Hrvatski film u New Yorku - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Hrvatski film u New Yorku

Hrvatski film u New Yorku

Festival najboljeg od domaće kinematografije kreće u pohod na Tribecu. Odabrao nije Ðelo Hadžiselimović nego Jurica Pavičić.

s.p. 06.09.2007 0 komentara

Hrvatski film u New Yorku

Njujorška neprofitna organizacija Doors Art Foundation već tri godine predstavlja hrvatski film američkoj publici, a sada je najavila i prvi Hrvatski filmski festival koji će se održati od 13. do 16. rujna 2007 u New Yorku. Otvaranje i prva dva dana festivala održavati će se u Tribeca Cinemas (u kojem se održava i sličan, Bosanskohercegovački filmski festival, a i De Nirov Tribeca film festival!), a treći i četvrti dan u Museum of the Moving Image

Selekciju najboljih hrvatskih filmova napravio je filmski kritičar Jurica Pavičić, a glavni izbornik Museum of the Moving Image David Schwartz odabrao je one radove koji će se prikazati u muzeju. U filmskom programu predstaviti će se ukupno osamnaest hrvatskih filmova, a gotovo svi su i dobitnici nagrada na raznim hrvatskim i stranim festivalima.  

Od dugometražnih igranih tu su 'Ta divna splitska noć' Arsena Ostojića, 'Ajde dan prođi' Matije Klukoviće, 'Put lubenica' Branka Schmidta, 'Armin' Ognjena Sviličića, 'Tu' Zrinka Ogreste, i 'Volim te' Dalibora Matanića. Među najboljim kratkišima su 'Tri ljubavne priče' Snježane Tribuson, 'Pusti me da spavam' Sare Hribar, i 'Nije da znam nego je to tako' Tanje Golić. Oni koje vole dokumentarce mogu uživati u filmovima kao što su: 'Dobro jutro' Ante Babaje , 'Bil jedon' Hrvoja Hribara, 'Panj pun olova' Branka Schmidta, 'Polusestra' Ljiljane Šismanović, i (svježi pobjednik Liburnia film festivala) 'Ubil bum te' Nikole Strašeka. Animiranu sekciju najboljih predstavljaju 'Levijatan' Simona Bogojevića Naratha, 'Plac' Ane Hušman, i 'Silencijum' Davora Međurečana i Marka Meštrovića.  

Ovo je inače prvi festival u nizu planiranih koji će se održavati svake godine u istim ili sličnim njujorškim kino dvoranama. U sklopu festivala, u The Museum of the Moving Image organizirat će se i retrospektivna izložba video radova pod nazivom 'Up close and Personal', u kojoj se prezentira sedam hrvatskih umjetnika: Dalibor Martinis, Sanja Iveković, Lada Sega, Alen Floričić, Tomislav Brajnović, Nemanja Cvijanović, i David Maljković. Da sve ne bi proteklo samo u znaku pokretnih slika, pobrinut će se i grupa Svadbas, koja će 13. rujna održati koncert u rock klubu Knitting Factory. Oni će tako zabavljati festivalsku publiku, ali i goste iz Hrvatske: izbornike filmskog (Jurica Pavičić) i video programa (Branko Franceschi), te redatelje Arsena Ostojića i Dalibora Matanića. Više informacija na stranicama Doors Art Foundation.

Komentari

Nema komentara.