Nanut TV: Tražili ste - gledajte - Specials
Home      Specials      Nanut TV      Nanut TV: Tražili ste - gledajte

Nanut TV: Tražili ste - gledajte

Old-school gledatelji koji nemaju snimač, morat će prekinuti subotnji duboki san, i to upravo zbog 'Dubokog sna'!

Jasna Nanut 08.05.2008 0 komentara

Nanut TV: Tražili ste - gledajte

'Duboki san', to 'remek-djelo misterije', kultni je film noir legendarnog američkog filmaša Howarda Hawksa ('Rio Bravo'). Zašto tako dobre filmove prikazuju u osvetničkim terminima poput subote u 08:10 (a ne bar u podne)? Zato što današnja raja ne puši crno-bijele filmove već zijevanje sa zvijezdama i seljačke reality showove. Gledanost je ipak kraljica majka. Zato se valjda i ovog vikenda po 248695748. put prikazuje Dozvola za brak (ono kad bolničarka Ben Stiller ima problema s ocem svoje nevjeste, De Nirom).

No, vratimo se 'Dubokom snu'. Snimljen je po romanu Raymonda Chandlera, sa slavnim književnikom Williamom Faulknerom kao koscenaristom (pa i ne čudi što je jedan od najcitiranijih filmova svih vremena). Humphrey Bogart tumači legendarnog detektiva Philipa Marlowea, 'strastvenog kolekcionara plavuši i boca'. Kad ga konobar pita kakav želi konjak, on odgovara: 'Onaj u čaši', a kad opisuje neku nimfetu, veli 'da mu je pokušala sjesti u krilo dok je stajao'. Ciničan tip, reklo bi se.

Radeći na novom slučaju, Marlowe upoznaje Vivian (Lauren Bacall), punokrvnu femme fatale. 'Tip muškarca koji je mrzila, bio je tip muškarca koji je željela', pa ona smjesta pada na Marloweove čari, iako mu odmah kaže da joj se ne sviđaju njegovi maniri. 'Ni ja ne volim svoje manire', kaže joj on. 'Prilično su loši. Grizem se zbog njih tijekom dugih zimskih noći.'


Trailer za 'Duboki san'

Ni sam Bogie tih dana nije imao bog-zna-kakve manire jer mu se raspadao treći brak, zbog čega je pio više nego inače, a i inače je ručao isključivo iz boce. Bacall, s kojom je već neko vrijeme šurovao, oženio je ubrzo nakon posljednje klape 'Dubokog sna', ujedno svjedočantva njihove nevjerojatne privlačnosti začete u također Hawksovom 'Imati i nemati', snimljenom dvije godine ranije.

U svakom slučaju, itekako se isplati prekinuti duboki san zbog 'Dubokog sna', jer tako cool film danas se rijetko rađa, ako uopće.

Da bi vaš san ostao dubok, snimači bi vam ovih dana, odnosno noći, trebali raditi punom parom, jer svašta se dobroga prikazuje oko 3 ujutro. Recimo, 'Tražeći g. Goodbara' interesantan film Richarda Brooksa ('Mačka na vrućem limenom krovu') u kojem Diane Keaton, u punom sjaju svoje glumačke veličine, danju podučava gluhonijemu djecu, a noću obilazi barove u potrazi za opijatima i muškarcima lakog morala.

Ako još niste, svakako pogledajte tj. snimite i 'Neprijatelja pred vratima', ekstremno napeti triler Jeana-Jacquesa Annauda ('Ime ruže') u kojem se davne zime 1942., tijekom bitke za Staljingrad, snajperisti Jude Law i Ed Harris igraju mačke i miša. Nevjerojatno, ali istinito, film starta u 4:20, a završava u 6:20, s poštovanjem. Pritom će, dam se kladiti, svi oni nesretnici kojima doma stoji peoplemetar spavati snom pravednika, da ne kažem 'dubokim snom'.

Tjedni raspored za gledanje bez kajanja:

  • NOVA pet. 03:31 'Bosonoga u parku' – On je odgovoran, a ona željna zabave. Simpatična romantična komedija iz '67. o novopečenom bračnom paru koji tumače Robert Redford i Jane Fonda na pragu 30ih, dakle über mladi i zgodni.
  • HTV 1 sub. 08:10 'Duboki san'
  • HTV 1 sub. 23:20 'Četvrti protokol' – Špijunski triler u kojem KGB-ov agent (Pierce Brosnan) pokušava izazvati nuklearnu eksploziju u američkoj zrakoplovnoj bazi, dok ga iskusni britanski špijun (Michael Caine) pokušava zaustaviti...
  • HTV 1 sub. 03:15 'Memento''Nezaboravni izlet u um čovjeka koji više nema sjećanje'.
  • NOVA sub. 04:20 'Neprijatelj pred vratima'
  • HBO ned. 20:05'Kraljica' – Taman je prošlo dovoljno vremena da se ponovno uživimo u apsolutno fantastičnu interpretaciju Helen Mirren
  • NOVA pon. 03:15 'Tražeći g. Goodbara'
  • HTV 1 uto. 01:05 'Ničija budala' 'U gradu u kojem se ne događa ništa... SVE će se dogoditi starome Sullyju' kojeg tumači još uvijek živahni plavooki Paul Newman.
  • HTV 2 uto. 20:05 'Asovi s Aljaske' – Zabavna sportska komedija s Russellom Croweom.
  • TV SLO 1 uto. 'Crvene noći' – još jedan napeti Chabrolov klasik snimljen 1973. s prekrasnom Stephane Audran, i ovaj put u ulozi strastvene preljubnice. Posebno će vas oduševiti vrlo neočekivani kraj.
  • FTV sri. 00:20 'Žena zvana Golda' – biografska mini serija u kojoj je Ingrid Bergman ostvarila svoju posljednju ulogu, kao izraelska 'Željezna Lady', gospođa ministarka Golda Meir.
Komentari

Nema komentara.