Nanut TV: Tko je Prljavi Harry? - Specials
Home      Specials      Nanut TV      Nanut TV: Tko je Prljavi Harry?

Nanut TV: Tko je Prljavi Harry?

Pobjegla sam od PG oznaka što sam dalje mogla, na udaljeni otok bez televizije. Daleko od očiju – daleko od srca, i još dalje od cenzure.

Jasna Nanut 16.07.2008 0 komentara

Nanut TV: Tko je Prljavi Harry?

Kako ljeto napreduje, domaće TV programe koji još uvijek odolijevaju gigantskim PG oznakama preplavili su hit filmovi iz 80ih koje je zgodno pogledati po prvi, ali i 21. put, ovisno koja ste generacija i kako vas služi pamćenje.

U moje sve kraće pamćenje najčešće se urezuju gluposti, poput Supersviščevog priznanja da najvoli akcijske filmove te da je oduvijek želio biti Arnold Schwarzenegger. Srećom, nije dogurao dalje od 'Farme', a vi se možete zadovoljiti starim originalnim Schwarzijem u filmu 'Crveno usijanje' (1988.) za kojeg kažu da možda nije ni prvi ni zadnji film o murjačkom dvojcu vrlo različitih karaktera, ali može poslužiti kao superiorni primjer.

Nakon '48 sati', Walter Hill je istu formulu uspjeha vrlo uspješno primijenio na Shwarzieju koji tumači ruskog detektiva, i Johnu Belushiju koji postaje njegov partner iz Chicaga, 'vrlo čudnog grada u kojem je kriminal organiziran, ali policija nije'.


Arnijeve metode u 'Crvenom usijanju'

Kako bi ukočenog Arnijea motivirao na uspješno utjelovljenje kapetana Ivana Danka, Hill mu je naložio da se ugleda na Gretu Garbo u 'Ninočki'. Rezultat je spektakularan, prepun štosnih dijaloga poput:  
Belushi: Kapetane Danko, čestitam! Sada si ponosan vlasnik najmoćnijeg ručnog oružja na svijetu.
Schwarzie: Sovjetski Patparine, 9.2 mm, to je najmoćnije ručno oružje!
Belushi: Čekaj malo, svi znaju da je to .44 Magnum. Zašto misliš da ga koristi Prljavi Harry?
Schwarzie: Tko je Prljavi Harry?

Znali ili ne znali tko je Prljavi Harry, draga djeco, ako imate manje od 12 godina, taj programski sadržaj nije primjeren za vas, zato bjež'te od telke što dalje možete. Nisam sigurna ni smijete li pogledati 'Umjetničku školu – povjerljivo' Terryja Zwigoffa ('Svijet duhova', 'Bad Santa'), zgodnu pričicu o studentu koji se odlučuje za kratak, ali zeznut put do slave. U protivnom, mogli biste se u te kobne 102 minute pretvoriti u maloljetničkog delikventa i završiti kao famozni Jack Black u super-huper komediji 'Orange County', u kojoj tumači niš-koristi brata glavnog junaka kojeg pak tumači sin Toma Hanksa, Colin. Film je krcat dobrim forama, totalno je smiješan i da sam u ZG-u, ne bih ga propustila ni da ga 'ukrase' s deset PG oznaka.

Šalu na stranu, ali nema oznake – nema zabrane, zato uživajte u Carpenterovoj 'Velikoj gužvi u Kineskoj četvrti' (1986.), jer 'avanture teško mogu biti veće' nego li ta s Kurtom Russellom i tada 30-godišnjom Kim Cattrall.


Scena s navijačicama iz 'To nije još jedan film za mlade'

I svakako, usprkos naslovu, pogledajte si 'To nije još jedan film za mlade', majku svih teenagerskih filmova koja ih parodizira kako najbolje zna i umije, uz obilje seksa, cheerleadersica te jeftinih šala i pošalica... Pažljiviji gledatelji uočit će i mnoge posvete nikad zaboravljenim teen komedijama iz 80ih. Tada nam se Amerika činila obećanom zemljom, ali nismo ni slutili da će 30ak godina kasnije njihov nesretni PG tj. 'vodič za roditelje' otjerati od malih ekrana baš nas, roditelje, nakaradnim oznakama duginih boja. 

Tjedni raspored za gledanje bez kajanja i PG oznaka:
(doušnici iz civilizacije kažu mi da ih nije bilo na dolje navedenim televizijama na dan pisanja ove kolumne, što i dalje ne znači da neće osvanuti već sutra)

Komentari

Nema komentara.