Grimizni lipanj u Art-kinu Croatia - Specials
Home      Specials      Art-kino Croatia      Grimizni lipanj u Art-kinu Croatia

Grimizni lipanj u Art-kinu Croatia

Ovaj mjesec je u znaku retrospektive japanskog redatelja Seijuna Suzukija, a nudi se i izbor filmova Animafesta.

s.p. 02.06.2012 0 komentara

Grimizni lipanj u Art-kinu Croatia

Na samom početku lipnja u Art-kinu Croatia prikazuju se 2 norveška filmska naslova. 'Headhunters', prema istoimenom romanu poznatog norveškog spisatelja Joa Nesbøa, prati uspješnog 'lovca na glave' Rogera Browna koji je u slobodno vrijeme kradljivac umjetnina. 'Oslo, 31. kolovoza' donosi jedan dan 34-godišnjeg Andersa koji završava s tretmanom odvikavanja od droge u rehabilitacijskom centru na selu. Tijekom dana i do duboko u noć, duhovi pogrešaka iz prošlosti sukobit će se s mogućnošću ljubavi i novog života i nadom da će mu se ujutro rasvijetliti slika budućnosti.

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb stiže i ove godine u Art-kino Croatia - u kratkometražnom obliku. Izbor iz ovogodišnjeg programa, od 8. do 10. lipnja, donosi program i za djecu i za odrasle. Pred nama je jedan od najpoznatijih hrvatskih animiranih serijala 'Profesor Balthazar', ali i program Čudesni svijet Animafesta. Ove godine predstavlja se i rad majstora animacije Yojija Kurija, dobitnika nagrade za životno djelo Animafesta 2012. godine. Uz predstavljanje Nove talijanske animacije, gledamo i program najbolje škole animacije Animafesta 2012. godine – Turku akademija iz Finske. Animafest u Rijeci završava prikazivanjem posebnog programa Cartoon d'Or 2011.

Grimizni mjesec Seijuna Suzukija donosi čak 22 filma kultnog japanskog redatelja. Program se svečano otvara 11. lipnja jednim od najpoznatijih Suzukijevih noir filmova 'Tokijski vjetropir' o bivšem članu yakuze koji odlučuje postati pošten. U sklopu ciklusa igra i film 'Ožigosan da ubije' koji prati plaćenog ubojicu iz miljea japanskog organiziranoga kriminala, ali i poznatu Taisho trilogiju. Grimizni mjesec se provodi u organizaciji Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma.


'Misija London', trailer.

U sklopu manifestacije Riječki energetski tjedan u Art-kinu prikazujuo izvrstan španjolski dokumentarac o kompanijama koji su dizajnirali svoje proizvode za propast. Nekada davno, proizvodi su se stvarali kako bi trajali. Kasnije, početkom 20-ih godina prošlog stoljeća, grupa biznismena se dosjetila da je svaki proizvod koji ima neograničeno trajanje tragedija za posao. Tada je i rođena ideja 'zastarijevanja proizvoda', a više o tome možete pogledati u filmu 'Zavjera oko žarulje'.

Najgledaniji bugarski film u posljednjih 20 godina prati glavnog junaka, novoimenovanog bugarskog veleposlanika u Londonu, koji na novom radnome mjestu zatiče potpuno rasulo, a osoblje se bavi raznim nedozvoljenim aktivnostima. Bugarskom komedijom 'Misija London', nastalom prema hit-romanu bugarskog književnika Aleka Popova o korupciji u svijetu diplomacije obilježava se program Kinom po korupciji koji se održava diljem Hrvatske. Program je realiziran u suradnji s Transparency International Hrvatska i Motovun Film Festivalom.

Kraj mjeseca lipnja rezerviran je za dokumentarne filmove o Rusiji. Nagrađivani dokumentarac 'Na rubu Rusije' prati jednu od zadnjih postojećih predstraža ruske vojske, viđena očima 19-godišnjeg regruta, a pun je nezaboravnih likova čije su tajne i demoni iz civilnog života označeni posebnom ruskom mješavinom melankolije i muške hrabrosti. Ima li nešto što ruska mafija ne može? Odgovor na pitanje nastojat će ponuditi dokumentarni film Alexandera Genteljeva 'Lopovi po zakonu' koji prati tri protagonista pred kojima bi se postidio i Tony Soprano. Međutim, najzanimljivije su njihove osobne priče, isprepletene s razvojem same ruske mafije.

Iz mjeseca lipnja u mjesec srpanj provest će nas Weekend Queer MoMenti koji u Art-kino Croatia donose dva nova queer naslova. Autentičan svijet imigranata u Engleskoj prikazan je kroz sukob religije i seksualnosti unutar arapskog geta u nagrađivanom filmu 'Moj vražji brat', dok film 'Jamie i Jessie nisu zajedno' donosi filmsku posvetu svim onim sivim područjima ljubavi i požude koje jednom mladi i zaljubljeni nikada nisu zaboravili.

Više na http://www.art-kino.org/

Komentari

Nema komentara.