Zauvijek otišao i Charlton Heston - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Zauvijek otišao i Charlton Heston

Zauvijek otišao i Charlton Heston

Bio je poput junaka iz svojih epskih i religioznih filmova - klasični čovjek od akcije koji je karijeru završio kao konzervativni pobornik oružja.

s.p. 07.04.2008 0 komentara

Zauvijek otišao i Charlton Heston

Preminula je još jedna zvijezda starog Hollywooda - Charlton Heston. Umro je u 83. godini u svojoj kući na Beverly Hillsu, a u trenutku smrti uz njega je bila supruga Lydia. Charlton Heston je rođen 4. listopada 1923. u Evanstonu u SAD-u, a karijeru je počeo u amaterskim filmovima i u teatru, gdje je glumio razne klasične uloge (Macbeth, Marko Antonije u 'Juliju Cezaru'). Na početku je zapaženu ulogu imao u film-noiru Orsona Wellesa 'Dodir zla'.

Slavu je stekao kada je prihvatio ulogu Ben-Hura koju su odbili mnogi glumci (Marlon Brando, Burt Lancaster, Rock Hudson), a 1959. je Heston za taj film osvojio i Oscara. Nakon toga Heston se specijalizirao za epove i povijesne filmove, kao što su 'El Cid' (1961), '55 Days at Peking' (1963), 'The Agony and the Ecstasy' (1965) i 'Khartoum' (1966). Osobito se pamte njegove uloge u biblijskim ekranizacijama kao što su: 'Najveća priča ikad ispričana' i 'Deset zapovjedi'.


Charlton Heston u legendarnoj sceni utrke u 'Ben-Huru' Williama Wylera

Krajem 60-tih i početkom 70-tih iz epskih i mitskih priča 'uskače' u SF žanr, prvi znanstveno-fantastični hit bio mu je 'Planet majmuna'(1968) s nezaboravnom završnom scenom. Zatim su slijedili 'Omega Men' (1971., prva ekranizacija romana 'Ja sam legenda') i antiutopijski 'Zeleni Soylent' iz 1973. Iako je i na filmu glumio junake klasičnih drama koje je upoznao u kazalištu (Julije Cezar, Marko Antonije), uloge lidera i akcijskih junaka obilježile su njegovu karijeru, a bile su mu i očiti uzor za kasniji angažman.

Od 1965. do 1971. bio je predsjednik SAG-a (glumačkog ceha), a kasnije se strastveno angažirao u Nacionalnoj udruzi za oružje (NRA-National Rifle Association) koja se zalagala za što šira prava na nošenje oružja. U razdoblju između 1998. i 2003. bio je predsjednik te udruge, a zbog tog angažmana našao se i na tapetu Michaela Moorea, koji ga je intervjuirao i ismijao u svom filmu 'Ludi za oružjem'.


Kontroverzni intervju Michaela Moorea s Charltonom Hestonom u 'Ludima za oružjem'

Bilo je to u vrijeme kada je Heston već bolovao od Alzheimerove bolesti, pa je ta scena bila predmet mnogih kritika, no Heston je već bio i ostao kontroverzna javna osoba. Iako se u mladosti zalagao za prava crnaca, u zrelijoj dobi je ostao zapamćen po žestokim izjavama protiv feminističkog, crnačkog i gay aktivizma. Ipak, bio je poštovan od strane svoje struke te je bio dobitnik mnogih humanitarnih nagrada, a filmofili će uvijek uzimati njegove filmove kada će željeti gledati dobre, stare holivudske spektakle.

Komentari

Nema komentara.