Cannes zove Zemlju! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Cannes zove Zemlju!

Cannes zove Zemlju!

Najambiciozniji dokumentarac svih vremena, BBC-jev 'Earth' s planetom Zemljom u naslovnoj ulozi zasad je najjači kandidat za otvaranje 60. Cannesa.

filmski.net 15.02.2007 0 komentara

Cannes zove Zemlju!

Nakon slabe prošlogodišnje recepcije 'Da Vincijeva koda', šefovi Cannesa su ove godine odlučili posvetiti puno više pažnje odabiru ovogodišnjeg hita za otvaranje festivala, javlja Yahoo News.

Jedan od potencijalnih kandidata je dosad najveći svjetski dokumentarni projekt 'Earth' nastao u produkciji njemačkog Greenlight Media i britanskog BBC Worldwide. 90-minutni dokumentarac je nastavak vrlo popularnog BBC-jevog serijala ‘Planet Earth’, a prati migracijske puteve – zemljom, vodom i zrakom triju životinjskih primjeraka - polarnog medvjeda, slona i kita. Film je sniman 5 godina, a na cijeli projekt (film i seriju) je potrošeno 40 mil $.

Režiju potpisuje zoolog i producent Alastair Fothergill ('Deep Blue'), a za scenarij i naraciju je zaslužan David Attenborough. Muzika za film je snimljena u berlinskoj crkvi u izvedbi berlinske Filharmonije pod dirigentskom palicom Georgea Fentona koji je ujedno i autor skladbi. Dokumentarac je poseban i zbog dosad neviđenih zračnih snimaka Mt Everesta za koje su, da bi ih snimili, autori morali potražiti pomoć nepalske vojne avijacije i njihovih špijunskih kamera. Sophokles Tasioulis iz Greenlight Media nedavno je potvrdio glasine o pregovorima sa šefovima Cannesa, pa je vrlo izgledno da će potencijalni dokumentarni hit 16.05. otvoriti feštu na Rivijeri.

Kao drugi mogući 'otvarač' spominje se i Soderberghov ‘Oceanovih 13’, a u tom slučaju crvenim će tepihom koračati George Clooney, Matt Damon, Brad Pitt i Al Pacino. Osim toga, vrlo je vjerojatno da će u programu predstojećeg Cannesa biti treći nastavak franšize 'Pirati s Kariba' - 'The World's End', Tarantino/Rodriguezov 'Grind House', 'Paranoid Park' Gus Van Santa, veliki povratak redateljice Catherine Breillat ('Romance', 'Fat Girl'), kostimirana drama ‘An Old Mistress’ s Asiom Argento, 'My Blueberry Nights' Wong Kar Waia, 'Sicko' Michaela Moorea i drugi..

Dvostruki dobitnik Zlatne Palme Emir Kusturica mogao bi također u Cannes i to s filmom 'Zavet' (Promise Me This), pričom o obećanju koje je mladić dao djedu na samrti.

Komentari

Nema komentara.