Parfimirani film JOŠ živi! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Parfimirani film JOŠ živi!

Parfimirani film JOŠ živi!

Vidjeti krafnu Homera Simpsona je jedno, a omirisati je - sasvim drugo iskustvo. Smell -O-Vision entuzijasti širom globusa kliču: Olfaktivni neuron nije mrtav!

p.h. 17.09.2007 0 komentara

Parfimirani film JOŠ živi!

Mirisno ili smrdljivo kino, kako se već uzme, ideja je koja u nosevima filskih entuzijasta živi već više od pola stoljeća, od samih početaka – Lizzanijevog mirišljavog dokumentarca iz 1958., pa sve do Johna Watersa i njegovih smrdljivih Odorama kartica 'zagrebi i pomiriši'. Svakih dvadesetak godina netko se opet dosjeti te toliko puta propale ideje koja bi, poput dodavanja boje ili zvuka, trebala vratiti publiku u kina, a ona, kao i svaki put - slavno propadne.

O genealogiji i historiji mirisnog kina – od Aromarame do Smell–O–Visiona, pisali smo naširoko ovdje, a vijest o posljednjem pokušaju stiže iz Bostona. Ideja je ovaj put rođena u mozgu filmske entuzijastkinje Megan Dickerson kojoj je oduvijek bio san osjetiti mirise svog omiljenog filma 'Willy Wonka & the Chocolate Factory'. Miss Dickerson je već počela ozbiljan rad na popularizaciji Smell O Visiona, pa je na vanjskim projekcijama 'Willy Wonke' dočarala miris čokolade, pite od borovnica i banane uz pomoć fena i mirisnih ulja. Ove jeseni uz pomoć bostonskog Dječjeg muzeja, gdje radi kao voditeljica sprema još mirisnih projekcija. Pripreme su već počele, a eksperimentiranje s mirisima i posebno, olfaktivnom memorijom se odvija u Sense Of Smell institutu koji djeluje u sklopu muzeja.

Dickersoničin je san u nosevima gledatelja prizvati mirise djetinjstva ne bi li se ovi u kinu osjećali kao djeca, a nada se da će u dogledno vrijeme uspjeti postaviti temelje ua Smellovision festival, te na njemu prikazati i prvi (igrani) mirisni film - 'Scent Of Mistery' iz 1960., kao i Watersov 'Polyester'. Prošle godine 'novotariju' Smell O Vision su uvela dva kina u Japanu. Oba za vrijeme hollywoodske avanture s Collinom Farrelom 'The New World', kad su pod nekoliko sjedala ugradili uređaje koji su puštali mirise za vrijeme projekcije.


Willy Wonka & the Chocolate Factory, r. Mel Stuart, 1971.

Zapravo, Japanci nisu išli na direktno dočaravanje mirisa, već su mirisima htjeli podebljati fabulu. Za vrijeme ljubavnih scena, posjetitelji koji su izdvojili više za kino kartu, mogli su snifati cvjetni mirisi, tuga je 'pojačana' kombinacijom ružmarina i peperminta, a citrusne note su pratile sreću na ekranu. No, ista je kao i sve prethodne propala, ne samo zato što nije bila dobra, već i stoga što je u zatvorenom prostoru vrlo teško odijeliti mirise, pa od svega najčešće nastane smrad koji malo tko može podnijeti. No, mirisni entuzijasti već i za to imaju rješenje. Jedno od mogućih je i tehnologija koja bi omogućila evakuiranje prethodnog mirisa, prije nastupa sljedećeg.

U isto vrijeme, u Japanu su lansirani i deseci smrdljivo-mirisnih gadgeta - Jedan takav je i USB Aroma Geur koji je usklađen s internetskom radio postajom Tokyo FM, a koji pušta 6 različitih mirisa ili kombinacija istih, sve u skladu s glazbom i tonom. U Zemlji Izlazećeg Sunca je lansirana i napravica koja za cilj ima internet freakovima ponuditi aktivaciju maksimalnog broja osjetila ne bi li se ovi pred monitorom osjećali kao da su u prirodi, a istu proizvođača K Opticom provjerite na ovoj adresi.

No nisu samo Japanderi i Dickersonica zainteresirani za ideju, u ožujku 2007. Trisenx Holdings je otvorio site scenttv.tv, na kojem za 17.95 $ mjesečno ljubitelji olfaktivnih podražaja  mogu uživati u mirisima filmova, spotova pa čak i vijesti!?. Zadnji pak poljubac smrdljivog filma stiže s Novog Zelanda. ScentAndrea, losanđeleska tvrtka specijalizirana za mirise sklopila je ugovor s novozelandskim distributerom filma 'Simpsons', pa tamošnje DVD izdanje tog filma prati sitni olfaktivni užitak. Svi koji kupe DVD moći će u uvodnim scenama filma osjetiti miris Homerova omiljenog obroka - krafne. Ta je sitna perverzija koštala distributera 100 000 $, a tehnologija se sastoji u tome što su zrnca sitnija od pijeska ubačena u tintu za tiskanje covera DVD-a.

Ako vam sve ovo nije dosta, vrlo zanimljiv znanstveni rad na temu elektronskih noseva nalazi se ovdje.
Komentari

Nema komentara.