Vrući scenariji Jurića&Devića, Brešana i Ostojića - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Vrući scenariji Jurića&Devića, Brešana i Ostojića

Vrući scenariji Jurića&Devića, Brešana i Ostojića

'Crnci' Zvonimira Jurića i Gorana Devića te 'Žena bez tijela' Vinka Brešana i Mate Matišića na popisu su projekata za Cinelink, a i Ostojić kuha novi film.

p.h. 03.05.2006 0 komentara

Vrući scenariji Jurića&Devića, Brešana i Ostojića

Objavljen je popis 11 novih projekata koji će sudjelovati na CineLinku, koprodukcijskom marketu koji će se odvijati u sklopu predstojećeg Sarajevo Film Festivala. U zadnje tri godine, koliko postoji, Cinelink je uspješno lansirao neke od projekata kao što su 'Sasvim Osobno' Nedžada Begovića, koji je na Tribecca Film Festivalu postigao odlične rezultate ili 'Love Sick' Tudora Giurgiua, koji je ove godine bio na programu Berlinalea. Odabrani redatelji, među kojima je njih 9 iz jugoistočne Europe, sudjelovat će na dvije radionice, a objavljene informacije pomogle su nam i da vidimo što se to novo našlo u ladicama hrvatskih filmaša.

Na CineLinkovom popisu pronašli smo imena Gorana Devića i Zvonimira Jurića koji zajednički potpisuju scenarij 'Crnci'/'The Blacks'. Vrijeme radnje je početak devedesetih tj. vrijeme prije preustroja hrvatske vojske, a priča izglada ovako: Neformalna jedinica 'Crnci', zadužena za obavljanje poslova koje ne želi obavljati redovna hrvatska vojska izgubila je tri člana u akciji izviđanja strateškog objekta – vodene ustave u Kopačkom ritu. Zapovjednik jedinice Ivo (Ivo Gregurević) planirao je dizanje ustave u zrak da bi potopio veći dio položaja srpske vojske u Baranji. Nastupom novih okolnosti (primirje, dolazak europskih promatrača) zapovjedništvo u Zagrebu stavlja veto na izvršenje akcije. Ivo je revoltiran nastupom novih okolnosti i dolaskom stranih promatrača, pa odlučuje uzeti stvari u svoje ruke. Osim Gregurevića, u filmu bi trebali glumiti i Rakan Rushaidat u ulozi zamjenika zapovjednika Roka, te Krešimir Mikić, Bojan Navojec i Franjo Dijak.

Na Cinelinku sudjeluje i Vinko Brešan sa scenarijem 'Žena bez tijela'/'The Woman Without a Body' koji je nastao prema kazališnom komadu jednog od najcjenjenijih hrvatskih dramskih pisaca današnjice, Mate Matišića, kojeg filmofili pamte i kao scenarista Matanićevih 'Finih mrtvih djevojaka'. Brešan već dugi niz godina surađuje s Matišićem koji  potpisuje glazbu za 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršala' i 'Svjedoke'. 'Žena bez tijela' je drugi dio Matišićeve 'Posmrtne trilogije' (preostali su 'Sinovi umiru prvi' i 'Ničiji sin'), a radnja se događa u jednoj sobi. To je sve što smo uspjeli otkriti s obzirom da nam je redatelj Vinko Brešan u strahu od predrastičnog komentara odbio dati iskaz na tu temu.

Na Cinelinku smo detektirali i nove projekt slovenskog redatelja Janeza Burgera prema vlastitom scenariju, 'Circus Fantastikus', Bojana Vuletića iz SiCG s 'From Belgrade With Love', a bosanski redatelj Nedžad Begović predstavlja projekt 'The Day When the Winter Began', kojeg scenaristicki sam potpisuje.

Još prije par mjeseci na pitching forumu B2B (Belgrade to Business) u sklopu beogradskog FEST-a svoj projekt 'Kraj stoljeća'/'End Of the Century' je predstavio i Arsen Ostojić. Scenarij je krojen prema off Broadway predstavi 'Pčelareva kći' cijenjene redateljice i spisateljice Karen Malpede, a smješten je na jedan otok blizu grčke obale. Vrijeme radnje je 1995, u vrijeme genocida u Bosni, a priča izgleda ovako: Pjesnik Robert sjedi u društvu svoje prelijepe djevojke Jamie Knox pišući adaptaciju Euripidove Hekube za američkog naručitelja. Njihova idila traje sve dok jednog dana pjesnikova kći Rakel ne dođe iz Bosne, dovodeći sa sobom mladu trudnu ženu Admiru, koja je upravo spašena iz kampa u kome je mesecima bila seksualno zlostavljana. Kako će odrastati dijete koje je nastalo kao plod silovanja i da li će žena koja je protiv svoje volje natjerana da nosi tu bebu ikada moći uzeti svoje dijete u ruke? S obzirom da je i Ostojić u telefonskom razgovoru odbio komentirati bilo što vezano uz projekt, o rezultatima nam ostaje samo nagađati.

Komentari

Nema komentara.