Mali glumci, velike zvijezde - Specials
Home      Specials      Mali glumci, velike zvijezde

Mali glumci, velike zvijezde

s.p.11.04.2008

Nekada je i Lindsay Lohan bila slatko nevinašce, Christian Bale je tek postajao zloćko, a Christina Ricci mislila je samo na ubojstva, ali ne i na dečke.

Mali glumci, velike zvijezde

Teško je biti uspješno dijete u Hollywoodu - sa slavom obično dođu i velika očekivanja i problemi. Shirley Temple (naslovna) bila je velika dječja glumica i velika paćenica. Zvijezdu filma 'Curly Top' su svakog dana kovrčali, a slatka curica je od šeste godine morala zabavljati zahtjevnu publiku u vrijeme Velike depresije. Ipak, nije uspjela dobiti ulogu u 'Čarobnjaku iz Oza' koja je pripala tada 16-godišnjoj Judy Garland kojoj su korzetom stiskali grudi kao bi izgledala mlađe. To nije bio jedini pritisak  - da bi izdržala tempo snimanja, studio ju je kljukao amfetaminima zbog kojih je kasnije postala i ovisnica.

Česti partner obje ove glumice bio je Mickey Rooney, koji je rođen 1920. i još uvijek aktivan na sceni, pa će ove godine ući u Guinessovu knjigu rekorda kao glumac s najdužom karijerom. U privatnom životu imao je 8 brakova, ali za stari Hollywood to više nije neki rekord.

Koliko razloga za smijeh - Garland, Rooney, Temple

Slatkica na tragu Shirley Temple bila je Drew Barrymore, no iako je bila zlatna koka ('E.T.'), nije bila i zlatno dijete - do desete godine je već pila alkohol i pušila marihuanu, a s 13 je probala i kokain, pa je morala i na rehabilitaciju. Sada je već godinama čista, uspješno glumi i producira, a sprema se režirati svoj prvi igrani film. Sa tri godine u svijet šuobiza ušla je i Kirsten Dunst koju mlade godine nisu priječile da ljubi ljepotane - proslavila se kada se s 12. u 'Intervjuu s vampirom' ljubila s Bradom Pittom. Ipak, ni ti poljupci nisu bili dovoljno uzbuđenje mladoj Kirsten, i ona je viđena kako posjećuje kliniku za rehabilitaciju.

Tamo su pak najveće šanse da sretne Lindsay Lohan, koja je prošla brojne skandale s tulumarenjem, pićem, seksom i lošim društvom. Čovjek lako zaboravi i da je ona bila slatka djevojčica, koja je počela u Disneyevoj 'Zamki za roditelje', a zatim nastavila s obiteljskim filmovima. Sada je zbog skandala odbijaju čak i redatelji horora, pa se golotinjom pokušava vratiti na scenu.

Jednom je Lindsay glumila čak dvije čedne djevojčice... ali to je bilo jako davno.

Tatum O'Neal je s deset godina postala najmlađa dobitnica Oscara za 'Mjesec od papira', ali ni njoj slava nije donijela sreću. U svojoj autobiografiji ispričala je kako ju je otac Ryan fizički i psihički zlostavljao, pa je i kraj njezinog djetinjstva završio poznato – ovisnost, i to heroinska. Druga najmlađa dobitnica Oscara je Anna Paquin, koja je sa suzama u očima primila kipić za art dramu 'Piano'. Nakon toga nije previše ostala u art vodama, nego sada stječe slavu i honorare glumeći u serijalu 'X-Men'.

I Christina Ricci je od najmlađih dana bila zvijezda, ali za ljubitelje nezavisnog filma. Počela je svoju darkersku karijeru s 11 godina kao Wednesday u 'Obitelji Addams', a zatim nastavila sa pričama o duhovima ('Casper', 'Sanjiva dolina'). Kada se malo razvila, počela je dobivati i uloge za odrasle ('Suprotno od seksa','Ledena oluja', 'Black Snake Moan') i poremećaje u prehrani - liječila se od bulimije.

Christian Bale - Batman koji je bio 'psiho'.

12-godišnji Christian Bale ostvario je maestralni debi kao dečko koji preživljava u logoru tako da se bavi krađom i švercanjem ('Carstvo sunca'). Od tog malog delikventa izrastao je u 'Američkog psiha', jednog od najluđih i najokrutnijih serijslih ubojica. Sada se majstor transformacije preokrenuo u pozitivca, ali s mračnom stranom – Bale je postao Batman nove generacije.

Elijah Wood počeo je glumiti već s 8 i brzo su ga proglasili najboljim glumcem svoje generacije. Uloga u 'Gospodarima prstenova' donijet će mu nezapamćenu popularnost, ali još nije iskoristio sve svoje potencijale. Za one koji su ga vidjeli samo u pozitivnim ulogama, preporučamo 'Sin City' – tamo je itekako uvjerljiv ubojica. A Jodie Foster počela je u reklami za kremu za sunčanje, a već s 14 je ostvarila jednu od najpoznatijih i najkontroverznijh uloga. Bila je maloljetna prostitutka u 'Taksistu', u kojem je zbog nje ubijao De Niro. Nakon toga je poludjeli fan zbog nje osobno htio ubiti američkog predsjednika, a zatim se Jodie povukla u mirnije vode i pažljivo gradila karijeru.

Ova u sredini je naš favorit! Dame i gospodo, mala miss nezavisnog filma - Abigail Breslin

'Sam u kući' je od Macaulaya Culkina učinio pravog superstara, no kasnije je zaredao dosta promašaja i nekoliko skandalčića s alkoholom i travom. Haley Joel Osment je u ‘Šestom čulu’ viđao duhove, no mi u zadnje vrijeme baš ne viđamo njega. Ah, živ je, ali i on nedostatak uspjeha liječi alkoholom i travom. No, dobro, još je student pa mu opraštamo eksperimentiranje, samo nek se kasnije vrati glumi.

A tko su nove dječje zvijezde? Od dečkiju tu je Freddie Highmore, koji je počeo u ‘Finding Neverlandu’ i ‘Charlieju i tvornici čokolade’. Sada iza sebe ima i uloge u ‘Zlatnom kompasu’ i ‘Kronikama Spiderwick’, pa se za njegovu karijeru previše ne bojimo. Dakota Fanning je najmlađa osoba ikad nominirana za strukovnu SAG nagradu, a nanizala je suradnju s filmašima kao što je Steven Spielberg. Od malena je odlučila prihvaćati i kontroverzne filmove, pa jedva čekamo da vidimo kakve uloge će prihvaćati kada odraste.

Velika karijera je sigurno i pred Abigail Breslin, koja je s deset godina nominirana za ulogu u 'Maloj miss Amerike'. Stižu joj brojne ponude za uloge, a zanimljivo je da joj njezin glumački partner Alan Arkin zadovoljan što nije osvojila Oscara, jer već 'ionako ima puno pažnje', a 'zaslužuje djetinjstvo'. Ha, možda to i jest razlog zašto je toliko mladih glumačkih zvijezda ostvarilo karijere, ali upropastilo živote. Samo najbolji ostaju i sazrijevaju zajedno s publikom.

Mali glumci, velike zvijezde

Mali glumci, velike zvijezde

Nekada je i Lindsay Lohan bila slatko nevinašce, Christian Bale je tek postajao zloćko ...