Glamurozni skok u smrt - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Glamurozni skok u smrt

Glamurozni skok u smrt

Netko vama drag nedavno je kupio jednosmjernu kartu za San Francisco? U docu Erica Steela otkrijte zašto morate s tom osobom ozbiljno popričati.

p.h. 26.06.2006 0 komentara

Glamurozni skok u smrt

Na nedavno održanom Tribeca Film Festivalu u New Yorku prikazan je kontroverzni dokumentarac 'The Bridge' njujorškog redatelja i producenta Erica Steela. Film pripovijeda o mostu Golden Gate u San Franciscu. Zašto kontroverzan, pitate se, pa zato jer ne priča baš o samom mostu, više o ljudima koji se s njega bacaju. Prenosimo s Guardiana...

Steel u dokumentarcu raspliće storiju o 6 od ukupno 24 osobe koje su 2004. raskrstile sa životom skokom s Golden Gatea. S te monumentalne gradnje u prosjeku skoče dvije osobe mjesečno, a od 1937., otkad postoji, tu lokaciju je za sprovođenje suicidalnih misli odabralo više od 1300 ljudi. Nije teško skočiti s Golden Gatea, samoubojice od skoka dijeli traljava zaštitna ograda visine 1.2 m, a 98% 'skakača' uspije u svom naumu. Steel i njegova filmska ekipa su tokom 2004. danonoćno snimali na nekoliko lokacija na mostu, pa su uspjeli kamerama zabilježiti 23 od 24 samoubojstva koja su se tada dogodila.

Kontroverze koje prate dokumentarac tiču se ponajprije pitanja etičnosti cijelog projekta, s obzirom da je autor intervjuirao članove obitelji samoubojica, a da ih nije obavijestio da će njihove iskaze zamiješati sa snimkama njihovih voljenih u slobodnom padu, zatim činjenice da je snimao ljude kako odlaze u smrt, a da ništa nije poduzeo, te činjenice da je dozvolu za snimanje ishodovao tako što se upravi mosta izlagao da će snimati prirodne i arhitektonske znamenitosti u okolici Golden Gatea. Četvrti prigovor tiče se činjenice da film gotovo pa promovira skok s 'pitoresknog' Golden Gatea kao najbolji način da se okonča život, a zanemaruje činjenicu da to putovanje u trajanju od 4 sekunde nipošto ne završava kratkom i bezbolnom smrću, već polaganim i bolnim umiranjem.

Steel se brani činjenicom da šutnja o tom fenomenu nikako neće pomoći smanjenju stope samoubojstava, a da bi i lokalne vlasti s obzirom na učestalost te pojave konačno mogle poduzeti nešto više od bijedne 1.2 metarske ograde. Kritičari dokumentarac nazivaju eksploatatorskim, voajerskim i gnusnim, a u tim se 'zakrpama' možda krije i razlog što su mu odbijenice poslali svi važniji svjetski festivali, da spomenemo samo neke: Cannes, Sundance, Berlin... Na kraju je ipak upalilo s Tribecom.

Komentari

Nema komentara.