Holy Terror, Batman! by Frank Miller - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Holy Terror, Batman! by Frank Miller

Holy Terror, Batman! by Frank Miller

Ljubitelji Batmana, zaboravite Jokera, Penguin Mana, Riddlera i ostale zlikovce. Novo zlo Franka Millera preziva se Bin Laden.

p.h. 01.03.2006 0 komentara

Holy Terror, Batman! by Frank Miller

Tko ima potrebu stvarati fikcijske junake kad je toliko zla u svijetu? Zavapio je Frank Miller i na zadnjem summitu stripaša u San Franciscu predstavio svoj najnoviji strip 'Holy Terror, Batman'.

Autor kultnog 'Sin Citya' i koredatelj istoimenog Rodriguezovog filma zaslužan je za revival gothamovskog superheroja nakon što ga je DC comics 1985. angažirao da napravi nekoliko svježih tabli stripa o junaku kojeg su 1939. stvorili crtač Bob Kane i pisac Bill Finger. Millerov se mračni ugođaj iz 'The Dark Knight Returns' (DKR u stripomanskom slengu) u kojem se čovjek šišmiš vraća nakon Robinove smrti, odmah svidio obožavateljima, a njegove epizode Batmana očišćenog od campy štiha koji su tom liku donijeli bezbrojni TV serijali, inspirirale su i Tima Burtona za njegov 'Batman' iz 1989.

Nakon nekoliko godina intenzivnog rada na 'Daredevillu', stripaš se 1987. opet okreće gothamovskoj priči, i tada nastaje 'Batman: Year One' nad kojim je dubio i Chris Nolan kad je radio 'Batman Početak'. Bruce Wayne ponovno dolazi na Millerovu strip tapetu 2000. i to s nastavkom DKR – a: 'The Dark Knight Strikes Again'. Iako su čitateljske reakcije na ta tri nastavka bile odlične i strip se dobro prodavao, Millera su dosta kritizirali zbog napuštanja mračnog stila i prelaska na eksperimentalnu i satiričku priču.

Sad je, kako se čini, pedesetogodišnji stripaš poznat po tome da je osjetljiv na svoja djela (prokleo je dva nastavka 'Robocopa' rađena po njegovom stripu) i po slobodnom izražavanju kritičke misli, Batmanu podario novog protivnika – Osamu Bin Ladena. U novom nastavku Gotham City napada Al Quaida, a Batman se odmah aktivira i kreće u potragu za terorističkim cappom Bin Ladenom. Miller kaže kako je novi Batman njegov obol u svjetskoj borbi protiv terorizma, ali i način da se riješi ljutnje koja se u njemu nakupila nakon 11. rujna. Inače, politička propaganda u povijesti stripa nije rijetkost, a Miller chanellira neke davne dane strip industrije u kojima su pisci i crtači koristili pera kako bi izrazili domoljublje i kaže: 'Superman je izubijao Hitlera, kao i Marvelov 'Capetain America'. To je njihova dužnost, zato su i stvoreni. Oni su naši narodni heroji, glupo je da ubacujem u priču Jokera, kad mi je Al Quaida pred nosom.

Komentari

Nema komentara.