And the Winners are ... - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      And the Winners are ...

And the Winners are ...

Završio je 13. Svjetski festival animiranog filma u Brazilu Anima Mundi. Donosimo popis pobjednika.

v.h. 31.07.2005 0 komentara

And the Winners are ...

Fešta je uspjela. Rekordan broj gledatelja ove je godine pohodilo kino dvorane Ria de Janeira i San Paola, a program je nudio filmove kratkog i dugog metra, svjetske i lokalne produkcije, dječje i odrasle, zabavne i ozbiljne. Prikazano je 369 filmova iz 41 zemlje. Pojavila su se neka nova zanimljiva autorska imena, ali nisu zanemarene ni vrijednosti novih uradaka starih majstora animacije.

Stručni žiri i publika su se suglasili oko nagrada za pet najvažnijih kategorija. Najbolji kratkometražni film je 'Viaje a Marte', nezavisna produkcija argentinskog redatelja Juana Pabla Zaramella (naslovna). Priča je to o Antoniu koji je, poput većine dječaka 60-tih godina, fanatični fan SF TV serija. Odluči posjetiti Mars i to u kamionu. Film se bazira na anegdotama iz djetinjstva jednog argentinskog novinara, osvojio je dvadesetak nagrada po festivalima, a posjetite li njegovu stranicu možete čirnuti i trailer.

Najbolji dugometražni film je 'Alosha Popovich i Tugarin Zmey' dobrog nam znanca Konstantina Bronzita. Nećemo o njemu jer smo već pisali, a nadamo se da ćemo ga imati prilike uskoro vidjeti negdje u Hrvatskoj.

Najbolji kratki dječji film je 'Pat & Stanley' Pierrea Coffina iz Francuske. Radi se o seriji kratkih animacija čiji su protagonisti nilski konj i pas. Vrlo su zabavni i stoga vam toplo preporučam da provjerite i sami.

Pat&Stanley, Pierre Coffin

Najbolji brazilski animirani film je 'O boto' Humberta Avelara. Ribar i njegova kći žive na brodu na obalama Amazone. Jedino veselje djevojčice su posjeti razigranog pink dupina koji jednog dana potpuno promijeni njihove živote.

U web kategoriji stručni žiri se odlučio za '3 Feathers and a Rainworm' Igora Ćorića iz Srbije i Crne Gore. ‘The nature is beautiful, but not merciful’ piše u najavi ovog filma, a ako vas zanima o čemu se radi kliknite ovdje.

Publika se međutim odlučila za domaći ‘O homem no metro’ Oswalda Carrupta Machada.  Minimalistička animacija, crna olovka na bijeloj podlozi,  film prati nezgode čovjeka u podzemnoj željeznici. Još uvijek ga možete pogledati na stranicama festivala (web konkurencija).

Kao što smo već pisali od ove godine Anima Mundi web konkurencija ima i novu podkategoriju: cell animacija. Pošto nigdje još nisu izašle informacije o pobjedniku (proglašenje pobjednika najavljeno je za 23.7.), a potrudili smo se dobro da ih pronađemo, molimo vas da nas ispričate što ćemo vam ovom prilikom ostati dužni za taj podatak.

Do sljedeće brazilske fešte animacije hasta la vista.

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.