Svibanj u Art-kinu Croatia - Specials
Home      Specials      Art-kino Croatia      Svibanj u Art-kinu Croatia

Svibanj u Art-kinu Croatia

Mjesec svibanj započinje uz suvremene europske i brazilske filmove, a nastavlja se s novim talijanskim i suvremenim hrvatskim filmom.

filmski.net 30.04.2012 0 komentara

Svibanj u Art-kinu Croatia

Povodom Europskog tjedna i riječka će publika imati prilike pogledati 6 novih i recentnih filmskih ostvarenja europskog porijekla. Za samo otvorenje ovog ciklusa odabrana je izvrsna i nagrađivana talijanska drama 'Kopno' koja prati sicilijansku obitelj koja se susreće s dolaskom grupe imigranata na njihov otok. Za sve koji posebno ne vole filmove koji se bave Drugim svjetskim ratom, kritičari pišu da je drama 'Moj najbolji neprijatelj' upravo za njih. Viktor Kaufmann je Židov koji želi napustiti Njemačku dok se njegova djevojka Lena i prijatelj Rudi priključuju nacistima. Rađena prema istinitom događaju, 'Otmica Heineken' prati kako samu otmicu tako i psihološku borbu između otetog i otmičara te potjeru za počiniteljima. U danskoj drami 'Obitelj' mlada galeristica ne može odlučiti hoće li otići u New York ili preuzeti obiteljski pekarski posao. Irska drama 'Albert Nobbs' vraća nas u Irsku, u vrijeme kada je još teže bilo biti zaposlenom ženom. Glenn Close je višestruko nagrađena za ulogu (muškog) batlera Alberta. Sloveniju će predstaviti film 'Piran - Pirano' s Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi. Program se održava od 4. do 9. svibnja, a ulaz je slobodan.

Suvremeni brazilski film donosi raznoliki filmski program koji započinje nagrađivanim filmom 'Olga' smještenim u doba Drugog svjetskog rata. Biografska priča o njemačkoj Židovki Olgi Benário koja je u mladosti bila članica komunističkog pokreta zbog čega ju je progonila i njemačka policija, a put je odveo u Moskvu. Nakon vojne obuke, dobila je u zadatak pratiti Luísa Carlosa Prestesa u Brazil gdje je 1935. godine trebao organizirati revoluciju protiv diktature Getúlija Vargasa. Komedija 'Kako se snimao film o kanalizaciji' prati snalažljive stanovnike jednog malog sela u južnom Brazilu. Prodavačica Marina odlučuje pokrenuti izgradnju neophodnog odvodnog kanala, no u lokalnoj općini saznaje da nema potrebnog novca. Ipak, postoji fond namijenjen snimanju kraćeg igranoga filma…'Ne zovem se Johnny', ekranizacija biografije Joãoa Guilhermea Estrelle, prati dilera droge iz Rio de Janeira 90-ih godina prošloga stoljeća kroz njegov uspon i pad, od ranih eksperimentiranja s drogom u mladosti do postupna uplitanja u kriminalni milje i ostvarivanja međunarodnih veza. Romantična drama 'Bilo jednom...' kroz ljubavnu priču dvoje glavnih junaka prikazuje duboke razlike unutar brazilskog društva.

Program Hrvatski suvremeni film, od 10. do 15. svibnja, donosi kratki pregled novijih hrvatskih igranih filmova. Crnohumorni akcijski triler 'Šuma Summarum' priča je o team buildingu koji je krenuo po zlu. U filmu 'Kenjac' Boro odlazi u Hercegovinu s obitelji i pokušava srediti obiteljske odnose, u čemu mu pomaže i jedan magarac. U 'Čovjeku ispod stola' gledamo grupicu gradskih gubitnika koji žive uz jednu tržnicu na periferiji grada. Crnohumorna drama 'Sedamdeset i dva dana' obitelji Šerbedžija prati snalažljivu obitelj koja nakon smrti bake želi nastaviti primati njezinu mirovinu. Čarobni svijet animacije obuhvaća izbor iz kratkih animiranih filmova Zagrebačke škole animiranog filma u rasponu od 1956. do 2000. godine.

Jedinstven program pod nazivom 'Kino koncert' održava se 12. svibnja u 20 sati. Riječ je o specijalnom događanju koje povezuje filmski program s glazbenim. Američki nezavisni redatelj John C. Lyons izabrao je Rijeku kao grad koji će ugostiti specijalnu projekciju njegovog prvog dugometražnog igranog filma 'Bez oproštaja'. Riječka će publika imati priliku, nakon projekcije filma, poslušati i koncert sastava koji je jedan od autora glazbe u samom filmu. Riječ je o američkoj post-rock/instrumental grupi Deadhorse koji su trenutno na prvoj europskoj turneji.

