Izumire li 'film ceste'? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Izumire li 'film ceste'?

Izumire li 'film ceste'?

Redatelji 'Američkog sna' Shari Springer Berman i Robert Pulcini, veliki ljubitelji filmova ceste snimili su za IFC dokumentarac o tom izumirućem žanru..

p.h. 19.06.2006 0 komentara

Izumire li 'film ceste'?

Proslavljene supružnike, redatelje 'Američkog sna' Shari Springer Berman i Roberta Pulcinija, nakon stripovske manije lupio je 'Wanderlust' ili, slobodnije prevedeno, putnički špurijus, pa su za američki indie kanal IFC snimili istoimeni dokumentarac o filmu ceste, povijesti tog žanra i njegovom učinku na američku kulturu.

U dokumentarno-fikcijskom mišungu koji je nedavno doživio američku premijeru, Bermanova i Pulcini su kombinirali isječke iz kultnih filmova ceste ('Easy Rider', 'Five Easy Pieces', 'Motorcycle Diaries', 'Two Lane Blacktop') s intervjuima proslavljenih 'redatelja ceste'; između ostalih i Dennisa Hoppera, Roberta Bentona, Petera Bogdanovicha, Alfonsa Cuarona, Montea Hellmana, Waltera Sallesa, Alexandera Paynea, Sama Sheparda, Gusa Van Santa i Wima Wendersa.

U razgovorima se naširoko raspravlja o utjecaju westerna na film ceste, značenju koje je za cijelu generaciju filmaša imao roman Jacka Kerouaca 'On the Road', biblija beat generacije napisana na stotinama rola toalet papira, ali i razlozima zbog kojih je taj žanr u SAD pred izumiranjem (ako se izuzme nekoliko indie pothvata tipa 'Smoke Signals' Chrisa Eyrea iz 1998), a u Latinskoj Americi u cvatu ('I tvoju mamu također', 'Dnevnik Che Guevare').

Osim filmske građe i intervjua sa spomenutim veličinama redatelji su u sve zapleli i fikcijski 'road trip' mlađahnog tria koji želi snimiti svoj film ceste, a čine ga redatelj Jim (Thomas McCarthy), snimatelj Calvin (Paul Rudd) i zanosna Lila (Kat Dennings).

Cijeli projekt je pokrenut ne bi li otkrili ima li cesta i danas još onaj filmski potencijal koji je imala u hit filmovima ceste s kraja sedamdesetih i kasnije ili je Hollywood i na asfaltu uzeo svoj danak, stoji u priopćenju autora na službenom siteu. A kako sve to skupa izgleda, pomirišite u traileru.

Komentari

Nema komentara.