stvarnim događajima i povijesnim ličnostima. Latinoamerikanci su otvorili festival s brazilskim filmom 'Sljepilo' koji nije dobro prošao, ali zato argentinska zatvorska drama 'Leonera' još uvijek slovi za favorita. Nakon 'Valcera s Bashirom' i 'Tri majmuna', kao novi favorit festivala izdvojila se talijanska 'Gomorra', a američki kritičari ističu i Eastwoodov 'Changeling'

'Gomoru' već nazivaju još jednim 'hyperlink filmom', jer poput 'Syriane' prati nekoliko umreženih priča. Film je izrazito kompleksna priča o napolitanskoj mafiji - Camorri. Oni koji nisu upoznati s temom ili nisu čitali predložak malo će se teže snaći na prvom gledanju, ali kažu da je montažer Marco Spoletini također uradio veliki posao i uspio dobro predstaviti 5 (naoko nepovezanih) priča u filmu od 135 minuta.


'Gomorra', r: Matteo Garrone, trailer

Nakon što se u 'Velikom srcu' Angelina Jolie dokazala kao dramska glumica, kritičari joj opet predviđaju bar nominaciju za Oscara, ako ne i zlatni kipić. U Eastwoodovom 'Changelingu' Jolie glumi majku kojoj otmu sina, policajci joj vrate dijete, no majka je uporna - 'ovo nije moj sin, vi ste pogriješili!' Rađen u maniri dokumentarističke drame, film je sredinom tjedna pobrao najveći pljesak od svih dotad prikazanih filmova. A i Angelina je najviše od svih privukla pažnju medija na crvenom tepihu - ulogu majke igra i u stvarnom životu, pa je medijima prezentirala svoj veliki, trudnički trbuh.

Među filmovima koji su izvan konkurencije za nagrade kritičari su izdvojili 'Glad', prvi dugometražni igrani film video umjetnika Stevea McQueena. Glavni junak je terorist koji do smrti štrajka glađu jer želi od represivne Države izboriti dostojanstven tretman za sebe i svoje drugove. U filmu se posebno ističe glavni glumac Michael Fassbender, u hvaljenoj ulozi karizmatičnog lidera IRA-e, Bobbyja Sandsa. Cinematical hvali redateljevu vještinu u umjetničkom prikazu naturalističnog nasilja, a redatelj McQueen je pohvaljen jer je dobro prikazao i klaustrofobičnu atmosferu zatvora. 

Na Cannesu je u programu Ponoćnih projekcija prikazan i 'Maradona by Kusturica', novi dokumentarac Emira Kusturice. Jurica Pavičić u svojoj recenziji ističe kako to 'nije samo Kusturičin dokumentarac o Maradoni, nego više Kusturičin film o Maradoni i sebi' koji 'od prve do zadnje minute odiše duhom neukusnog samolaskanja.' Baš kao i dokumentarac o Mikeu Tysonu, koji je također imao premijeru na Cannesu, i ovaj film se ističe kao priča o 'zločestom dečku'. Maradona, koji je često bio u problemima zbog alkohola i droge, po Kusturici se 'iskupljuje' svojim političkim angažmanom, a i Kusturici i Maradoni glavni antiimperijalistički heroji su komunistički diktatori kao što su Chavez i Castro.


Trailer za Kusturičin dokumentarac o Maradoni

A Maradoni i Kusturici bi se mogao svidjeti najnoviji Soderberghov film, koji je biografija najveće ikone antiimperijalizma, revolucionara zvanog  - 'Che'. Film koji slavi ovu povijesnu ličnost trebao bi biti distribuiran u dva nastavka, ali se na Cannesu prikazao kao cjelina od epskih 258 minuta. Film za prave revolucionare, već je podijelio kritiku, uglavnom zbog ideoloških razloga. Film prikazan na Cannesu nije imao odjavnu špicu, a neki nagađaju i da je riječ o radnoj verziji, jer distributeri navodno vrše pritisak na Soderbergha da skrati ovaj ep, mada bi on još i dodao materijala - tako je to kad te ponese revolucionarni žar.

Krajem tjedna će i proglašenje laureata, a prije bio kakvih prognoza, samo treba najaviti da svi filmofili očekuju još i premijeru redateljskog debija Charlieja Kaufmana, 'Synecdoche, New York'. Možda i u ovom slučaju prava poslastica dolazi tek na kraju...

Komentari

Nema komentara.