Fešta animacije u Riu - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Fešta animacije u Riu

Fešta animacije u Riu

U petak se Riu de Janeiru otvorio 13. Anima Mundi, festival animiranog filma, najveći te vrste u cijelom Brazilu. I vi možete sudjelovati. Provjerite kako.

v.h. 11.07.2005 0 komentara

Fešta animacije u Riu

Anima Mundi postoji od 1993. godine. Kao i većina festivala tako i ovaj ima klasične natjecateljske kategorije: dugometražni, kratki, dječiji, najbolji prvi film, najbolji soundtrack, najbolji dizajn... Nagrade su uglavnom novčane prirode dok pobjednici imaju priliku da njihovi filmovi budu prikazani u nekoliko gradova Brazila. Ideja je naime da se festival nakon deset dana provedenih u Riu seli u obližnji San Paolo i tamo se predstavi publici u doduše nešto skromnijem obliku od četiri dana. Potom se i dalje malo šeta tokom slijedećih nekoliko mjeseci. Nije loše!

Ako kliknete na njihov službeni site, otvara vam se stranica festivala i na njoj zaštitni znak ovogodišnjeg izdanja, raskošna učesnica riovskog karnevala (naslovna), rad engleske animatorice Joanne Quinn. Ista je, osim plakata, napravila i kraći animirani uradak tj. špicu festivala koji možete vidjeti na istom tom linku.

Klikom na Anima Mundi Web imate priliku odgledati po 20 filmova podijeljenih u dvije kategorije: web i cell animacija (ona napravljena na zaslonu mobilnih telefona). Ova posljednja po prvi put se pojavljuje ove godine na festivalu. Tih četrdesetak filmića sretnici su koji su uspjeli proći predselekciju. Nakon što ih odgledate i odlučite da ćete postati dio Cyber žirija - možete glasati za svog favorita. Rezultati o pobjedniku bit će objavljeni 17.07., zadnjeg dana festivala.

Humpty Dumpty, Ub Iwerks

Iz samog programa izdvojila bih dva dugometražna animirana dokumentarca. Kao prvo 'Drawn From Memory' Paula Fierlingera. Autor se u ovom dokumentarcu prisjeća vlastitog djetinjstva i iskreno se pokušava suočiti s bolnim iskustvima iz vlastite prošlosti. Film je izuzetno dirljiv. Napravljen tradicionalnom cel animacijom, koristeći olovku, vodene bojice za pozadine kao i obiteljske fotografije, Fierlinger prikazuje borbu mladića s okolinom, strogim ocem i sa samim sobom.

Drugi film je 'The Hand Behind the Mouse – The Ub Iwerks Storry' autorice Leslie Iwerks, unuke samog Ubija, prijatelja i prvog suradnika Walta Disneya. Svima nam poznati Mickey Mouse djelo je ovog čovjeka. Prve crteže nacrtao je i animirao krajem dvadesetih godina. Prvi film 'Plane Crazy' nastao je 1928. Lik Mickey Mousea s vremenom se mijenjao i dobijao sve mekše linije i mnogi se nikada nisu ni susreli s njegovim originalnim izgledom. U filmu čujemo i vidimo razgovore s nekim kolegama Ubija Iwerksa. Autorica koristi arhivske snimke, prikazuje i neke njegove cenzurirane crtiće, želeći što objektivnije prikazati rad i život svog djeda, pionira animacije. Walt Disney je za Iwerksa rekao da je najbolji animator na svijetu.

Konstantin Bronzit krajem prošle godine moskovskoj je publici premijerno predstavio svoj prvi dugometražni film 'Alosha Popovich i Tugarin Zmev' i od tada film obilazi festivale pa će tako biti i na Anima Mundiju. Poslije izvanrednog uspjeha filma 'At the Ends of the Earth' (film je osvojio 70-tak nagrada!) Bronzit je ispričao priču o hrabrom, ali ne baš bistrom momku iz ruskog sela Rostova koji se usudio usprostaviti neprijatelju tatarinu Tugarinu. Nakon prvog pokušaja borbe, Tatari bježe iz grada, ali odnose i svo zlato iz grada. Alosha, posramljen, s grupom svojim prijatelja među kojima ima i nekoliko životinja, uspijeva vratiti zlato i postaje legenda. Kažu da je sve to istina! Trailer možete pogledati ovdje gdje vam se otvara službena stranica producentske kuće, a vi samo kliknete na 'Alosha'.

Ryan Larkin, Walking

Festival ima i nekoliko specijalnih gostiju. Čitateljima ovih stranica možda je najpoznatiji Chris Landreth jer smo već pisali o njemu i o njegov filmu 'Ryan'. Ryan Larkin, kanadski animator koji je nakon uspješne karijere krajem 60-tih, nekoliko desetljeća bio od svih potpuno zaboravljen, živeći na ulicama kao beskućnik, 'oživljen' je u ovom 3D animiranom filmu za koji je autor prošle godine dobio i Oscara. U sklopu istog retrospektivnog programa posvećenog Landrethu prikazat će se i nekoliko filmova samog Larkina, u prvom redu legendarni 'Walking' jedan od najpoznatijih filmova napravljenih u NFB-u (National Film Board of Canada). Kombinirajući jednostavne ravne crte i koristeći vodene boje autor prati pokrete ljudi u urbanom okruženju. S izvanrednim osjećajem za mimiku lica, pokrete tijela i poze, Larkin je u ovom filmu pokazao sav kolorit urbane sredine i svih onih koji u njoj borave.

Zanimljivo će sigurno biti i gostovanje Sare Barbas iz Aardman Studija. Ona je kao animatorica upoznata s načinom na koji se pokreću odnosno animiraju likovi Wallacea i Gromita pa će to pokazati i svim znatiželjnicima prisutnim na festivalu. Sve to u očekivanju prvog dugomentražnog filma s ta dva lika u glavnim ulogama: 'Wallace & Gromit, Curse of the Wererabbit' čija se premijera najavljuje za jesen kao i dolazak filma u hrvatske kino dvorane krajem listopada. Autor filma je, naravno, Nick Park.

Bit će živo ovih dana u Riu. Program je bogat i tako sastavljen da svatko može odgledati sve. Za freakove animacije - raj na zemlji.

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.