Revija novog talijanskog filma i ove godine broji četiri nova naslova talijanske kinematografije. Ove godine gledamo suvremene naslove s posebnom dozom talijanskog humora. 'Ne može mi nitko suditi', nagrađivani film u režiji Massimiliana Bruna, prati 35-godišnju Alice koja živi gotovo idealnim životom, no kad ju pogodi obiteljska tragedija, kao jedini izlaz iz tragične sudbine vidi u najstarijem zanatu – prostituciji. Komedija 'Budi vedar' bavi se odnosom buntovnog učenika i melankoličnog profesora. 'Koji lijepi dan' prati mladog Checca koji nalazi posao kao zaštitar milanske Katedrale. Zahvaljujući svojoj inteligenciji i nizu spleta okolnosti Checco uzrokuje bezbroj nesporazuma što opaža arapski terorist Sufien koji priprema napad na Katedralu. Nagrađivani film 'Može se to' redatelja Giulio Manfredonia donosi priču o Nellu, milanskom poduzetniku koji nakon gubitka posla postaje upraviteljem zadruge bivših pacijenata psihijatrijskih bolnica. Revija novog talijanskog filma održava se od 16. do 19. svibnja, a ulaz je slobodan.

Jedan od najprodavanijih slovenskih filmova u inozemstvu svakako je igrana drama Damjana Kozole – 'Slovenka'. Radnja filma prati mladu studenticu engleskog jezika koja zarađuje prostitucijom. Ona jako dobro manipulira bližnjima, iskusna je lažljivica, pomalo krade i mrzi svoju majku. Na putu ostvarenja svojih ambicija shvatit će da život nije lagan kao što je očekivala. 'Slovenka' igra od 17. do 21. svibnja u Art-kinu Croatia.

Svibanjski Kratki utorak donosi program pod nazivom 'Cinemaniac – suvremena umjetnost i film' po izboru selektorice Branke Benčić. Isti utorak, 22. svibnja održat će se riječka premijera novog filma medijskog umjetnika Dana Okija. 'Mrak', neo-noirovski psihološki triler, sniman je u crno-bijeloj tehnici. Radnja filma prati taksista Franu koji živi u bolesnom odnosu sa svojom sestrom i njezinim mužem. Frane saznaje da mu je sestra trudna, ali nije siguran o svoje osjećaje prema budućoj bebi. Nakon noćne smjene Frane počini ubojstvo, a prikrivanjem tragova Frano ubije još dvije osobe. Žrtve pričaju svoje životne ispovijesti na mjestima ubojstava.

Kraj mjeseca svibnja posvećen je novim hrvatskim dokumentarnim filmovima. U četvrtak, 24. travnja u 20 sati svečano otvaramo Dane hrvatskih doksa novim filmom mladog redatelja Igora Bezinovića 'Blokada'.

'Blokada' je jedinstveni pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine koji je započeo u travnju 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a nastavio i u Rijeci, Puli, Zadru, Splitu... U sklopu ciklusa igramo i 'Oblak' Miroslava Sikavice o posljedicama tragično stradalog mladog Ruke Ritza. Riječku će premijeru doživjeti i dokumentarni film 'Kralj' u režiji Dejana Aćimovića o Darku Kralju, paraolimpijcu i stopostotnom invalidu. 'Jesam li sretna?' film Vanje Sviličić otkriva svijet koji se nalazi u pozadini hotelske udobnosti i koji je obilježen svakodnevnom borbom za posao i egzistenciju.

Uz riječke premijere filmova, u Art-kinu repriziramo i tražene dokumentarne uspješnice. Najprije je riječ o filmu riječke redateljice Morane Komljenović 'Bosanoga (sasvim slučajna smrt)' koji govori o nizu događaja koji su 1981. godine obilježili generaciju mladih u Rijeci i koji su ostali nerazjašnjeni, ali i dalje žive u društvenom tkivu grada. U sklopu svibanjskih dokumentarnih filmova igra 'Slavenka ili o boli' Petra Krelje o borbu poznate spisateljice Slavenke Drakulić.

Više informacija potražite na http://www.art-kino.org/

Komentari

Nema komentara.