Umro Ivica Vidović - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Umro Ivica Vidović

Umro Ivica Vidović

Sa scene je zauvijek otišao legendarni Servantes iz 'Našeg malog mista' koji je otišao na neko lipše misto...

s.p. 19.04.2011 0 komentara

Umro Ivica Vidović

U Zagrebu je u 72. godini života preminuo ugledni hrvatski glumac Ivica Vidović. Bolovao je od karcinoma grla i podvrgnuo se operaciji koja je bila uspješna, ali se nije uspio oporaviti zbog opće slabosti organizma nakon kemoterapije. Svojim ulogama obilježio je domaći film, televiziju i teatar.

Ivica Vidović rođen je 10. svibnja 1939. u Beogradu. Diplomirao je 1963. na Kazališnoj akademiji u Zagrebu. Prvi angažman imao je u zagrebačkom HNK, a poslije je bio član i drugih kazališta, kao što su Gavella, Teatar ITD i splitski HNK. Sa suprugom Gordanom Gadžić 1998. je osnovao kazališnu družinu Teatar Rugantino, u kojoj je bio glumac, umjetnički direktor i redatelj.


'Malo misto', isječak iz epizode 'Hidalgo gre u raj'.

Na filmu je nastupao od 1960-ih, te se specijalizirao za uloge senzibilnih likova i intelektualaca. Među najpoznatijim takvim ulogama je ona Servantesa iz popularnog 'Našeg malog mista', nakon koje je slijedila uloga Očalinka u 'Velom mistu', a slična je i uloga Pjesnika u filmu 'Kako je počeo rat na mom otoku'.

Osim u komedijama, nastupio je i u brojnim dramskim klasicima: od kultnog 'W. R. Misterije organizma' pa do ratnog 'U gori raste zelen bor' i uglednog 'Ritma zločina' koji je proglašavan za jednog od najboljih hrvatskih filmova svih vremena.


'Ritam zločina', trailer.

Dobitnik je Zlatne arene za najboljeg glumca u 'Finim mrtvim djevojkama', 1996. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a 2005. dobio je godišnju Nagradu 'Fabijan Šovagović', koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja glumcu čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskoga filma.

Jedna od posljednjih filmskih uloga je bila u 'Belli Biondini' čiji redatelj (Daniel Marušić) i glumac (Predrag Vušović) su također nedavno preminuli. Nadamo se da ćemo čim prije vidjeti i taj film i prisjetiti se velikog glumca koji je briljirao i u malim ulogama...

Komentari

Nema komentara.