Mali glumci, velike zvijezde

Mali glumci, velike zvijezde

Nekada je i Lindsay Lohan bila slatko nevinašce, Christian Bale je tek postajao zloćko, a Christina Ricci mislila je samo na ubojstva, ali ne i na dečke.

Ukleti filmski setovi

Ukleti filmski setovi

Bilo da se radi o tajanstvenim smrtima ili neobičnim nezgodama na snimanju, filmske kletve uvijek djeluju spooky. Slijedi mala noćna mora...

Machinima

Machinima

Filmski žanr i vrsta čiji autori mogu biti svi, a svoje postojanje može zahvaliti samo i jedino - računalnim igrama.

Skriveno blago

Skriveno blago

U samom se centru Zagreba mogu, za pristupačnu cijenu, nabaviti filmovi koji vrijede MNOGO više i koji bi se svakako trebali naći na filmofilskim policama. 

Hrvatski filmski kritičari

Hrvatski filmski kritičari

Jesu li filmski kritičari opinion makeri ili je stvar u prosječnom čitatelju koji svoje mišljenje podbočuje njihovim? Ovo je prilika da ih pobliže upoznate...

Seksualna revolucija na filmu nekad i sad

Seksualna revolucija na filmu nekad i sad

Zanima vas kako su tijekom 20. stoljeća stvoreni mitovi o slobodoumnim Šveđanima, kako se plesao tango u Parizu, Japanu i Italiji te kako je vrag ušao u gospođicu Jones kroz duboko grlo? Na pravom ste mjestu!

A što je bilo kasnije? Art film je još jedom pokazao da su seks i politika zaljubljeni par, a politika novoga doba je seksualna politika. Što mislite, jesmo li početkom 21. stoljeća na pragu nove seksualne revolucije?

AVANT-GARDE! preuzima dominaciju

AVANT-GARDE! preuzima dominaciju

Dobrodošli u avangardu! Neka užitak otkrivanja već spoznatog otpočne.
Hirovi filmske avangarde napadaju u sedam dijelova: sve što se smatra avangardom od prapovijesti do trenutašnjosti nas zanima…
Pohod je bio uzbudljiv i inspirativan, a uz nesebičnu, bibliografsku pomoć s Filmskom enciklopedijom i Filmskim leksikonom na čelu, i poučan.
Pridružite nam se, ovo je zaista jedinstvena prilika!

Lijepi, mladi leševi

Lijepi, mladi leševi

Brzina, rock'n'roll, nesretni slučajevi, okrutna ubojstva i barbiturati. Provjerite kako su završile neke od najsjajnijih zvijezda filmskog neba...

Hrvatski kostimografi

Hrvatski kostimografi

Kako izgledaju i što rade ljudi koji 'oblače' suvremenu hrvatsku filmsku i tv produkciju? Imaju li špenadle u ustima i dolaze li na intervjue u svojim kreacijama?

Kraljice horora

Kraljice horora

Horor se kao žanr bavi svime što plaši i uznemiruje ljude, a budući su većina autora muškarci, ne čudi da je i u hororima puno žena jer osim što žude za njima, muški ih se uvijek i plaše, a u manje-više represivnim društvima i sama žudnja je zabranjena pa je jedini dopušteni način hvatanja nepoznatih žena bio napad čudovišta na čednu plavušu (crnke su već bile moralno sumnjive..), a i žene su se u fantazijama mogle prepuštati napadima zgodnih zlikovaca. Upoznajte se s vlasnicama najstrašnijih vriskova koji su obilježili horor žanr.

Gdje se i zašto rodio dokumentarac

Gdje se i zašto rodio dokumentarac

Sistematični štreberi kakvi jesmo, kakve nas volite i poznajete, odlučismo zaviriti u same početke svjetskog pa onda i hrvatskog dokumentarca. S obzirom na status tog filmskog roda danas, docovi definitivno zaslužuju temeljitije poznavanje njihove prošlosti, povijesti, rođendana, nasljednika te rodbinskih veza. Uz pokoju crticu i anegdote o pionirima, opsežne popise svjetskih mudrica i inspiracija, vodimo vas na putovanje filmskom analima. Probudite knjiškog moljca u sebi! Svaka čast enciklopedijama;)

Isti su ostali samo padovi s konja

Isti su ostali samo padovi s konja

Ton, kamera, akcija…od te nam je slavne filmske lajne ovaj put najvažniji ovaj adrenalinski dio (barem uvoda radi). Glavni su akteri često izostavljani, ili ako ćemo blaže, neopravdano zanemarivani, iako odgovorni za reputaciju cijelog jednog žanra, kao i za ušminkavanje ostalih. Da bismo ispravili sve krive Drine, uz najnovije svjetske novosti, 'rvacke ponajbolje i redateljsku rječcu, dvije, predstavit ćemo vam - kaskadere.

Na danskom tragu

Na danskom tragu

Danci su definitivno postali filmski must. Unatoč maloj populaciji od niti šest milijuna stanovnika i produkciji koja broji 20 filmova godišnje, kreacijama i inovativnošću zaslužuju same hvalospjeve. Saznajte tko, kada i zašto...

Njemački ekspresionizam

Njemački ekspresionizam

Kada su se ratna zbivanja ukrstila sa speedom umjetničkog pokreta, Nijemci to nazvaše konstelacijom planeta u svemiru. Pa se izraziše neponovljivo, ostavljajući cijeloj filmskoj povijesti blago u amanet.

Frajer, femme fatale i film noir

Frajer, femme fatale i film noir

Uronite s nama u sve osi i ispipajte sve pipke fantastičnog filma noir iliti jednostavnije 'crnoga filma'. Odakle se stvorio, zašto, na što se naslonio, ali i što se sve danas naslanja na njega. Možda vi znate odgovoriti na zgodno pitanje koje je autorica postavila na kraju 3. dijela ovog specijala (naslov 'A danas? Neo noir!'). U svakom slučaju - adresa je info@filmski.net, pa tko voli glavom mućkati ili ne voli jezik za zubima držati...