Elizabeth Taylor (1932.-2011.) - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Elizabeth Taylor (1932.-2011.)

Elizabeth Taylor (1932.-2011.)

Otišla je legendarna glumica ljubičastih očiju, superzvijezda koja je obilježila zlatno doba Hollywooda.

s.p. 23.03.2011 0 komentara

Elizabeth Taylor (1932.-2011.)

Elizabeth Taylor umrla je u 79. godini, u losanđeleskoj bolnici Cedars-Sinai u koju je prije šest tjedana primljena zbog problema sa srcem. Uz nju je bilo njezino četvero djece: Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd i Maria Burton. Liz se udavala čak osam puta, a najpoznatija je bila njezina burna veza s glumcem Richardom Burtonom s kojim se stalno svađala i mirila, pa su dvaput bili u braku.

Liz i Richard su u ono vrijeme bili ono što su danas Angelina i Brad - prve superzvijezde za kojima su ludovali paparazzi, a upoznali su se na snimanju velikog spektakla 'Kleopatre'! Zajedno su posjetili i Hrvatsku, i to Brijune gdje su se družili s Titom koji je bio glavni junak domaćeg spektakla, 'Sutjeske' u kojoj ga je glumio Richard Burton.

Osim što je bila popularna, Elizabeth je bila i velika glumica. 5 puta je nominirana za Oscara, a osvojila ga je dvaput - za dramu 'Tko se boji Virginije Woolf', te za nastup u filmu 'Butterfield 8'. Elizabeth Rosemond Taylor rođena je 27. veljače 1932. u Londonu u kojem su tada živjeli njezini američki roditelji. Prvi nastup na filmu imala je s 9 godina, a ubrzo je postala dječja zvijezda koja je glumila u hitovima kao što su 'Lassie se vraća kući' i 'Male žene'.


Posveta Elizabeth Taylor - od strane druge legende, Paula Newmana!

Zrele uloge ostvarila je u filmovima Georgea Stevensa te je glumila nesretno zaljubljenu djevojku u 'Mjestu pod suncem' i ženu u koju se zaljubljuju dva muškarca u 'Divu'. Slijedile su brojne kompleksne uloge emancipiranih, ali i problematičnih žena te je glumila seksualno frustriranu suprugu u 'Mački na vrućem limenom krovu', traumatiziranu djevojku u 'Iznenada prošlog ljeta' J. L. Mankiewicza, ženu u bračnoj krizi u 'Tko se boji Virginije Woolf', te prostitutku u 'Butterfieldu 8'. Za ulogu fatalne zavodnice u epskoj 'Kleopatri' (1960.) dobila je najveći tadašnji honorar za jednu glumicu - milijun dolara. Poslije je glumila u još nekim velikim filmovima ('Odsjaji u zlatnom oku'), ali njezina zvijezda počela je zalaziti.

Pred kraj života povukla se iz svijeta filma, ali je ostala prisutna u javnosti. Imala je problema s alkoholizmom, te je dosta vremena provodila u humanitarnim akcijama. Među prvima se uključila u borbu protiv AIDS-a te je bila poznata i kao velika prijateljica Michaela Jacksona. Ostat će zapamćena i kao velika glumica i kao ikona starog Hollywooda te je svima pokazala kako se postaje prava zvijezda. Snimala je i visokobudžetne projekte i umjetničke filmove, elegantnim izgledom i burnim privatnim životom privlačila je medije, a stečenu slavu unovčila je za brojne humanitarne aktivnosti, zbog čega iza nje ostaje sjaj velike i nikad prežaljene zvijezde.

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.