Animafest u znaku Azije - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Animafest u znaku Azije

Animafest u znaku Azije

Ove godine na kratkometražnom Animafestu dominiraju predstavnici kineske, japanske i južnokorejske animacije.

s.p. 23.05.2012 0 komentara

Animafest u znaku Azije

Predstavljen je cjelokupni program ovogodišnjeg Animafesta, članovi žirija i stotinjak autora - gostiju festivala. Dominiraju filmovi s Istoka -kineske, japanske i južnokorejske animacije. Uz retrospektivu filmova Yojia Kuria, posebna će se pozornost posvetiti budućnosti animiranog filma u programima europskih škola animacije. Predstavljen je i program Animafest Pro s vrijednim radionicama, svakodnevnim razgovorima s autorima i producentima filmova iz programa, predstavljanjima knjiga i prijateljskih festivala, zanimljivim radionicama stereoskopskih filmova (Prošireni stereo) i stop-animacije.

Koji Yamamura, dobitnik Grand prixa za film 'Glava gora' 2002. godine, stiže na jubilarni Animafest s novim filmom 'Muybridgeove strune' koji će biti prikazan u Velikoj panorami. U Velikom natjecanju istodobno će se prikazati filmovi njegovih učenika i predstavnika nove generacije japanske animacije na koju je izvršio direktan utjecaj. Predvode ih Mirai Mizue, Atsushi Wada i Shin Hashimoto, koji će osobno predstaviti svoje filmove na Animafestu, među kojima i 'Veliki zec' Atsushia Wade koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji kratki film.

Natjecateljski program Animafesta i ove godine prepoznaje nove tendencije kao što je kineski novi val animacije, čiji predstavnici dolaze mahom iz svijeta likovnih umjetnosti. Autorica Haiyang Wang ove godine opet posjećuje Animafest, i to s filmom 'Dvojnik Fikret'. Svoje filmove prikazat će i osobno predstaviti i iznimno popularni kineski multimedijski umjetnik i grafiter Lei Lei ('Ovo je ljubav') i njegov kolega Xun Sun ('Neke radnje koje nisu bile definirane u revoluciji').


'Glava gora', r: Koji Yamamura.

Svi nabrojeni mladi autori s Istoka bit će gosti festivala, a njima će se pridružiti još stotinjak drugih autora i filmskih radnika. Zagreb će posjetiti i zamjetan broj mladih autora čije ćemo filmove gledati u Studentskom natjecanju i Studentskoj panorami.

Tri festivalska žirija odlučuju o najboljim filmovima iz natjecateljskih programa. U žiriju Velikog natjecanja sjedit će glasoviti estonski autor animiranih filmova i stari Animafestov znalac Priit Pärn, zatim mladi genij animacije, Irac David OReilly, Dennis Tupicoff, autor iz daleke Australije, Mirna Belina, jedna od osnivačica i programerki Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS i Léa Zagury, suosnivačica i direktorica prijateljskog festivala Anima Mundi. U žiriju Studentskog natjecanja 33 filma iz konkurencije pogledat će i proglasiti najbolje njemački redatelj Andreas Hykade, kanadski producent Marc Bertrand i dugogodišnja direktorica Animafesta Margit Antauer. O najboljim filmovima Natjecanja filmova za djecu odlučuje peteročlani žiri sastavljen od djece i mladih starosti od 8 do 18 godina.
 
Animafest ima i posebne festivalske programe - novost je program 3 x 3 koji čine tri skraćene retrospektive autora specifičnih stilova čiji se filmovi prikazuju i u Velikom natjecanju. Mini-retrospektive predstavit će sljedeće autore: Everta de Beijera, Roberta Morgana i Lie. Zbog velikog broja filmova izvrnutog humora pripremljen je program Čudno voće animacije, a pregled najnovijih trendova u glazbenim animiranim spotovima donosi Kino za uši. Gledatelje očekuje i program nove talijanske animacije, te nostalgični program europskih TV serijala čiji su glavni likovi Balthazar, Lolek, Bolek, Pat i Mat.

Cineplexx Centar Kaptol prikazat će većinu bogatog dječjeg programa i ugostiti Animafestov dječji centar Pčelica u kojem će se održavati radionice, izložbe i druženje djece. Program svih dosadašnjih dobitnika Grand prixa pratit će i poseban DVD namijenjen za edukaciju u kulturnim centrima i bibliotekama diljem Hrvatske. Jubilarni Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb prikazuje kratkometražne animirane filmove, a održat će se od 29. svibnja do 3. lipnja 2012. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol.

Komentari

Nema komentara.