Pula 2008. – tko se zadnji smije - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Pula 2008. – tko se zadnji smije

Pula 2008. – tko se zadnji smije

Posljednji film prikazan u konkurenciji Nacionalnog programa, 'Ničiji sin' Arsena Antona Ostojića dobitnik je šest Zlatnih Arena.

z.m. 26.07.2008 1 komentara

Pula 2008. – tko se zadnji smije

'Ničiji sin' Arsena Antona Ostojića danas je postao 'pulski sin' – posljednjeg dana Pula film festivala pobjedonosno je odnio čak šest Zlatnih Arena, među kojima i onu Veliku, za najbolji film. Ostojić se u Puli natjecao prije četiri godine kada je njegov prvijenac, 'Ta divna splitska noć' - po mnogima jedan od najboljih novijih hrvatskih filmova - bio drugi po broju nagrada, odmah iza Vrdoljakove 'Duge mračne noći'. Zato se već u Puli može čuti kako je ovo svojevrsno 'ispravljanje nepravde' prema Ostojiću koji je ove godine proglašen i najboljim redateljem.

Zlatne Arene 'Ničiji sin' je dobio i za za specijalne efekte, ton, glazbu i najbolju glavnu mušku ulogu koja je otišla u ruke Alena Liverića /naslovna/. U filmu on tumači ratnog invalida Ivana čiji je život sve samo ne jednostavan. Nakon što je u Domovinskom ratu herojski izgubio obje noge, obolio je od PTSP-a. Turobnu svakodnevicu dodatno mu komplicira otkrivanje obiteljske tajne - njegov pravi otac nije Izidor Barić uz kojega je odrastao cijeli život, nego policajac Simo, Srbin koji je tijekom Oluje pobjegao u Srbiju. Kada se Simo u sklopu programa povratka izbjeglica vrati u Sisak, poremeti život Ivanove obitelji – pogotovo Izidora koji i sam ima tajne iz prošlosti, koje ne idu u prilog njegovoj političkoj karijeri i kandidaturi za mjesto u Saboru. Ovu intimnu/obiteljsku/političku zavrzlamu dodatno opterećuje nekronološki slijed pripovijedanja i tragični obrat.

'Ničiji sin' je kompleksna priča o ubojstvu, očinstvu i politici

Književni predložak za film je istoimena drama Mate Matišića, prema kojoj je on sam napisao i scenarij (a autor je i filmske glazbe). Matišića možemo slobodno proglasiti najpopularnijim autorom ovogodišnjeg izdanja Pulskog festivala jer je po njegovim romanima i Vinko Brešan snimio svoj 'Nije kraj' - najbolji film po izboru publike, koji je osvojio i četiri Zlatne Arene (za kostimografiju, scenografiju, montažu i sporednu mušku ulogu Leona Lučeva).

Od ostalih nagrada koje je podijelio ocjenjivački sud Nacionalnog natjecateljskog programa izdvajamo Zlatnu Arenu Goranu Rušinoviću i Miljenku Jergoviću za scenarij 'Buick Riviere' te one glumačke Jadranki Ðokić (najbolja glavna ženska uloga za Iza stakla) te Nadi Gaćešić-Livaković (sporedna ženska uloga za 'Kino Lika'). Nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji hrvatski dugometražni igrani film također je dodijeljena 'Ničijem sinu'.


Trailer za 'Dvostruku ljubav', najbolji film iz međunarodnog programa

Ocjenjivački sud Međunarodnog natjecateljskog programa dodijelio je Zlatnu Arenu za najbolji film 'Dvostrukoj ljubavi' Claudea Chabrola, a najboljim redateljem je proglašen Mike Leigh za 'Happy-Go-Lucky'. Žiriju mladih filmofila najviše se svidio 'Iza stakla' redatelja Zrinka Ogreste, a na natječaju za najbolji kratki amaterski film 640x480 max. žiri je najuspješnijim proglasio film 'The Band' čiji su autori učenici OŠ Horvati iz Zagreba: Lucija Dobranić, Mia Tadić, Ena Čupić i Marko Delić, a favorit publike je 'Killa Bunnies' Luke Delića. Ukupan i opsežan popis svih nagrađenih na ovogodišnjoj, jubilarnoj 55. Puli možete pronaći ovdje.

Komentari
A: skomdra 28.07.2008 Pogledaj profil

Polimac, koji se svojom elokvencijom u filmsku umjetnost više puta dokazao kasapi ovaj film u Jutarnjem.
http://jutarnji.hr/clanak/art-2008,7,25,,127839.jl
Sudeći po Ostojićevom prvijencu koji me nije nešto impresionirao, ovaj teško da bi zadovoljio moje stroge kriterije, tako da ne znam baš jel me išta motiviraju silne Arene. U ostalom, i Vrdoljak je dobio silne Arene, a volio bi vidjeti ikoga s minimumom filmske pismenosti da zbilja vjeruje kako je Duga mračna noć to i zasalužila.